Wild-Recensie-Film-Reese-Witherspoon-Cheryl-Strayed
Het meisje recenseert, Reviews

Het meisje recenseert: Wild (2014)

Vorige week ging ik met vriendinnetje E. naar de film Wild (2014). Al sinds we hoorden dat Wild geproduceerd werd en het verhaal gelijkenissen had met het succesvolle ‘Into the Wild’ wilden we er samen heen. Dat is best bijzonder. Het vriendinnetje is namelijk niet zo van de films. Waar ik gerust een hele dag doelloos op de bank kan hangen en me prima vermaak met allerlei genres van science-fiction tot aan non-fictie, haalt zij vaak het einde van de film niet. Maar bij Wild was alles anders. Wild was namelijk ook een andere film dan al die andere.

Synopsis

De film brengt het verhaal in beeld van Cheryl Strayed (Reese Witherspoon), die een tocht aflegt van bijna 1800 km in het westen van Noord-Amerika. Ze hiket de Pacific Crest Trail in haar eentje en ontmoet zo nu en dan onderweg een interessante personen. Maar voornamelijk reflecteert ze op haar leven dat zich tot dan toe al voltrokken heeft. De relatie met haar moeder (Laura Dern), de relatie met haar ex-man (Thomas Sadoski), de relatie met haar broer (Keene McRae). Haar verleden, de grimmige en liefdevolle momenten. Geluk en onheil. In de vorm van perfect verweven flashbacks speelt dit alles zich voor haar ogen af terwijl ze probeert de battle te winnen van de blaren, de pijn, het opgeven en de angsten.

Moed, dapper, groeien, leren

Wild gaat niet over een jonge vrouw die een bizarre reis maakt ter voet. Wild gaat niet over het belachelijke idee om als vrouw in je eentje zo’n 1100 mijl te gaan lopen. Of over het idee om dat te doen met de kleine schoenen en te veel bagage. Wild gaat over groeien. Over dapper zijn en moed krijgen. De moed hebben om dat te doen wat jij denkt dat goed voor je is. Wild gaat over jezelf terugvinden. Over jezelf weer zijn of misschien ontdekken als je eigenlijk niet weet wie je bent. Maar het gaat ook over acceptatie, de mooie lichtpuntjes omarmen en jezelf de tijd gunnen het verleden te verwerken.

My mother used to say something that drove me nuts. There is a sunrise and a sunset every day and you can choose to be there for it. You can put yourself in the way of beauty.

Dat Reese Witherspoon in Wild een excellente acteerprestatie neerzet vond ik (eigenlijk) inmiddels al vanzelfsprekend. Dat gaf me de gelegenheid om langs de esthetische elementen van de film te kijken. Het beeld van een tocht van 94 dagen is wellicht wat romantischer voorgeschoteld dan het voor de ervaringsdeskundigen is, maar het doet weinig af aan alles dat Wild wel is. Het is ruig en ergens ook lief. Lief hoe Cheryl vrede sluit met al haar tekortkomingen, ruig omdat de flashbacks er soms geen gras over laten groeien.

Wild

Wild is een goede film. Een aanrader, absoluut. De mooie quotes verweven in het verhaal voegen er dit keer wel degelijk iets aan toe. Maar ook de lessen die zo impliciet verwerkt zijn in de woorden die haar moeder, haar ex, haar broer of de mensen die ze onderweg tegenkomt spreken, blijven je bij. Probeer het beste te maken van iedere dag. Probeer er voor te kiezen om gelukkig te zijn ondanks tegenslagen. Zet door. Vind de moed om jezelf te zijn. Om toe te geven dat je niet alles kan, maar dat je veel kan leren. Laat je zelf bang zijn, soms, heel even. En soms mag je huilen. Soms is er ruimte om te moeten schreeuwen van verdriet en frustratie. Soms moet je 1800 km lopen om … – ja, wat eigenlijk – te zijn. En soms?

How wild it was, to let it be.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Tessa | 52druppels.nl 5 april 2015 at 08:24

  lijkt me een mooie film. zie je ook nog wat van haar ‘fysieke reis’? landschappen, steden of andere mooie plekjes?

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 12:42

   Ja! Je ziet er wel wat van, maar de film is relatief ‘leeg’ naast de flashbacks dus ik de omgeving heb ik niet zo goed in me opgenomen. Je wordt zo haar leven binnen getrokken (althans dat had ik), dat ik de omgeving een beetje aan me voorbij heb laten schieten. De dorpjes dienen meer als situatie en achtergrond dan echt als plek op zich maar de bergen, de vlaktes en het sneeuwlandschap waar ze in loopt zijn wel heel mooi.

 • Reply Marlissa 5 april 2015 at 09:16

  Ik heb er vaker over gehoord, maar toch nog nooit gezien. Maar het verhaal klinkt zo goed/mooi als ik jouw ervaring lees.

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 12:42

   Zeker gaan kijken!

 • Reply Sylvia 5 april 2015 at 09:51

  Ik heb ‘m een week of twee geleden gezien. Mooie film, maar ik heb persoonlijk iets meer met Tracks.

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 12:44

   Ah, die heb ik nog niet gezien! Zag wel een trailer voorbij komen op Film 1. Misschien dan toch maar eens kijken of die ook kan zien :)

 • Reply Elsbet | La Vie Pure 5 april 2015 at 13:39

  Misschien kijk ik hem vandaag nog!

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 13:56

   Oooo, laat je me even weten wat je ervan vond? :D

 • Reply Petra 5 april 2015 at 13:51

  Gedownload! Klinkt heel goed. Maar Into the Wild heb ik ook geprobeerd en die vond ik dus niks aan, haha. Heb ik zelfs afgezet.

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 13:53

   HALLO PETRA?! Dat kan dus echt effe niet, hoor. Nu kunnen we geen vriendinnen meer zijn. Ok, grapje. Hopelijk vind je Wild wel mooi dan! Het is in hetzelfde straatje, maar wel totaal anders tegelijk. De film is wel een beetje sloom, maar daar wen je aan.

 • Reply Mylene 16 april 2015 at 13:41

  Ik heb de film van de week gezien. Oh my, vanaf het begin zat ik er helemaal in. Het verhaal is zo goed en al die levenslessen en quotes komen wel binnen hoor. Moet ook zeggen dat ik als filmpiesmaker ook heel erg heb genoten van hoe het is gefilmd en de mooie landschappen waar ze loopt. Ik zou daar ook maar al te graag wat willen filmen/fotograferen. Prachtige film. En ook mooi om te zien hoe zij als persoon groeit. In het begin klungelt ze maar wat met die tas, haha.

 • Leave a Reply