Student-like

Jongleren voor dummies

Een poosje terugvroeg een vriendinnetje vol verbijstering aan me ‘hoe ik het toch allemaal doe’ en ik bedacht me dat dat misschien wel een leuke blogpost zou kunnen zijn voor mensen die net zijn begonnen met studeren of het in het algemeen moeilijk vinden om te ‘jongleren’. Hoe ik wat precies doe? Nou, werken, mijn studie bijhouden, een extra minor bijhouden, een eigen onderzoek opzetten, mijn vrienden nog een keer proberen te zien, sporten, bloggen én slapen. Hoe ik dat allemaal doe? Aan de hand van de Big Five: Plannen, Voorbereiden, Organiseren, Uitvoeren en Ontspannen.

Plannen
Plannen is bij mij cruciaal. In het weekend analyseer ik wat ik allemaal in de komende week af of gelezen moet hebben. Ik maak daarna een planning voor het weekend waarbij ik vaak op de zaterdag leeswerk in plan en op de zondag het maakwerk voor dat vak zodat ik niet uren lang hetzelfde hoef te doen. Daarna maak ik een weekplanning – en die zit strak in elkaar – inclusief afspraken, overlegmomenten en deadlines. Soms zie ik het daarna even niet meer zitten als ik zie hoeveel ik moet doen ;) maar meestal begin ik er toch wel aan. Ik volg vaker mijn planning niet dan wel; maar het staat in ieder geval op papier. Het is uit mijn hoofd en dat geeft me rust.

Voorbereiden
Het is als je het heel druk hebt is het gewoonweg niet mogelijk om alles te doen wat je zou moeten doen. Insider tip: er zijn ook maar weinig mensen die precies alle literatuur lezen. Ik probeer me wel altijd zo goed mogelijk voor te bereiden als ik daar wel tijd voor heb; bij het ene vak betekent dat dat ik van tevoren een artikel lees, bij het andere moet ik een opdracht maken. Over het algemeen gaan opdrachten (met deadlines vaak) voor en doe ik mijn leeswerk last-minute in de bus, tijdens mijn ontbijt of lunch en tijdens het koken (als ik moet wachten). Ik print van te voren mijn artikelen uit (markeren!) en soms doe ik dat ook van de week erop als ik weet dat ik die week weinig tijd heb om dat soort dingen uit te zoeken.

Organiseren
Ik heb voor alle vakken waarbij ik artikelen uit moet printen een snelhechter waar deze artikelen netjes in zitten. Wetende dat dit de literatuur vormt voor een tentamen wil ik het a) compleet houden en b) niet nog een keer uithoeven printen. Wetenschappelijke artikelen kosten je klauwen met geld aan cartridges en papier, maar ik vind het digitaal gewoon niet lekker lezen (en je kunt er niets bij krabbelen). Op de snelhoezen zitten post-its met daarop de inhoud, zo zie ik meteen wat er nog mist (vergeten) of wat ik allemaal nog moet doen. Zo werk ik ook met post-its bij te lezen hoofdstukken (college 1, college 2, etc.) en kleine kenmerken in mijn collegeblok zodat ik snel herken welke aantekeningen ik gemaakt heb. Kleurtjes, stickers, blokjes en rondjes creëren bij mij overzicht.

Uitvoeren
Laten we eerlijk zijn: ik heb echt niet altijd zin om te doen wat ik moet doen. Maar er moeten toch echt essays geschreven worden, tentamenstof geleerd, opdrachten ingeleverd, presentaties voorbereid… en noem het zo maar op. Is dat altijd leuk? Natuurlijk niet, ik ga ook liever in mijn bed liggen en een serie kijken dan dat ik een moeilijke filosofische kwestie moet becommentariëren. Maar ik weet ook: als ik het nu niet doe dan moet ik het een ander moment toch nog doen. Of ik lever het te laat in en dan zijn de consequenties nog veel groter. Dus, man up en ga gewoon aan de slag.

Ontspannen
En hoewel het misschien niet zo lijkt: ik doe ook nog leuke dingen! Ik streef er naar om de avonden zo veel mogelijk vrij te houden (tenzij er een deadline is) en in het weekend spendeer ik die graag met vrienden. Een leuke film, een goed boek, een serie komen allemaal ’s avonds pas aan bod. Samen met een stukje Tony’s en als ik iets saais aan het doen ben dan kijk ik daar echt naar uit. Alsof het gaat van “Oké, even doorzetten ennnnn… dan mag je vanavond Expeditie Robinson zien.” In de bus check in mijn social media, blogjes typen geldt als ontspanning ;) in de zon zitten doe ik tijdens mijn lunch, op één avond ga ik sowieso sporten en als er even niets urgents op het lijstje staat doe ik een extra dutje. (Slapen is denk ik toch wel echt mijn favoriete bezigheid). Ontspannen is bijna belangrijker dan inspannen, want dat laatste gaat echt niet als je alleen maar stress hebt (lees: ziek worden, moe zijn, slecht in je vel zitten). Dus dit is toch wel een beetje mijn motto: Work hard, play hard

Ik hoop dat je als drukke student/aankomend student/frisse eerstejaars iets gehad hebt aan deze tips. Meer tips? Hier staat nog een blog over foolproof studeren. Ik hoor ook heel graag van jullie hoe jullie ‘jongleren’ met alle aspecten in een druk leventje. Wij krijgen immers ook zoveel kansen op ons bordje geschoteld dat we ze graag aanpakken, toch? Ik in ieder geval wel. Daarom denk ik ook altijd: “Ja, je wilde zelf iets extra’s doen…” Al ben ik daar niet altijd even blij mee ;)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Petra 29 september 2014 at 16:09

  Herkenbaarrrrr en komt heel goed van pas :) Zelfs als drukke vierdejaars student met een studie (en afstuderen!), schrijven voor twee websites + een druk baantje (en vanmiddag misschien zelfs met twee drukke baantjes), drie (soms vier, soms twee) keer per week sporten en een veel te grote liefde voor series en boeken.

 • Reply Petra 29 september 2014 at 17:59

  Vervolg: Nu dus een drukke vierdejaarsstudent met 2 baantjes, afstuderen, sporten, bloggen, een sociaal leven, een hardloopleven naast het hardlopen zelf (:P) en heel veel slaap. :P

 • Reply Dina 29 september 2014 at 22:33

  Leuk om te lezen en heel erg herkenbaar ook trouwens! Persoonlijk kon ik de ballen niet allemaal meer in de lucht houden; werk, school, extra vakken, sporten, leven en genieten is soms lastig te combineren.

 • Reply Donna Luisa 30 september 2014 at 21:13

  Super handig artikel, dank je wel! Ik schrijf ook vaak alles even op om overzicht te krijgen en zodat het inderdaad uit mijn hoofd is. Dat geeft echt rust!

 • Reply vriendinnetje E 18 december 2014 at 14:57

  He Leo, ja idd dat is niet zo lief van me he, Ik lees met veel plezier je blogs, maar doe dit altijd een beetje stiekem ;) goed dat je deze vakantie is lekker gaat genieten meid! Lekker niets doen, heerlijk, ben het helemaal met je eens. Helaas hebben we ook nog allemaal leuke plannen voor tussendoor, maar daar komen we wel weer overheen haha ;p ga vooral zo door Leo, ik ben trots op je!

 • Leave a Reply