Healthy

Vegetariër of niet?

Ho, stop, ik zie je denken: Ah, nee, nog zo’n blog met meningen over vlees eten. Maar nee, ik ga je hierin niet proberen te overtuigen of beïnvloeden, maar deel alleen mijn eigen ervaringen.

Inmiddels eet ik nu zo’n drie weken geen vlees meer, (wel vis en kaas met dierlijk stremsel). Ik vind dus ook dat ik geen echte vegetariër ben. Toen ik besloot dat ik geen vlees meer wilde eten, was het ook niet de insteek om gelijk vega te gaan en stampij te maken als ik wel iets moest eten dat niet binnen dat plaatje paste. Drie weken tijd leerde me al genoeg dingen om hier meer mee bezig te gaan en beter uit te vinden wat ik vind en wat ik wil. Lezen jullie mee?

Er waren enkele moment dat er onverhoopt toch een stukje vlees mijn mond binnen ging. Een toastje filet americain waarvan ik later pas besefte dat ik rauw vlees aan het eten was. (Als je hier over na gaat denken, vind ik het opeens niet meer zo lekker). Een varkenshaasje omdat ik geen alternatieven had op het moment dat ik het kreeg en ja… ik was op bezoek bij iemand. Tja, je kunt ook niet verwachten dat de beslissing die je drie dagen eerder hebt gemaakt, gelijk tot iedereen doordringt. De meesten mensen weten nu dat ik het niet meer eten wil, maar niet iedereen snapt het. Aangezien ik mijn mening bij niemand onder neus wil duwen, ga ik daar in dit blog geen aandacht aan besteden. Wat ik wel even wil doen is stilstaan bij wat de afgelopen drie weken me gebracht hebben:

 • Het is heel fijn dat ik me niet meer hypocriet voel als ik kir bij lammetjes, schapen, kalfjes, biggetjes of welk ander lief dier dan ook. Zestig Berta’s later en ik voel me nog steeds heel gelukkig.
 • Zo’n poosje bewust letten op wat je eet, is best heel goed. Ik had er geen idee van wat ik allemaal wel niet in mijn mond stopte totdat ik erop ging letten. Eigenlijk schrik ik daar ook een beetje van…
 • Sinds ik gestopt ben met vlees eten, vooral de eerste week, ben ik regelmatig een beetje slapjes en futloos geweest. Je hebt je ijzer dus echt wel nodig! Daar heb ik na die eerste week beter opgelet en nu heb ik de draai zo ongeveer wel gevonden.
 • Mijn buikpijn overdag of het “zwangere gevoel” waren na anderhalve week zo goed als verdwenen. Blijkbaar heeft mijn lichaam altijd moeite gehad met het verteren van vlees, of at ik gewoon niet goed genoeg.
 • Ik heb het echt niet gemist. En de sporadische keren dat ik het toch at, dacht ik steeds: waarom eet ik dit, ik vind het helemaal niet zo lekker.
 • Er bestaan ontzettend veel leuke blogs van vega(n)s met geweldige recepten.
 • Zonder vlees koken daagt je echt uit om ‘out of the box’ te gaan denken. Inclusief: groentekroket, gebakken eitjes, tonijnstukjes met groente, falafel, omeletten, tofu, etc.

Ik weet nog niet hoe ver ik dit door ga zetten. Op lange dagen merk ik wel dat ik sneller moe ben, en ik weet niet of dat komt doordat ik weer veel te veel koolhydraten eet om het lusteloze gevoel op te vullen, of door een laag ijzergehalte. Het bevalt me wel heel goed om sowieso een paar dagen in de week geen vlees te eten. Voorlopig ga ik gewoon kijken hoe het loopt. Zodra ik het weer wat rustiger heb, zal ik ook eens wat recepten delen, want boy oh boy, wat bestaat er toch veel lekkers!

Zijn jullie je bewust van wat je in je mond stopt?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Dina 30 september 2013 at 16:04

  Ben benieuwd naar je recepten!

 • Reply Lotte 1 oktober 2013 at 20:54

  Grappig om te lezen dat jij ook minder last hebt van buikpijn als je het vlees laat staan, want om die reden ben ik al een jaar of 20 soort van vegetarisch. Als ik bij iemand anders vlees voorgeschoteld krijg, ga ik daar niet moeilijk over doen, maar voor mezelf maak ik het (bijna) nooit klaar. En vervelen doet het inderdaad geen dag. :)

 • Reply Laura - what about her 1 oktober 2013 at 21:32

  Wat knap dat je bent gestopt met vlees eten! Ik zou het ook wel kunnen en denk er steeds vaker over om het gewoon te doen. Ik eet eigenlijk al bijna geen vlees meer. Ben gewoon dol op vegetarische gerechten. Maar ik vind het moeilijk om onderscheid te maken tussen vegetarisch en veganist (doe het dan gelijk goed). En veganist zou ik een stukje moeilijker vinden. Knap in ieder geval. Top, succes!

 • Reply Eva 2 oktober 2013 at 12:09

  Ik ben de laatste tijd bezig met het wel bewuster eten. Dus geen vlees van de supermarkt meer maar enkel van de biologische slager. Ik wil namelijk nog wel gewoon vlees blijven eten maar wil er wel zeker van zijn dat die beesten een goed leven gehad hebben en dat het juist vlees is wat je eet. Omdat het zo onwijs duur is bij de bio slager, doen we dat maar een dag of 2 in de week en eten we voor de rest vega-spul. Combinatie zo werkt prima en ik weet ook niet of ik echt vegetarisch kan (en wil) zijn maar wil wel wat bewuster omgaan met alles wat ik eet en weten waar het vandaan komt enzo.

 • Reply Niki 6 oktober 2013 at 17:23

  Ik heb nu drie jaar geen vlees meer gegeten. Af en toe eet ik wel vis (want vegetarische gerechten heb je niet overal in restaurants en het feit dat ik geen vlees eet kan soms ook lastig zijn bij eetdates..). Eigenlijk ben ik dus een pescotariër maar aangezien ik dan NOG MEER vragen/opmerkingen of whatever krijg over het feit dat ik geen vlees eet, houd ik het maar op “een soort van vegetariër”. Pffft. Nu ik zo bezig ben met het typen van deze comment besef ik pas hoe vaak ik mij eigenlijk wel niet moet verantwoorden hierover. En dat het voor mensen nog steeds een “big deal” is.

 • Reply Natasja 15 oktober 2013 at 14:11

  Fijne post om te lezen. Ik ben geen ‘echte’ vegetariër want eet maar weinig vlees en wel vis. Maar ik kan prima een week zonder, kook thuis zelf nauwelijks met vlees en ben me ook steeds bewuster van wat ik in m’n mond stop. Succes met jouw ‘zoektocht’!

 • Leave a Reply