Bloggin'

Waarom ik niet iedere dag wil bloggen en jij dat ook niet hoeft te doen

Ik hoop dat er gisteren niet te veel mensen gehoopt hadden op nog een nieuwe verrassing online na het ’14 dagen bloggen’-avontuur van de afgelopen twee weken. Dat gaat namelijk niet meer terug komen. Ik bedacht de challenge in eerste instantie omdat ik vakantie had en ik het gevoel had dat er meer te vertellen viel dan dat er dagen over waren in 2014. Dat ik dat bedacht toen er nog 14 dagen over waren van het jaar, was puur toeval. (Weinig fancy, wel waar). Het bekte wel lekker, dus de reeks was al snel geboren.


Bron edited by me

Iedere dag bloggen
Ik blog al zo’n 6 à 7 jaar, maar heb het idee dat ik het pas de afgelopen 6 maanden echt ben gaan doen. Dat klinkt vast gek, maar pas op het moment dat ik accepteerde dat IK mag schrijven wat ik wil, wanneer ik dat wil en waarover ik dat wil, groeide mijn bezoekersaantallen. Blijkbaar straal ik inmiddels nog meer uit dat ik plezier heb in wat ik doe en de investeringen in research voor dit
soort artikelen beginnen zich terug te betalen in leuke comments, meer likes en nieuwe inspiratie.

En zo ontstond het plan om iedere dag te gaan bloggen over iets dat te maken had met wat ik in 2014 geleerd had, gedaan had, gezien of gevoeld had en aan jullie mee wilde geven. Inspiratie? Tonnen. Tijd? Zeeën. Zin? …

De zin was er niet altijd. Ik wist van te voren dat ik het best kon, iedere dag een blogpost online zetten. (Dat is niet arrogant. Alle mede-bloggers weten heel goed dat als ze gefocust met iets bezig zijn, ze best in staat zijn om onder ‘druk’ iets te presteren).
Maar ik wist niet of het de kwaliteit ten goede zou komen (dat mogen jullie beoordelen) en hoe het me zou beïnvloeden.

Challenges, doelen, voornemens
Het afgelopen jaar zijn er nogal wat bloggers geweest die hun blogtips rondstrooiden als confetti, zodat jij met die glittertjes een feestje kon maken van je hobby. Er kwam vaak voorbij: ‘vind je niche en ga iedere dag bloggen.’ Iedere dag bloggen is natuurlijk een brede definitie. Schrijf je iedere dag een long read zoals ik deed? Dan kost het je aanzienlijk meer moeite dan wanneer je je volgers een mooie foto voorschotelt of een klein tekstje. En dat hangt dan weer samen met vooruit schrijven en het wel of niet doen. (Ik deed dat 2 dagen).

Ook dit jaar waren er weer de bloggers die hier een pleidooi voor hadden, er ontstond zelfs een challenge: 365 dagen bloggen. Ook wilde iemand 365 dagen lang een bekende blogger interviewen (ik vind dat ik inmiddels de autoriteit heb om te zeggen: dat kan gewoonweg niet). Of mensen die 365 dagen een geluksmomentje wilde delen (mogelijk) of een Project wilden volhouden (afhankelijk van de inhoud ook mogelijk).

In eerste instantie had ik me voor die eerste challenge aangemeld. Voornamelijk omdat op het moment dat ik denk ergens iets te kunnen leren binnen mijn vakgebied, ik me al aangemeld heb voor ik er goed en wel over nagedacht heb wat de kosten en baten zijn. En ik ben nieuwsgierig. Dat ook. Maar: wilde ik wel 365 dagen bloggen? Hoe vond ik 14 dagen achter elkaar en zou me dat bevallen? Ik nam de proef op de som.


Bron

Voordelen
En het antwoord is: het is niets voor mij. Ik had een constante stroom van inspiratie (ik had zelfs minder dagen over dan drafts) en het deed veel goeds voor een constant bezoekersaantal. De reacties namen toe, de interactie met jullie nam op de Facebook pagina toe en ik zette vrijwel iedere dag iets online waar ik trots op kan zijn. Ik verbeterde mijn schrijfskills en kon heerlijk mijn gedachten kwijt.

Nadelen
De nadelen daarentegen wogen alleen niet op deze voordelen. De perfectionist in mij werd er onrustig van. Sommige dagen schreef ik 2000 woorden (zoals het jaaroverzicht) en dat moest dan goed. Beter. Best. Ik was al gauw 4-6 uur per dag bezig met bloggen, om nog maar te zwijgen over reacties beantwoorden, mailtjes checken, photoshoppen, dingen meemaken om überhaupt over te kunnen bloggen. Het bracht zo’n immense druk met zich mee dat ik met tegenzin weg wilde gaan bij de visite op Tweede Kerstdag om dan maar ‘een blog te gaan typen, want anders mislukte alles’.

Nou eerlijk: de wereld vergaat niet als je een dag ziek in bed ligt en je een dag niet mee draait in de maatschappij, laat staan als je een dag niet blogt. Verdorie, nu had ik van mijn hobby, mijn uitlaatklep, mijn plekkie op het web de zoveelste deadline van het jaar gemaakt. Iets dat, als ik er aan toe zou geven, vast zou wennen, maar iets waar ik simpelweg niet aan wíl wennen. Ik hoef bovendien geen blogger burn-out te krijgen, want ik word doodongelukkig van het plezier in schrijven verliezen. (Ja, zo’n burn-out bestaat en I was once very close).

24/7
Ik ben 24/7 (ok, eigenlijk 16/7 want ik moet ook slapen) bezig met bloggen. Dat lijkt misschien niet zo, maar op de achtergrond draait mijn hoofd volle toeren. Of dat nu is over mijn nieuwe lay-out (ja, je leest het goed, it is coming!), over een nieuw logo, over social media gesprekken of over mijn studie en blogonderzoek. Ik ben de hele dag door aan het observeren, mensen aan het helpen op Facebook, artikelen aan het lezen om meer te leren en in mijn hoofd drafts aan het schrijven. En dat is precies hoe het moet blijven. Typen wanneer ik wil, observeren en nadenken en praten wanneer ik wil en niet omdat een succesvolle andere blogger/ondernemer/communicatieprofessional dat toevallig als heilige blogtip beschouwt.

En dat hoef jij ook niet te doen
Bovendien: meerdere wegen leiden naar Rome. Je kunt nu zelfs de hele wereld over vliegen en er als nog per ongeluk stranden omdat er ergens een vulkaan uit barst en je niet meer huis kan. (No joke, been there, done that). Mijn Rome verandert iedere keer een beetje en iedere dag leer ik een beetje beter hoe het eruit ziet en hoe ik er moet komen. En dat is voor mij niet met alle dagen bloggen. Dat hoef jij dus zeker ook niet te doen, wat de rest van de wereld ook mag zeggen of je mag doen geloven. Succes heeft zoveel maten, kleuren en vormen en dat is juist de schoonheid; succes is voor iedereen anders.

En wat betreft bloggen zonder niche? Mijn mening daarover volgt nog.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Lieke 3 januari 2015 at 15:43

  Ik vind het knap dat je het wel tijdelijk hebt volgehouden. Ik begin er met mijn full-time werk niet eens aan, zou niet weten hoe ik dat zou moeten combineren. Goed dat je voor jezelf kiest en de mensen die je artikelen leuk vinden, die zullen altijd terug blijven komen om te lezen :)

 • Reply Liliane 3 januari 2015 at 16:00

  Heel mooi geschreven stuk Leonie.
  Bloggen moet ook zeker niet als verplichting voelen, dan wordt het vaak ook minder leuk.
  Wel is het vaak zo dat als je dagelijks of frequenter gaat bloggen je meer in de mindset zit en dus makkelijker op blogideeën komt of andere creatieve ideetjes. Precies dus wat jij ook zegt. Ik had hetzelfde, ook al had ik niet met mezelf afgesproken om elke dag te bloggen. Ik had een berg artikelen die ik nog wilde schrijven tot het einde van het jaar, alleen te weinig dagen. Ik kon zelfs 2x per dag gaan uploaden. Ik vond de tijd met mijn familie alleen belangrijker dus daar koos ik voor. En volgend jaar is er weer een december ;)
  In the end gaat het erom dat jij de artikelen schrijft die je wil schrijven, dan komen de bezoekers die ze leuk vinden om te lezen vanzelf!

 • Reply Nathalie 3 januari 2015 at 16:02

  Ik vind het ook niet noodzakelijk om elke dag te bloggen, al heb ik het deze vakantie ook gedaan, maar puur omdat het dus vakantie was. Liever een leuk artikel dan een opvulsel van de dag. Leuke blog heb je, ik ga je volgen :-)

 • Reply Madelon 3 januari 2015 at 16:18

  Hier kan ik me erg goed in vinden. Ik heb al een tijd geleden besloten dat elke dag bloggen voor mij echt overrated is. Ik wil er geen druk op hebben dat ik ‘moet’ schrijven. En komen er wel een paar dagen achter elkaar artikelen online dan is dat ook goed. Maar ik wil mezelf daar niet op vastpinnen.
  Zonder die druk schrijf ik namelijk veel leuker en kan ik meer van mezelf erin stoppen. En dat merk ik ook in de bezoekersaantallen en reacties.

 • Reply Sharon 3 januari 2015 at 16:33

  Ik ben het helemaal met je eens. Wanneer je genoeg tijd hebt, is het prima om elke dag een blogpost te plaatsen. Heb je dit niet, dan gaat kwaliteit voor kwantiteit.

  Ik ben benieuwd naar je mening over het bloggen zonder een niche!

 • Reply Anne 3 januari 2015 at 16:37

  Verfrissend stuk, helemaal mee eens. Ik ben het zo zat eigenlijk dat zo veel mensen dagelijks hun schrijfsels de wereld in slingeren. Alsof kwantiteit ineens op alle vlakken beter is dan kwaliteit. Je ziet het al met kleding, spullen en eten, en nu ook ineens met bloggen. Als je een sterke blog hebt, een sterke eigen stem of misschien een niche als je daar zin in hebt, dan creëer je je eigen vorm van succes heus wel. Volgens mij is het voor een blogger belangrijk om zelf achter je blog te staan en er blij mee te zijn. Voor de meeste van ons is het toch gewoon een hobby en niet ons werk. Dan mag je er wat mij betreft ook op een rustigere en ontspannen manier mee omspringen?

 • Reply Nicole 3 januari 2015 at 16:56

  Ik blog wel iedere dag en vind het leuk. Dit ook omdat ik op het moment ook niet werk. Dus voor mij is het een leuke hobby. Maar ik voel me niet verplicht. Heb ik een keer niets dan heb ik niets!
  Een niche heb ik niet.. ik blog over vanalles eigenlijk en ben toevallig moeder dus ben dan al snel een mamablogger..

 • Reply Lianne 3 januari 2015 at 17:06

  Och, om die blogtips overal heb ik zo moeten lachen. Zeker omdat ze werkelijk op alle blogs tevoorschijn popten. Ook op de blogs waarvan ik de inhoud maar mager vind. Eigenlijk vind ik dat iedereen zelf moet weten hoe vaak en wanneer hij of zij blogt. Al waardeer ik de blogs waar je aan af kunt zien dat er veel tijd en energie (en daarmee inhoud en diepgang) in wordt gestopt over het algemeen wel meer.

 • Reply Inge 3 januari 2015 at 17:10

  Goede beslissing ik heb ook inderdaad bewust gekozen voor vier artikelen per week (om de dag) naast mijn fulltime studie. Ik red het gewoon niet anders en dan gaat de lol er snel vanaf! Ik vind het belangrijk dat er gestructureerd nieuwe content op mijn blog te zien is dan dat ik vlagen iedere dag post en dan weer niet…

  Leuke blog, ik volg je nu via bloglovin! XO

 • Reply Kimberley 3 januari 2015 at 17:11

  Ik geef je helemaal gelijk. Constant bezig zijn met bloggen is ook niet goed. Ik weet nog dat er dagen waren waarop ik overal foto’s van maakte, want dat kon ik voor mijn blog gebruiken. Ik wilde constant de deur uit, om maar wat te doen om later over te bloggen. Belachelijk eigenlijk. Toen ik een blogdip kreeg (nam gewoon teveel hooi op mijn vork), nam ik mezelf voor om het anders te doen. Ik blog nu om de dag en als ik niks te vertellen heb, niet. Haha. Lekker makkelijk!

 • Reply Laura 3 januari 2015 at 17:19

  Ik denk dat het ook enorm afhankelijk is van het soort blog dat je hebt of het nodig is. En of het haalbaar is. Een lifestyle blog is echt heel anders, zeker als hij zo persoonlijk is als jouw blog, dan bijvoorbeeld een meer online magazine zoals ik heb met Like & Love (it!) of met de blogtips of Blogaholic. Kijk wat bij je soort blog en bij jouw(w tijd) past en vind de balans voor jezelf, zeg ik altijd. Btw, thanks voor de vermelding wederom :)

 • Reply Rosanne 3 januari 2015 at 17:22

  Fijn dat je dit deelt! Ik heb zelf ook wekenlang met de gedachte gespeeld ooit zeven dagen in de week te gaan bloggen. En diep van binnen voelde ik dat ik het niet wilde, dat de druk te groot zou worden, dat ik mijn passie zou verliezen. Ik heb nu de standaard van drie blogs per week en in die drie blogs stop ik al mijn passie. Dat is beter dan zeven keer net niet, ben ik achter. En ja, ik zal misschien minder bezoekers trekken dan wanneer ik iedere dag content plaats, maar ik wil het niet. Dus ik doe het niet. Mensen mogen mijn site bezoeken om kwalitatieve teksten te vinden. En ik hoop dat ze dat weten, voelen. Ik krijg steeds meer de indruk van wel, dat doet goed :)

 • Reply Anouk 3 januari 2015 at 21:30

  Kan me heel erg vinden in je stuk. Als je genoeg tijd hebt, genoeg inspiratie en het voelt niet als druk… lekker bloggen! Waarom zou je het anders laten ;-)… meer bezoekers en reacties is leuk, maar wel als jij je ook nog fijn voelt. Goed geschreven artikel. Zie ik je trouwens dit jaar eens? Want je gaat bij laura aan de slag toch;-)!? Vanaf wanneer :D?

 • Reply Stephanie 3 januari 2015 at 22:43

  Wat een goed artikel :). Ik ben het met je eens, bloggen moet je doen wanneer jij dat wilt. Ik geniet er op die manier het meest van. Ik ben zelf ook een echte perfectionist, heel kritisch en alles.. krijg er zelfs hulp voor. Maar mijn blog is gewoon voor de fun, ik geniet ervan om artikelen te schrijven, dus met dat doel blog ik!

  Fijn 2015! :)

 • Reply Elsbet | La Vie Pure 3 januari 2015 at 22:47

  Helemaal mee eens! Kwaliteit is belangrijker!

 • Reply alexa 4 januari 2015 at 11:52

  Ik blog welk elke dag maar zorg er wel voor dat de kwaliteit hetzelfde blijft zo schrijf ik soms hele langer artikelen en soms kortere. Ik vind het fijn om elke dag wat te schrijven en vind het jammer dat ik soms een blog bezoek waar amper geblogt wordt of niet op vaste dagen. Als je om de dag blogt vind ik het ooik heel chil maar ieder heeft zo zijn eigen ding.

 • Reply Eva 4 januari 2015 at 12:00

  Heel goed om eens een tegengeluid te horen van het elke dag bloggen! Ik was ook lid geworden van die elke-dag-bloggen-groep maar heb me vandaag weer afgemeld, ik vind de focus namelijk voor mij totaal niet haalbaar en/of motiverend. Met dat in gedachten wordt het bijna een faal als ik het ineens niet haal om elke dag te bloggen en dat terwijl het bloggen toch juist vooral leuk, inspirerend en creatief moet zijn. Dus voor mij ook niet elke dag bloggen en met die beslissing heb ik erg veel vrede :)

 • Reply Mylene 4 januari 2015 at 12:07

  Alsof je dit blogje speciaal voor mij hebt geschreven ;) haha. Je weet inmiddels wel hoe ik erover denk. Mooi geschreven!

 • Reply Jantine 4 januari 2015 at 13:34

  Ik geef je groot gelijk!
  Nou blog ik wel vrij veel (elke werkdag), maar ik plaats heel bewust geen nieuwe blogs in het weekend. Die dagen zijn voor mij blogloos. Dat betekent niet dat ik helemaal niet met mijn blog bezig ben (zeker als ik ineens veel ideeën heb vind ik het ook lekker om vast te schrijven voor later in de week), maar het zorgt toch voor net wat minder druk.

 • Reply Dina 4 januari 2015 at 13:42

  Hihihi, ik heb dit jaar nog niet één blogje online gezet. :) HA. Dat mag gewoon.

 • Reply Petra 4 januari 2015 at 14:26

  Ik kan het hier alleen maar mee eens zijn. Bloggen is jouw feestje en je moet doen waar jij je goed bij voelt. Ik organiseer liever een feestje waar over gesproken wordt, die gezellig is, dan een feestje waar mensen na een tijdje verveeld weg gaan. Zo zie ik het bloggen ook.

 • Reply Marjon 4 januari 2015 at 14:55

  Ik denk dat je de spijker hiermee op de kop slaat. Kwaliteit gaat voor kwantiteit.

 • Reply Zina 4 januari 2015 at 17:11

  Ik wil me niet eens wagen aan iedere dag bloggen omdat ik nu al weet dat ik daar niet gelukkig(er) van word. Ook bij andere bloggers heb ik liever een paar keer per week (of per maand of wat die persoon zelf wil) een onwijs leuk stuk, dan iedere dag een afgeraffeld iets. Maar ik moet wel zeggen dat ik genoten heb van jouw (bijna) dagelijkse updates!

 • Reply Whitney 5 januari 2015 at 21:15

  Helemaal mee eens.. Bloggen moet leuk blijven. Blij dat ik er niet alleen zo over denk :) Dan maar geen hoge bezoekersaantallen, reacties e.d.

 • Reply Naomi 5 januari 2015 at 22:13

  Kwaliteit over kwantiteit! Ik kan je in je gehele verhaal goed begrijpen en ik denk precies hetzelfde. Jammer dat het zo opgelegd wordt hier dat je iedere dag moet bloggen. Niets hoeft. Het mag, maar het is niet verplicht. Dus je hoeft jezelf ook niet die druk op te leggen. Alhoewel de meeste bloggers automatisch die druk gaan voelen… best raar eigenlijk… :S

 • Reply Eilish (artisticstateofmind) 6 januari 2015 at 08:58

  Ik blog iedere dag, omdat ik dat graag wil… en ik ben misschien nog wel eens te streng voor mezelf… omdat ik persé een artikel online wil hebben. Ik heb niet echt een niche, ik vind dat zo moeilijk. Want ik wil over alles kunnen schrijven wat ik leuk vind.. ik wil het allemaal delen!

 • Reply Hesteranne 6 januari 2015 at 21:52

  Ik vind het helemaal niet nodig dat er elke dag een artikel op een blog verschijnt. Absoluut kwaliteit boven kwantiteit.

 • Reply Anna 9 januari 2015 at 11:23

  Mee eens! Ik vind het ook onzin dat je iedere dag zou moéten bloggen. Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen. Als je nu fulltime blogger bent (als baan), dan vind ik het een ander verhaal, maar dat gaat voor vrijwel niemand op. Daarnaast lees ik liever eens in de paar dagen lange, mooie verhalen op blogs dan dat ik dagelijks een kort zinnetje zie met een aantal foto’s.

 • Leave a Reply