Blog-onderzoek

Over Honours, bloggen en nog meer bloggen

Nu de plotselinge storm van afgelopen week weer is gaan liggen, is het weer tijd om vooruit te kijken. Ik volg deze periode nog maar één minorvak extra, waardoor ik iets minder deadlines heb en iets meer tijd over. Van rust is geen sprake, want er staan ontzettende leuke dingen op de planning. Zo ga ik binnenkort met Petra afspreken en haar een rondleiding door mijn favoriete stad geven. Ze is nog nooit in Nijmegen geweest… snappen jullie dat nou? (Zegt degene die half Nederland zelf nog niet gezien heeft). Er liggen ook nog wat websites klaar om gebouwd te worden en als het even kan wil ik de nieuwe layout voor Sleeping Lion gaan bouwen, maar eerst…

Honours. In eerdere blogs heb ik jullie al een beetje verteld wat dat inhoudt en waarom ik ervoor gesolliciteerd heb. Inclusief jubelblog toen alle puzzelstukjes tegen mijn verwachtingen in op hun plaats vielen. Nu het collegejaar begonnen is, betekent dat dat mijn onderzoekstraject vorm moet krijgen. Om precies te zijn moet ik voor begin februari een compleet onderzoeksvoorstel klaar hebben liggen. En nu zullen er mensen onder jullie zijn die denken dat ik gek ben: je gaat toch niet vrijwillig zelf onderzoek doen? Als er iets saai is… Toch?

Soms denk ik ook wel een beetje dat ik gek ben. Dat ik het programma volg betekent ook dat ik verantwoordelijkheden heb die daarmee te maken hebben. Extra colleges (ik zit dinsdag tot 9 uur op de universiteit) en gesprekken met mijn begeleider. Geloof me, niemand heeft daar altijd zin in. Maar onderzoek doen vind ik niet suf, saai of ontzettend ‘ingewikkeld’. Het ligt er namelijk maar helemaal aan welke invulling je aan jouw onderzoek geeft en hoe geïnteresseerd je in dat onderwerp bent. En da’s bij mij nogal een grote interesse, omdat mijn onderzoek gaat over, jawel: bloggen.

Kan dat zomaar? Natuurlijk. Het idee dat ik iets met mijn favoriete hobby (schrijven + creatief bezig zijn + ideeën het web opslingeren) wilde doen, is er al sinds de sollicitatie. Wat dan precies? Veel ideeën hebben de revue gepasseerd. Een combinatie tussen bedrijven/bloggers om het krachtenveld in beeld te brengen. Iets over schrijfwijzes, vlogs of social media strategieën. Of misschien iets over de interne beweegredenen van bloggers?

Opzet

Wat het wel precies gaat worden kan, mag en wil ik nog niet verklappen. Ik weet wel dat het tof wordt. Dat het een stukje literatuur betreft om de achtergrondinformatie duidelijk te maken en dat ik daarna vooral het veld in ga. Als alles gaat verlopen zoals ik hoop, dan is het de bedoeling dat ik interviews ga houden en kwalitatief onderzoek zal doen. Interviews met grote bloggers over hun blogs? En dat ook nog eens met support van de universiteit? Wauw, dat klinkt toch supergaaf?!

De pre’s

Bijkomend voordeel is dat ik heel veel lees over bloggen, personal branding, identiteit, online marketing en strategieën. Dat levert mij niet alleen informatie op voor mijn onderzoek, maar geeft me ook goede excuses om blogboeken aan te schaffen alsof ik de loterij gewonnen heb (en ze voor jullie te reviewen!). Ik ben écht heel erg enthousiast over mijn onderzoek en wil het graag met jullie allemaal delen. Maar… willen jullie dat ook lezen? Ik zit eraan te denken om eens in de zoveel weken iets over mijn bevindingen, vorderingen en plannen wat betreft het onderzoek te schrijven.

Who’s waiting for that? Roep dan allemaal maar heel hard DOEN! En laat me ook vooral weten wat jij zou willen onderzoeken als je dat kon :)

PS. Bits en pieces achter de schermen over het onderzoek vind je ook hier!

Source image edited by me

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Zina 2 november 2014 at 16:28

  DOEN DOEN DOEN!!! Ik vind je enthousiasme prachtig dus ik ben heel benieuwd hoe je het allemaal vorm gaat geven. Soms denk ik trouwens ook dat ik gek ben hoor, dat ik er nog een Honours Programme bij doe (al houdt het bij mij wel net iets anders in), maar ik krijg er zoveel voor terug. Heel veel succes in ieder geval! X

 • Reply Petra 2 november 2014 at 16:42

  DOEN! Waarom lijkt me wel duidelijk ;) En ik zou precies hetzelfde onderwerp willen hebben, maar ik zou het nooit vrijwillig doen. Het vak onderzoek is bijna nog erger dan consumentengedrag (en die laatste moet ik morgen voor de 4e keer herkansen, onderzoek heb ik maar 1 keer hoeven herkansen!)

 • Reply Daphne 2 november 2014 at 16:47

  Pfoe, knap hoor. Ik vind onderzoek zelf ook niet vervelend (want hallo, een major televisie/filmwetenschap is echt supertof), maar jemig, die onderzoeksvoorstellen met allerlei methodes en theoretische kaders en aaaaaargh. Nee, niks voor mij. Laat mij maar lekker onderzoeken lezen, haha!

 • Reply Anne 2 november 2014 at 17:21

  Jaaaaa, DOEN! Vind het een geweldig idee en volgens mij is het een geweldig onderwerp om onderzoek naar te doen. En ja, dan lees ik natuurlijk ook heel graag mee naar je bevindingen :) Leuk!

 • Reply Melissa 3 november 2014 at 08:42

  Zeker doen! Ik ben ook een beetje gek als in dat ik onderzoeken best wel leuk vind. Het ligt er inderdaad maar net aan wát je onderzoekt, maar als je dat zelf kunt bepalen is het best wel heel boeiend. Ik moet volgend jaar mijn scriptie schrijven en ben nu ook al bezig met het bedenken wat ik in godsnaam ga onderzoeken. Zo moeilijk!

 • Reply Mirne 3 november 2014 at 10:02

  DOEN!

  Ik heb zelf ook wel eens onderzoek gedaan, vond het juist altijd enorm leuk zolang je maar iets kiest waarin je je ook echt wilt verdiepen.

 • Reply Manon 4 november 2014 at 18:57

  DOEN! Dat lijkt me echt een ontzettend gaaf onderwerp om onderzoek over te kunnen doen, zeker omdat het toch een passie van je is! :)

 • Reply Margo 6 november 2014 at 09:41

  Tuurlijk, doen, leuk! Ben heel benieuwd naar je onderzoek. Kan me voorstellen dat je het interessant vindt om er dieper op in te gaan. Vind het wel heel knap dat je zo enthousiast erover kan zijn, haha, ik vond m’n scriptie namelijk een saaie hel! Maar wat je zegt, als je zoveel passie voor het onderwerp hebt, is het vast tof om te doen. Succes!

 • Leave a Reply