Bloggin', Travel, Write it down

“In de toekomst hoop ik dat het What About Them wordt”

Voor mijn minor journalistiek moest ik afgelopen periode verschillende journalistieke genres zien te leren beheersen. Zo’n genre leren kennen binnen zeven weken is prima te doen, maar een artikel schrijven dat volledig voldoet aan alle aspecten is een stukje moeilijker. Toch denk ik zelf dat dat bij het volgende stuk best aardig gelukt is en ik laat het jullie graag lezen. Bij de opdracht ‘interview’ dacht ik meteen aan de lieve Laura die ik al jaren online ken, maar die ik nog nooit ontmoet had. Ik greep de kans meteen en vroeg of ik haar toevallig even kon interviewen als ze niet in het buitenland was en een paar dagen later zat ik op haar famous Chesterfield. Haar katten om me heen en bovenop en maar babbelen – allebei onze specialiteit, geloof ik. En dat het nog eens enorm goed klikte vinden we allebei natuurlijk alleen maar leuk :-)


Foto’s komen van Laura’s site

Bloggen is hot en happening. Ze zijn er in alle maten, soorten en kleuren, die blogs. Beautyblogs die volgeladen staan met swatches van lipsticks, travelblogs met kleurrijke plaatjes van de zoveelste trip en vergeet de lifestyleblogs niet met interieurinspiratie, recepten waar je U tegen zegt en natuurlijk ‘het gewone leven.’ Voor Communicatie Online sprak ik met Laura Coolen, een bekende blogger in deze wereld vol communicatie op een heel nieuw level.

Travelblogger Laura Coolen (1988) ontvangt me in haar huis in Arnhem op vijf minuten lopen van het centrum. Bij binnenkomst schieten haar twee inmiddels bekende katten Aap en Noot om me heen en bewonder ik haar woonkamer. De foto’s die ze plaatst op haar grote travelblog Whatabouther.nl liegen er niet om. Ze woont daadwerkelijk in een oase van turquoise kleuren, vachtjes en vintage pareltjes. Ze zet voor ons beiden een kop Pukka thee terwijl ik kijk naar haar thuiskantoor dat overspoelt wordt door zonlicht. Op dat moment weet ik het al: deze dame weet van aanpakken.

We nestelen ons op de Chesterfield die al meerdere malen prominent verschenen is op haar blog en haar kat Aap kruipt meteen op mijn schoot. De rest van ons interview is de sfeer ongedwongen en ontspannen terwijl we omringt worden door apparatuur van Apple die op stil staat. Een baan in de communicatiewereld, of beter gezegd: blogwereld, betekent dat je 24/7 online bereikbaar bent en (dat ook bijna altijd) moet zijn.

Sinds 2013 heeft Laura een communicatiebedrijf met de naam Cloudshaped. Ze focust zich hiermee vooral op destination marketing, destination video’s, social media en tekst en communicatie. Dat tekst een belangrijke rol speelt in haar leven, kun je op verschillende manieren zien. Op haar blog probeert ze haar lezers door middel van meeslepende zinnen, mooie boodschappen en nog stilistisch interessanter geschreven teksten te trekken, te verbazen en te verwonderen.

Maar is bloggen voor Laura ook de toekomst? Ze lijkt te twijfelen bij het beantwoorden van deze vraag. “Soms denk ik van niet. Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande in de blogwereld waar ik het niet mee eens ben. Soms denk ik wel eens: ik stop er mee. Uiteindelijk overwint de liefde voor het schrijven toch, de liefde voor het delen van de mooie en minder mooie dingen. Het dromen plukken en anderen hun dromen laten plukken.”

Zit de eigenaresse van de award-winning blog over tien jaar nog steeds in haar met licht overgoten kantoor freelance teksten te schrijven voor bedrijven? Laura’s ambities lijken ergens verborgen onder de dikke huid die ze heeft ontwikkeld door het bloggen van de laatste jaren. “Ik ben eigenlijk helemaal niet met de toekomst bezig. Ik zie het dan wel. Ik weet niet of ik tegen die tijd nog steeds doe wat ik nu doe. Ik wil graag blijven schrijven. Andere opdrachten misschien. Of andere mooie dingen doen naast het schrijven.” Zijn er dan helemaal geen plannen, geen dromen? Jawel. Zo laat ze vallen dat ze in de toekomst misschien wel een PR-bureau op zou willen starten. Dat lijkt de totaal andere kant van wat ze nu doet, maar public relations zou meer gemeen kunnen hebben met haar huidige commerciële activiteiten dan op het oog lijkt.

Een kijkje in de keuken bij deze blonde dame levert me de volgende inzichten op (naast dat ze in huis nogal dol blijken te zijn op Pukka thee). Ze is ongeveer zo’n 4 uur per dag bezig met het beantwoorden van zakelijke e-mailtjes. Zo af en toe zitten daar pareltjes tussen: spontane bedankjes van lezers om artikelen die ze geplaatst heeft. Een heel bijzonder gebaar, als je het haar vraagt. Daarnaast is ze druk in de weer met het schrijven van content, het bewerken van foto’s, het promoten op social media en natuurlijk haar allergrootste hobby: reizen.

Voor iemand die het zo goed voor elkaar gebokst heeft, is Laura maar bescheiden over haar prestaties. Ik vraag haar of ze het lastig vindt om haar professionele leven en haar persoonlijke leven online te combineren. “Dat vind ik zeker lastig. Soms heb ik ergens een frustratie of een mening over, maar het is dan niet wijs om deze te delen. Het wordt daarmee immers ook de mening van Whatabouther.nl en dat wil ik niet. Ik krijg er bovendien alleen maar kritiek op geleverd en ik wil ook niet dat men mij beschouwd alsof ik een arrogante überblogger ben die wel even zal laten zien hoe het moet. Dat ben ik helemaal niet en dat is ook niet mijn bedoeling.”

“Ik zie het al helemaal voor me dat als ik straks kindjes heb en mijn blog met mij meegroeit, dat het dan ‘What About Them’ wordt.”

Het is een veel geziene trend de laatste jaren: de mens die een merk is geworden en dat is lang niet altijd gemakkelijk. “Ik spreek niet over andere bloggers,” – en wanneer ze toch een voorbeeld aanhaalt noemt ze geen namen, – “en ik wil er helemaal niet over roddelen. Maar soms gebeuren er nare dingen in de blogwereld en ontstaan er relletjes die je natuurlijk wel kwetsen. Het hoort erbij als je ‘groot’ wordt dat iedereen overal een mening over heeft, maar dat maakt het nog niet makkelijker om je er niets van aan te trekken. Ik blijf ook maar gewoon een mens.” Laura heeft haar hart op de goede plaats zitten en hoopt dat ze met haar blog nog vele mooie dingen mag bereiken.

“Ik zie het al helemaal voor me dat als ik straks kindjes heb en mijn blog met mij meegroeit, dat het dan ‘What About Them’ wordt.” Ze straalt duidelijk bij deze gedachten en het werkt aanstekelijk. Misschien is dat het wel geheim van haar succes? Haar enthousiasme omarmt je als een oude bekende en je wil haar knusse huisje gelijk niet meer verlaten. Is dat de kunst die ze tussen de regels door ook vertoont? Het zou zo maar kunnen.

Misschien valt de oorzaak te vinden in haar opleiding en de vele plekken die ze haar woonplaats heeft mogen noemen. Zo heeft ze in Zuid-Afrika, Griekenland, Londen en Parijs gewoond naar aanleiding van haar studie international hospitality management. Dat ze achteraf misschien beter iets anders had moeten gaan studeren gezien haar huidige carrière, geeft ze zonder al te veel moeite toe. Maar wat het dan geweest was? Haar opgedane kennis past ze nu toch nog toe bij haar huidige werk, al is het maar in de vorm van destinatieplannen schrijven. Haar ervaring binnen de horeca en hotel branche komt haar nu uitstekend van pas tijdens het bloggen waar ze, tussen neus en lippen door, nu maandelijks van kan leven.

“Mijn vriend is hartstikke trots als hij iemand vertelt dat zijn vriendin een professionele blogger is, maar ik vind dat woord zelf verschrikkelijk.”

Klinkt het niet als een droombaan? In het vliegtuig stappen naar een bestemming, genieten, er een stukje over tikken, een paar foto’s erbij en hoog scoren in Google? De realiteit leert ons dat het ook heel hard werken is, iets dat wij als fellow communicatiedeskundigen vast kunnen beamen. Eén verkeerde uiting en je ligt uit het spel. Tijd, moeite en liefde investeert Laura in haar bloggerscarrière, al krijgt ze van dat woord een zure smaak in haar mond.

“Mijn vriend is hartstikke trots als hij iemand vertelt dat zijn vriendin een professionele blogger is, maar ik vind dat woord zelf verschrikkelijk. Er hangt toch een soort stigma overheen van ‘even snel een stukkie tikken’ waar je verder niet veel voor hoeft te kunnen. Ik word er dan toevallig voor betaald. Sterker nog, dat idee lijken zoveel mensen over te nemen dat er steeds meer bloggers starten met de intentie eraan te verdienen. Als ze mij vragen hoe ik zo ‘groot’ ben geworden dan zeg ik dat je moet investeren. Het heeft mij zeven jaar gekost om te komen waar ik nu sta, dat gaat niet in een maand.” Bloggen is dus naast alle leuke events en tripjes ook gewoon keihard je tanden in iets zetten, je kop uit het zand halen en gas geven.

Laura vertelt verhalen zoals niemand anders dat kan en noemt zichzelf dan ook graag een storyteller; een storymaker. Iemand die begonnen is met bloggen vanuit een liefde voor tekst en schrijven en het professioneel steeds verder lijkt te schoppen. Is dat niet waar wij allen ons communicatiehart voor in zouden willen zetten? Voor content die raakt en daarnaast ook nog geld op levert? Ik zou hopen van wel.

Volg Laura’s reisverhalen en inspirerende content op www.whatabouther.nl

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Rosanne 12 oktober 2014 at 16:32

  Prachtig verhaal over een prachtige dame. Mooi verwoord!

  • Reply admin 12 oktober 2014 at 16:35

   Dankjewel voor je lieve reactie! Couldn’t agree more :)

 • Reply Esther 12 oktober 2014 at 16:47

  Echt heel leuk geschreven! Leuke minor heb je. Waar studeer je Journalistiek? Ik in Zwolle namelijk :)

 • Reply Esther 12 oktober 2014 at 16:48

  Sorry las het verkeerd. Je studeert helemaal geen journalistiek… xd

  • Reply admin 12 oktober 2014 at 16:50

   Haha, nee, dat klopt! Ik studeer Communicatie- en informatiewetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen :) Heeft wel wat overlap met journalistiek, hoor! Maar het echte stukken schrijven doe ik voor de minor :-) Bedankt voor je reactie, though!

 • Reply Anne 12 oktober 2014 at 16:53

  Mooi geschreven en echt heel leuk om te lezen :) Zoals jij Laura omschrijft, zie ik haar ook echt voor me. Heel tof! Enne.. Ik verheug me nu al op ‘what about them’, hihi!

 • Reply Natasja 12 oktober 2014 at 17:01

  Mooi interview met een mooie (en hardwerkende) dame! :)

 • Reply Debby 12 oktober 2014 at 17:25

  Aaaah dit is echt ZO Lau! Wat leuk :D. Ben trots op haar en hoe enorm ze gegroeid is de afgelopen tijd, kan me voorstellen dat het moeilijk is er zo snel in mee te groeien maar ze doet het echt supergoed. Haar blog straalt professionaliteit uit qua tekst én qua beeld, dus R. heeft helemaal gelijk dat hij haar professionele blogger noemt. Zeg, hallo, het brengt je brood op de plank! En huiiii, about them. Snel eens bijkletsen mop <3

 • Reply Nadia 12 oktober 2014 at 17:27

  Leuk stuk, ik kende haar blog niet dus die heb ik ook meteen even open geklikt! Altijd leuk om nieuwe blogs te ontdekken =)

 • Reply Susanne 12 oktober 2014 at 18:24

  Mooi verhaal en wat is Laura een mooie persoonlijkheid!

 • Reply DAAN 13 oktober 2014 at 23:25

  MOOI ARTIKEL!

 • Reply Evelyn | Style Spy 19 oktober 2014 at 10:17

  Mooi stukje! Toevallig heb ik Laura al een paar keer in het echie gezien, vind het jammer dat mensen negatief kunnen doen. Maar dat krijg je natuurlijk in de wereld van bloggen, hoe succesvoller, hoe meer negatieve reacties. Mooi stuk!

 • Reply Laura - What about her 20 oktober 2014 at 13:21

  Dankjewel Rosanne <3

 • Reply Laura - What about her 20 oktober 2014 at 13:21

  Thanks babe!

  Oh, alles komt eronder te staan. Dan dankjewel iedereen in één keer <3

  • Reply admin 20 oktober 2014 at 13:42

   Haha, ja oeps mijn plugin en layout zijn een beetje stuk. Gaat om het idee!

 • Reply Eva 20 oktober 2014 at 13:52

  Mooi geschreven, couldn’t agree with you more!

 • Reply Indira 20 oktober 2014 at 16:16

  Leuk zijn zulke opdrachten altijd!!! Super goed geschreven :)

 • Reply Marcella 27 oktober 2014 at 21:06

  Prachtig artikel, echt onwijs mooi & inspirerend!

 • Leave a Reply