Bloggin', Communicatie, Psychospeak

Framing – Over de ‘aap’ in het zeemankrantje en het EGF

Voor wie langer dan vandaag zijn weg online kan vinden, hoef ik denk ik deze situaties niet meer uit te leggen. Het zou kunnen dat je onder een steen leeft wanneer de grap van Guido Weijers niet tot je door is gedrongen, maar ik denk dat de meeste mensen wel weten waar ik het over heb. Het EGF, afkorting voor ‘Ellegirl forum’ is echter een ander verhaal. Iets dat vooral bekend is onder de bloggers en bloglezers. En nu weet ik dat een aantal van mijn lezers verder geen blogs volgen (hoi leuke real life mensen!), dus dat zal ik even toelichten.

Het EGF staat in bloggersland bekend als het forum waar haat gezaaid wordt en roddels verspreid worden die het daglicht niet kunnen verdragen. Nee, ok, ik overdrijf een beetje. Het gaat eigenlijk maar om één topic: het beutyblogtopic. Ze bespreken er de blogpost van ‘bloggers die er echt toe doen’ (note: je doet er pas toe ALS je daar besproken wordt) en leveren kritiek. Soms constructief, soms nog dommer dan het achtereind van een varken. Soms gooien ze impulsief roddels rond en soms zijn ze gewoon heel lovend over hun favoriete beutybloggers. Voor een volledige uitleg wijs ik je door naar de Beutyblogtopic pagina met een FAQ and everything.

Ellegirl Forum

Gisteren ontstond er door een berichtje op bovenstaande site een rel. Iemand verspreidde namelijk de roddel dat de vriend van een bekende blogger vreemd zou gaan. Nu zijn er al een heleboel vragen die je bij zoiets kunt stellen, maar daar gaat deze post niet over. Het gaat mij erom dat er in de media sprake is van framing en dat die framing ook online steeds voelbaarder wordt. Ik had namelijk eerst de roddel op het forum gelezen (in het kader van wetenschappelijk onderzoek natuurlijk) en daarna las ik de reactie van desbetreffende blogger op Twitter. Mijn eerste reactie? Jeetje, calm your tits, blogger. Eén iemand verspreid en roddel en ongeveer de hele kritische fanbase roept meteen dat het onzin is. Moest daar over getweet worden? Valt te betwijfelen.

Máár: wat als ik eerst de tweet had gelezen? Als ik eerst de verontwaardiging had gelezen van deze blogger en alle volgende reacties, had ik waarschijnlijk anders naar het forum gekeken. Dan had ik gedacht: stelletje moeilijke mensen, waarom ga je zulk soort roddels verspreiden? Laat iedereen toch met rust, man. En dat is wat de meeste medebloggers ook deden. Er werd iemand persoonlijk aangevallen, dus duikt de hechte community er als een stelletje hongerige leeuwen bovenop en wordt er van de ene naar de andere kant met modder gegooid.

Op dat forum ging dat zo’n 10 pagina’s door. Waardoor iedereen nog maar weer even opnieuw herinnerd werd aan de actie. De tweet werd niet verwijderd, dus kon ook iedereen zich op die manier weer druk maken over de rel.

Framing

En volgens mij was dat alles de schuld van framing. Framing, een veel toegepast principe. Op de media, in de journalistiek, online, maar zelfs in je eigen gesprekken. Heb je nooit eens bewust iets niet verteld? Dat is al framing. Het is de wijze waardoor je de werkelijkheid als het ware door een bepaald raamwerk bekijkt. Dat kan smaller worden, waardoor belangrijke details wegvallen. Maar ook breder, waardoor ingezoomd wordt. Framing maakt van muggen olifanten en van olifanten muggen.

Framing heeft een versterkend effect over een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Het heeft te maken met de volgorde waarin je informatie tot je neemt. Ik denk dat voorgaand voorbeeld dat wel duidelijk geschetst heeft. Het heeft ook te maken met de bron die je de informatie vertelt. Van de NOS ga je er veel sterker vanuit dat hun informatie objectief is (feit: objectiviteit is bijna onbereikbaar) dan van Pownews. Terwijl de NOS net zo hard aan framing kan doen door een bepaalde titel te kiezen, een bepaalde afbeelding uit te zoeken of een bepaalde gebeurtenis groter te maken dan het is.

Het medium

Het lastige van online media is dat het asynchrone eigenschappen heeft. Huh, wattes? Asynchroon. Dat betekent dat in tegenstelling tot de telefoon of skype, iets niet op dit moment hoeft te gebeuren. Je kunt een mail typen en ‘m een jaar later pas lezen. Hetzelfde geldt voor Twitter, Facebook, blogs, fora. Alle informatie die opgeschreven wordt over een bepaalde situatie kun je op alle momenten terug lezen. Wil je de boel dus nog eens even aandikken? Haal je toch gewoon een oude koe uit het water?

De ‘aap’

Hebben jullie de moeder van het jochie uit het Zeemankrantje afgelopen week gezien bij RTL Late Night? Daar gebeurde eigenlijk hetzelfde. Mevrouw was boos en beledigd. Begrijpelijk. Maar om nu zoveel vuur te spuwen op Guido Weijers? Die zijn excuses aan had geboden en ook nog eens een betoog op Facebook had geplaatst om zijn situatie uit te leggen? Daar was duidelijk iets meer voor nodig dan louter die grap.

Door de zwarte pieten discussie is er naast framing ook sprake van priming in ons hoofd. Onze radar voor racisme staat zo op scherp en al het ongenoegen leidt zo snel tot een explosie, dat een klein accident al gauw tot een aardverschuiving leidt. Voordat Guido Weijers de grap op Twitter zette, had iemand anders de foto op Facebook gezet. Hij had daarbij bewust de pluche aap niet mee gefotografeerd (framing dus). Hij maakte de grap die Guido Weijers ook maakte. Alleen was zijn bereik natuurlijk niet benoemenswaardig. De cabaratier deed dus niets dan die grap herhalen. Of het oké was wat hij deed? Dat mag iedereen zelf bepalen.

Media en framing

En toen viel de hele media erover. Zoals de bekende beautyblogger over de roddel viel, stortte onze media die graag moord en brand schreeuwen (feit: dat verkoopt beter) zich op het verhaal van deze moeder en haar zoontje. Kind was zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust, maar het waren de volwassenen die heibel moest schoppen. Goh, waar hebben we dat afgelopen tijd nog meer bij gezien? (Hint: iets met sinterklaas).

Interpretatie

Framing is overal om ons heen. Een nieuwsredactie maakt een selectie van nieuws en is daarom nooit objectief. Journalisten schrijven op een bepaalde toon (bloggers ook trouwens) en gebruiken een bepaald taalgebruik. Ze schetsen beelden. Wij gaan daar aan de hand van ons referentiekader een betekenis aan geven. Het geheel aan ervaringen, gebeurtenissen, geschiedenis, geleerde levenslessen en cultuur bepaalt onze reactie. Onze interpretatie.

Het is niet erg dat er framing is, maar wees je er wel bewust van. Wees bewust dat de dingen die je ziet en hoort misschien maar een deel of een uitvergroot deel van de werkelijkheid zijn. Vergeet ook niet dat de mens kickt op sensatie en overdrijven daarbij een handige tool is. Als we daar nu allemaal wat meer rekening mee houden, dan kunnen we voortaan gewoon discussies voeren zonder oude koeien, stomme vergelijkingen of moord en brand. Een beetje zoals Sabine ook opperde.

Kenden jullie het begrip framing (en priming) al? Sta je er wel eens bij stil?

Het gaat er verder helemaal niet om wie de mensen waren die ik hier besproken heb. Ik heb slechts de situaties te gebruikt om framing en priming te illusteren. Als je het echt wil weten… Google is your friend!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Zina 22 november 2014 at 15:32

  Wat een interessant stuk! Nu ik weet wat het is, realiseer ik me dat ik er niet altijd stil bij sta. Soms wel, soms niet. Maar ik ben er wel van overtuigd dat sommige dingen (bijvoorbeeld in het nieuws) anders gebracht worden dan wat de werkelijkheid is, dat ons dus inderdaad een bepaald beeld geschetst wordt wat niet helemaal waar is (volgens mij is dit een beetje een gekke zin, hopelijk begrijp je het).
  Over dat EGF: heb er ooit eens op gelezen en net weer even op gekeken, maar wat een treurigheid zeg. Wat is de lol van mensen op zó’n manier afkraken? Heb het maar snel weer weg geklikt want ik werd er best verdrietig van.

  • Reply admin 22 november 2014 at 16:16

   Yay, fijn dat je het interessant vond! Ik had het zelf ook hoor, al wist ik wel dat framing bestond, pas toen ik het in een college erover had besefte ik me hoe erg onze werkelijkheid er door bepaald wordt. Journalisten zijn er helaas retegoed in. Haha, het EGF is behoorlijk wat treurigheid, maar lang niet meer zo erg als het vroeger was. Ze hebben nu ook wel eens terechte kritiek. Ik was er toevallig gister voor mijn onderzoek door aan het spitten en kwam ook nuttige opmerkingen tegen. Geeft de mens hoop zullen we maar zeggen? :)

 • Reply Annemijn 22 november 2014 at 16:07

  (ik weet niet of je nog weet dat ik besta, maar zo ja: hoi, ik besta nog! ik blog alleen nooit meer, waarom eigenlijk niet?) Wat een superinteressante blog! Framing en priming zijn begrippen die ik nu wel vaak zie voorkomen (ik richt me nu ook vooral op communicatie en media), maar nu ze zo direct worden toegepast op actuele info en het alom bekende EGF vind ik het al helemaal interessant. Oh ja, over de Zwarte Pieten-discussie, ik zag nog deze tweet: https://twitter.com/hakhverdian/status/534292036737073152. Vond ik ook heel interessant om te zien, en ik denk jij ook. Maar wat ik dus ook eigenlijk wilde zeggen: goed geschreven! Liefs

  • Reply admin 22 november 2014 at 16:12

   Annemijn!!!! <3 Je bent er nog. Ik mis jouw blog, hoor. Dus ja: waarom eigenlijk niet?! Geef me eerst maar eens een verklaring. Ik vind moeilijk dingen altijd veel makkelijker als ik ze toe mag passen (en stiekem gaat een aankomend tentamen over het toepassen van framing, dus ja, ik was dus eigenlijk gewoon aan het blokken). Die tweet is echt heel treffend, inderdaad! Zulke dingen hebben we ook besproken in mijn minor. Hey maar, wat studeer jij nu? Taal en cultuurstudies nog steeds? :)

  • Reply Annemijn 1 december 2014 at 12:21

   Haha, handig, zo’n gesprek via de comments ;) Maar ja, ik studeer nog steeds Taal&Cultuurstudies! Vind het gelukkig ook nog steeds heel leuk, zeker nu ik een beetje een richting heb gekozen en het allemaal wat minder vaag is. En hmm, misschien is weer beginnen met bloggen een goed voornemen voor 2015 ;)

 • Reply Anniek 22 november 2014 at 16:17

  Heel interessant dit! Deze onderwerpen zijn toevallig ook dit jaar bij mijn studie Communicatie voorbij gekomen, en het heeft mijn ogen echt geopend. Goed dat je hierover schrijft, want echt meer mensen moeten hier bewust van worden.

  • Reply admin 22 november 2014 at 16:20

   Wat een leuke reactie! Ik vind het inderdaad ook belangrijk dat men zich bewust is van het beeld dat ons opgedrongen wordt en dat lang niet altijd waar hoeft te zijn. Ik ga eens een kijkje nemen op jouw blog, want communicatiemeisje <3 vinden elkaar altijd leuk. En ja, omdat er staat 'komt er later wel' volgens anderen, hihi. Dat zeggen ze bij mij ook ;)

 • Reply Nadia 22 november 2014 at 17:30

  Ik heb tijdens mijn opleiding journalistiek ook veel te maken gehad met het onderwerp framing. En eigenlijk is alles framing als je het op een bepaalde manier bekijken. De keuze van woorden vallen er al onder.

  *stel je hier een foto voor met allemaal mensen in een voetbal t-shirt die niet blij kijken*
  Onderschrift 1: Voetbalhooligans in Amsterdam.
  Onderschrift 2: De teleurgestelde fans van Ajax in Amsterdam

  Allebei zijn al een vorm van framing, en beide zouden bij de foto kunnen passen. Ook het knippen van een video, welk deel laat je zien. Hier gaat het vaak mis, een recent voorbeeld is de MH17 ramp waarbij een rebellenleider een knuffeltje omhoog houd. De video stopt en men denkt dat dit als troffee omhoog wordt. Terwijl als de video door zou lopen ziet men dat de knuffel wordt terug gelegd en er een kruisje wordt geslagen.
  1 video die 2 totaal verschillende dingen kunnen betekenen, het is maar net waar je hem laat zien.

 • Reply Nadia 22 november 2014 at 17:31

  Wat trouwens ook een interessant boek hierover is ‘Het zijn net mensen’, die is geschreven door een buitenland verslaggever. Dan kijk je nooit meer hetzelfde naar het journaal.

 • Reply Fleur 22 november 2014 at 18:33

  Wauw, wat een interessant onderwerp!
  Ontzettend goed maar ook knap dat je hier op een uitgebreide manier aandacht aan besteed!

 • Reply Jenn 22 november 2014 at 22:31

  Interessant stuk! Ik moet zeggen dat ik de begrippen niet kende, maar ik weet zeker wel dat het zo gebeurd. Had alleen nooit geweten dat het zo heet.

 • Reply Margo 24 november 2014 at 14:25

  Interessant inderdaad. Heb ook communicatie gestudeerd en er werd toen vrij weinig aandacht hieraan besteed. Als ik dit nu lees denk ik, ja, het is tegenwoordig ook veel erger met al deze relletjes gesteld dan “vroeger” (2 a 3 jaar geleden). De media blaast alles op. Social media maakt alles erger. Je hebt het mooi geanalyseerd!

 • Reply Angela | Great Body & Skin 25 november 2014 at 09:32

  Leuke post! Ik heb me veel bezig gehouden met framing en vooral sublimal priming. Ken je dat? Heel bijzonder en leuk iets, kijk maar eens op Scholar naar leuke onderzoekjes!

  De EGF-rel heb ik in de FB-groep gevolgd en daarna ben ik dat EGF-topic eens gaan opzoeken (alles staat gewoon openbaar). Na een paar bladzijden verder lezen bleek dat de dames het juist voor die blogger opnamen en werd het mij overduidelijk dat die roddelspuwer gewoon een trol was. Flauw.

 • Reply Kimberley 27 november 2014 at 20:26

  Het concept van framing kende ik wel. Maar inderdaad, hoe je het allemaal zo even neerzet; Poeh. Wat een gedoe eigenlijk allemaal. Dat van het beutyblog heb ik niet eens meegekregen. Hoera! Haha. Maar dat die site bestond, wist ik wel. Wat heb ik daar om gelachen, zeg. O, en je schrijfstijl is echt heel fijn om te lezen! Ben je meteen gaan volgen (lees: Je hebt er een stalker bij, haha).

 • Reply Het Sushimeisje 27 maart 2015 at 17:29

  Ik ken beide concepten van mijn studie en heb veel onderzoeken moeten lezen over priming.

  Altijd leuk dat jij het ook over dit soort onderwerpen hebt, schept bewustzijn en hopelijk gaan mensen wat eerder nadenken voordat ze weer alles geloven dat ze lezen en horen en als een malle tekeer gaan..

  En dat van de EGF, dat wist ik niet terwijl ik daar ook soms kom. Maar ik lees dan weer geen beautyposts.

  En sinds ik zelf betrokken ben bij de studentenprotesten van afgelopen tijd ben ik ook anders tegen de Nederlandse media aan gaan kijken. Naar mijn gevoel doen ze alles kleiner aan en vermelden veel ontwikkelingen niet. Zoals het feit dat nu ook universiteiten in het buitenland aan het protesteren geslagen zijn. Dat heeft zo”n onderwerp wel een andere lading vind ik.

 • Reply Waarom ik vind dat je online je kritiek mag uiten als blogger - ook op anderen - Sleeping Lion 15 september 2015 at 13:00

  […] Het werd in ieder geval opgemerkt door het Ellegirl forum, waar ik eerder al over heb geschreven. Framing deed opnieuw zijn intrede. Woorden werden uit hun context getrokken, zinnen werden niet volledig […]

 • Reply Waarom je als blogger prima je kritiek online mag uiten 15 september 2015 at 13:02

  […] Het werd in ieder geval opgemerkt door het Ellegirl forum, waar ik eerder al over heb geschreven. Framing deed opnieuw zijn intrede. Woorden werden uit hun context getrokken, zinnen werden niet volledig […]

 • Leave a Reply