open-brief-aan-de-gebruikers-van-het-internet
Communicatie, Opinie

Een open brief aan de gebruikers van het internet

Beste gebruikers van het internet,

Dit is een open brief. Een open brief over het internet waar we allemaal zoveel uren op hangen. Waar we niet meer zonder kunnen. Het internet dat mensen verbinden kan. Maar ook de verschillen tussen hen kan benadrukken. Dit is een open brief over de shitstorm aan ongenuanceerde berichten, aan opinies, aan tegenbewegingen en aan meningen die de laatste tijd voorbij zijn gekomen.

Gelóóf me, als er iemand is die tegen bodyshaming is dan ben ik het wel. Echt. Ik vind dat de column die verscheen op ELLE dan ook echt niet kan. Ik snap de tegenreacties ook (zoals deze). Ik snap waarom De Morgen op zoek ging naar een diepere verklaring voor het verknipte schoonheidsideaal in Nederland en België. Maar alsjeblieft zeg, waar zijn we toch mee bezig?

Eerst was er de #columngate waarbij een journaliste zonder blikken of blozen een flink staaltje copy paste uit had gevoerd. Een korte recap: een journaliste had besloten dat het makkelijker was om een column die door iemand anders was geschreven te publiceren. In een blaadje. Ja, waarom het wiel opnieuw uitvinden als je het ook gewoon onder een andere auto vandaan kan slopen? Helaas (en dat is maar goed ook) werken we in dit land met zoiets als je rechten en is plagiaat verboden. Ik zou ook op z’n zachts gezegd niet erg pleased zijn als ik mijn eigen teksten ergens anders terugvond.

Daarna kregen we de #vivagate waarbij de hoofdredacteur van Viva diep door het stof ging. Voor dat editorial artikel maak ik een diepe buiging, maar ik vind eigenlijk dat het internet wel erg hard uit z’n vel is gesprongen. Er werd op Viva een artikel geplaatst met als titel ’10 reden om een donkere man te daten’ – eentje in de reeks andere ’10 redenen om’ artikelen dus. We hebben ze gehad over dikke billen, over sportieve vrouwen, over ochtendsex (ach ja, waarom ook niet) en over vrienden blijven met je ex. Maar dit kon toch echt niet. Viva verwijderde het bericht en de hoofdredacteur mocht er mooie excuses voor schrijven. Soit. Hetgeen ik wel dacht naar aanleiding van deze kwestie: wat is er in hemelsnaam aan de hand met Nederland?

We steunen massaal een blonde politicus die haatzaaiend is en een bepaalde bevolkingsgroep het land uit wil hebben, maar artikelen op Viva over een kwestie als deze (die hoogstwaarschijnlijk een veel positievere insteek had) moet verwijderd worden. Is dat niet heel erg hypocriet? Is het niet heel hypocriet dat we iedereen die de PVV aanhangt op Facebook het liefst willen wurgen of ze willen beschuldigen van een niet te accepteren oppervlakkigheid? Is het niet heel dubbelzinnig dat Zwagerman haar mening over vrouwenlichamen luid en duidelijk (en doordringend) wilde verkondigen, maar dat Viva inzag dat ze fout zaten als ze dit deden over iemands huidskleur of iemands cultuur? Want vertel het mij maar, maar volgens mij is het dat précies hetzelfde. Het gaat allebei om een persoonlijke aanval op iets waar je als persoon niets aan kan veranderen. De kleur waarmee je geboren wordt niet, de cultuur waarin je opgroeit niet en het lichaam dat je krijgt ook niet. Al beïnvloed de geschiedenis natuurlijk wel hoe heftig we op deze onderwerpen reageren.

Ik snap het niet. Ik snap niet waarom we deze meningen rond moeten bazuinen over zulke onderwerpen. Soms ook nog in zulke felle taal. Ik begrijp dat mensen idealen hebben en dat de media die moet vertegenwoordigen. Of dat nu gaat om dunne of volle vrouwen, over donkere of blanke mensen en over de katholieke kerk of de Islam. Ik ben volledig voor een diverse respresentatie van de samenleving in de media, maar niet op deze kwetsende manieren. Zijn we onderwerpen aan het zoeken die we spraakmakend kunnen maken? Is dit marketing? Omdat sex en moord en brand nu eenmaal beter verkoopt? Gooien we daarom oppervlakkige voorbeelden over modellen die zichzelf zouden uithongeren het internet op? Stemmen we daarom op een politicus die mij – en laat dit een persoonlijke mening zijn – een klein beetje te veel doet denken aan een zeker persoon uit het verleden bij zijn toespraak in Duitsland?

Ik weet het niet. Misschien moeten we de journaliste van de #columngate nog eens vragen hoe je originele content schrijft die raakt, die werkt en die boodschappen over kan brengen zónder te kwetsen? O, wacht…

Het wereld wijde web is een prachtig netwerk. Maar wel eentje waar de rechten van de grondwet wat mij betreft nog steeds moeten gelden: een plek waar je niet doet aan discriminatie. Een plek zonder bodyshaming, zonder artikelen over daten met donkere mannen en al helemaal een plek waar bevolkingsgroepen gewoon mogen zijn wie ze zijn om wie ze zijn.

Dus, beste gebruikers van het internet. Zullen we dat afspreken? Dan ga ik nu verder met een artikel over ’10 redenen om WHOEVER YOU WANT te daten’.

Met vriendelijk groet,
Leonie

Note: Ik bedoel niet dat de mensen die zo fel reageerden op Viva ook de PVV-stemmers zouden zijn. Ik bedoel alleen dat in ik mij verbaas over de wijze waarop we in één en hetzelfde land een artikel van de Viva zo hard af kunnen keuren en het andere moment iemand met zulke rechts gedachten goed kunnen keuren.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Yasmine 16 april 2015 at 11:57

  Het is erg slecht gesteld met het internet, dat heb ik ook ontdekt toen ik schreef over vrouwenrechten, met #wijoverdrijvenniet begon en toen ik ook nog eens de wind van voren kreeg van Marianne Zwagerman zélf toen ik mijn reactie op haar artikel in De Morgen publiceerde. Want zij is natuurlijk voor vrije meningsuiting en haar (belachelijke) mening mag ze verkondigen, maar als ik mijn mening verkondig? Ho maar. Dan is het plots “erg jammer” dat een krant mijn mening publiceert die alleen maar “gebaseerd op domheid” is. Vervolgens moet ze me ook nog eens persoonlijk beledigen. Erg volwassen voor een doorwinterde journalist, hoor. En dan heb je al die mensen die online Je Suis Charlie zaten te posten, maar vervolgens op de barricaden sprongen en mijn Facebook, blog en LinkedIn gingen terroriseren omdat ze het zó erg niet eens waren met mijn mening dat ze vonden dat ik die niet moest uiten. Mensen zeuren over vrije meningsuiting, maar van zodra er ook maar één iemand is die een mening verkondigt waar ze het niet mee eens zijn, beginnen ze een publieke heksenjacht. Dieptriest.

 • Reply Morgaine 16 april 2015 at 12:03

  Dit is nu precies de reden waarom ik amper tot geen nieuws volg, geen dagelijks nieuws en laat staan al die mode freak bladen, daar ben ik al heel lang geleden mee gestopt.

  Ik heb dus amper een idee waar je het over hebt qua artikelen of wat er los gebarsten is, maar ik ben het wel met je eens, blog gewoon over je eigen dingen, je leven, foto’s, whatever, maak het lekker persoonlijk, zoveel leuker. ;-)

 • Reply Sabine 16 april 2015 at 12:11

  Ok, lekker stukje Leonie, ik ben helemaal all over the place met mijn gedachten dus ik ga even proberen hier een samenhangend verhaal van te maken! Zoals je weet doen dit soort dingen best veel met mijn brein. Ik denk veel na over dit soort kwesties, maar na het artikel van ELLE en die van Viva erbovenop ben ik een beetje de kluts kwijt. We leven nu juist in een tijd waarin de bewustwording zo groot is, dat ik gewoonweg niet geloof dat die redacties zo blind zijn om dit zonder dubbele agenda te schrijven. Ik zou je zo geloven als je zegt: dit is gewoon marketing.

  Ik vond niet dat het hypocriet is dat mensen zo heftig reageren op een artikel over het daten van donkere mannen, aangezien dat gok ik niet de mensen zijn die op Geert Wilders stemmen, maar juist van het tegengeluid zijn. Juist omdat er een Geert Wilders is, is ook het tegengeluid groot. Daardoor is de polarisatie ook steeds groter, en zijn de mensen die opkomen voor meer diversiteit juist nog verder van hun doel. Aan de ene kant denk ik dus dat het goed is dat er een tegengeluid is (iets met faith in humanity behouden), en aan de andere kant draagt het toch allemaal weer bij aan het probleem…

  Soms denk ik echt: kunnen we niet gewoon focussen op PERSONEN? En dan gewoon de rest een beetje laten gebeuren? Daar is al teveel voor gebeurd nu? Oh. Dan wacht ik wel tot de shitstorm is overgewaaid.

 • Reply Daan 16 april 2015 at 15:36

  Het kan natuurlijk absoluut niet, maar als ik dan bladen als Elle of Viva voorbij zie komen kan ik me er ook niet al te druk om maken. Dat kan je immers nauwelijks journalistiek noemen.

  • Reply Leonie 18 april 2015 at 19:59

   Daar heb je ergens wel gelijk in, ja. Maar tegelijkertijd: ook al is het geen hoogstaande journalistiek, de boodschap die beide bladen verspreiden dringt toch wel tot veel mensen door. Jonge meisjes, jonge vrouwen en oudere dames. Alleen daarom mogen ze wat mij betreft wel iets beter nadenken over hun taalgebruik.

 • Reply Dina 16 april 2015 at 16:39

  Wow. (Is het goed als dat het enige is dat ik even zeg? Ik ga dit blogje later op de dag nog een keer lezen, zal het eerst even op me laten bezinken. Sterk!)

 • Reply Paul 16 april 2015 at 21:38

  Ik ben voor de vrijheid van meningsuiting en het vrije woord. Echt fraai vond ik het artikelen van Elle of Viva niet, maar het zijn slechts meningen. Ik vind dat we in Nederland wel erg overgevoelig worden tegenwoordig!

  • Reply Leonie 18 april 2015 at 19:56

   Daar ben ik ook voor. Mijn mening hierover is dan eigenlijk ook een beetje dubbelzinnig. Ik vind ook dat we erg heftig reageren, maar tegelijkertijd snap ik dat ook weer wel en vind ik dat je sommige onderwerpen gewoon niet op deze manier moet brengen. En als de keuze dan toch maakt: doe het dan met respect. Ik vond dat beide artikelen dat niet deden, maar ook dát is weer een mening natuurlijk :-)

 • Reply Het Sushimeisje 17 april 2015 at 20:35

  En om deze reden vind ik dat er lessen over mediabewustzijn- en gedrag moeten zijn op scholen. Ook in het vervolg onderwijs (roc,hbo etc).

  • Reply Leonie 18 april 2015 at 19:55

   Daar kan ik het niet anders dan mee eens zijn, het zou wat mij betreft een super goed plan zijn om dat eens goed in te gaan voeren.

 • Reply Lianne 18 april 2015 at 09:28

  ik snap niet helemaal wat je totale punt nou eigenlijk is. Eerst vind je hoe mensen reageren op die stukken overdreven, daarna dat die stukjes met wat zachtere hand geschreven moeten worden? En dan komt de PVV er nog bij en dat het omdat we die hebben hypocriet is dat we over zo’n Date Een Donkere Man artikel vallen?

  Ik ben het met je eens dat we op het internet soms genuanceerder moeten zijn maar dat er scherp gereageerd word op fouten van journalisten lijkt me alleen maar goed, anders kan er van alles geschreven worden.

  • Reply Leonie 18 april 2015 at 19:54

   Als ik het nu (een paar dagen later) nog eens terug lees zie ik ook dat het wel een beetje dubbelzinnig over komt inderdaad :’) Let me explain. Punt 1 was: Waarom vallen zo hard over een ‘journalistiek’ artikel met een positieve insteek maar kan iemand in de politiek wel zo negatief over bevolkingsgroepen praten. Ik ben voor volledige vrijheid van meningsuiting, maar ik vind dat je daar ook te ver in kan gaan. Daarnaast, waarom vallen we zo hard over een ‘journalistiek’ artikel als dit en als dat van Elle? Blijkbaar omdat we ons op onze teentjes getrapt voelen en het voelt als een aanval op onze persoonlijke vrijheid. Het is echt effe niet tof als je een journaliste hoort zeggen dat ze liever dood wil dan dat ze overgewicht heeft, voor mij althans. Dat doet iets met je zelf-waarde. Punt 2 was daarbij: Wáárom schrijven we/de journalistiek de hele tijd zoveel artikelen over persoonskenmerken waar we niks aan kunnen doen. Is dat puur voor de marketing? Waarom kunnen we elkaar niet wat meer in elkaar’s waarde laten. En daarmee bedoel ik inderdaad te zeggen dat het op het internet best wat genuanceerder mag: zowel van de gebruikers zelf als van de leidende media. (Het lijkt me ook goed dat journalisten op fouten worden gewezen, het verbaasde me alleen hoe fel ze waren op Viva en hoe snel we de PVV gewoon zijn gaan vinden. That’s all).

  Leave a Reply