Bloggin', Getting personal

Ik ben er een beetje klaar mee

Hey, jongens. Het is hier al een tijdje stil. Of er staat hier opnieuw een berichtje over waarom dingen niet lukken. Ik hou helemaal niet van schrijven over dingen die niet lukken. Het voelt als opgeven. Toegeven aan je eigen gebreken. Maar het is ook mooi, zoals ik wilde bewijzen. Het is mooi om toe te geven dat verandering moeilijk is en dat verandering stappen met zich meebrengt. Zoals een nieuw jas kopen. Het ontwerp daarvan staat inmiddels op papier, maar de zin is er nog niet om het actief om te gaan gooien. Die ideeën die ik heb zijn tof, de tijd is er in principe best (want iets dat je leuk vindt doe je graag in je vrije tijd) maar de zin… Ik weet het niet.

Ik ben er gewoon een beetje klaar mee. Met bloggen bedoel ik. Met delen. Met woorden rondstrooien en verhalen vertellen. Ik heb er gewoon geen zin in. Heb ik niks te vertellen? Jawel, hoor. Ik heb de spannendste zes maanden van mijn hele leven voor de boeg, waarin ik (klein detail) in m’n uppie naar de andere kant van de wereld vlieg. Ik zou daar, als doorgewinterde blogger, graag over moeten willen schrijven.

Maar het lukt niet. Het lukt gewoon niet. En dit is waarom.

Ik mis vroeger. Ik mis niet vaak dingen uit het verleden en ben over het algemeen wel op de toekomst gericht. Groeien, vooruitgang. Dat soort dingen vind ik mooi en fijn. Fabuleus. Mijn hele avontuur dit jaar is er op gericht om vooruit te komen in een vliegende vaart (behoorlijk letterlijk). Maar nu mis ik vroeger. Ik mis het ‘kleine’ bloggen. Dat niet ging om cijfers (want niemand wist hoe GA werkte). Dat niet ging om designs, want iedereen deed maar wat met photoshop, HTML en CSS. En dat vooral niet ging om lezers trekken, bezoekers binnen halen en medebloggers beschouwen als concurrenten. Ik mis de periode waarin de commercialisering nog niet zijn intrek had genomen in de bloggerswereld, waarin bedrijven niet bepaalden wat de content was van reviews en verhalen. Waarin je niet betaald werd (hoe lucratief het nu soms ook is) en waarin je niet strategisch ideeën rondom links heen schreef.

Ik mis het bloggen van vroeger waarbij het ging om delen, om verhalen vertellen, om mooie plekken (ook wel: hotspots) laten zien zonder winstoogmerk in het achterhoofd. Waarbij het ging om praten en interactie, om je hart uitstorten en soms moeilijke kwesties omzetten in fictie die tot de verbeelding sprak. Zoals dit.

En weet je wat ik nog het meeste mis? Dat het mij niet meer lukt. Dat ik blijkbaar niet meer zoveel tegen de wereld om me heen aan kan schoppen als ik altijd deed. Dat ik niet meer mijn eigen pad kan volgen, mijn eigen plan kan trekken omdat de rest het ook niet meer doet. En als ik ergens een hekel aan heb dat is het eenheidsworst. Meisjes op shabby’s en uggs. Wellicht ook nog met vuilniszakjassen. Meisjes die trends volgen omdat de hele wereld het doet. Meisjes die schrijven zoals de rest van de wereld doet.

Ze zijn er wel, hoor. Die bloggers die zich nog onderscheiden. Ik zal er geen linkjesparade van maken in deze tekst, maar ik weet dat ze er zijn. Ze schrijven goed en inhoudelijk. Laten je nadenken. Of nemen je even mee op reis. Naar het dorpje in de buurt, naar een Spaanse plaats of naar een mooie herinnering. Naar diepe gevoelens en gedachten. Naar puurheid. En ze zijn echt.

Helaas is het grootste gedeelte van de blogwereld dat niet meer. Er wordt geschreven over een product omdat het geld oplevert, maar niet omdat het echt goed bij de blogger past. Dat vind ik jammer. Ik vind het nog erger dat er mensen zijn die hun publieke stem verloochenen om te praten over een merk, een product waar ze veel te weinig voor betaald krijgen. Of dat er mensen zijn die zeggen dat bloggen hun hobby is, maar die geen idee hebben dat je met Google ook kunt vinden hoe je een linkje plaatst. Of dat er (en dat vind ik nog wel het allerergste) mensen zijn die het plaatsen van relevante links beschouwen als het stelen van aandacht van anderen. Sinds wanneer werden we allemaal zo bruut en vervelend? Wanneer zijn we gestopt met delen, met elkaar helpen, met mooie content schrijven voor en door elkaar?

Ik weet het niet. Maar ik mis het wel. En ik weet even niet wanneer ik door dit rouwproces heen ben en hier weer mijn hart uit kom storten. Sorry. Hopelijk tot snel.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

63 Comments

 • Reply Silvana 15 maart 2015 at 17:12

  Ondanks dat ik nog niet lang blog, snap ik je wel echt helemaal. Ik volg al blogs zolang ik me internet kan herinneren en ik zie dan ook nieuwe bloggers als paddenstoelen uit de grond schieten, die ik vervolgens op fora zie vragen ‘hoe ze zo snel mogelijk geld kunnen verdienen en mailtjes van bedrijven kunnen krijgen’. Jammer vind ik dat. Ook ik heb soms een inbox vol met mailtjes van bedrijven en hoewel ik soms met ze in zee ga, vind ik het echt méga belangrijk dat ik er 100% achter sta en het ook echt bij m’n blog past. Natuurlijk moet iedereen het doen zoals hij/zij dat wil, maar ik geniet persoonlijk nog steeds het meest van mooie stukjes tekst die me, inderdaad, helemaal meenemen naar de wereld van de schrijver. Stukjes tekst zoals jij ze altijd schrijft dus eigenlijk. Want echt, ik kijk op tegen de manier hoe jij alles zo mooi weet te verwoorden. Ik vind dat zo bijzonder! Daar zijn er maar weinig van en ik zou graag een beetje van je talent willen lenen. Kortom Leonie; keep you head up! (: Je bent iemand met fantastische schrijftalenten en al zou je schrijven over het gat in je linkersok; ik zou het nog lezen. En dat vind ik echt een enorme kracht. Zoals je al zei; hopelijk tot snel! <3

 • Reply nicky 15 maart 2015 at 17:25

  Ik zou beginnen denken dat je geschreven hebt naar aanleiding van een discussie op Facebook. Ik herken je gevoel. En weet je? Mijn blog schrijf ik in de eerste plaats voor mezelf. En dat wil ik de redt van mijn leven zo houden!

  • Reply Leonie 15 maart 2015 at 17:29

   Dat zou absoluut wel eens zo kunnen zijn, haha. Maar het gevoel is er al wel langer, het is enkel het verschil tussen die laatste zin erbij of niet. Ik wil inderdaad ook voor mezelf blijven schrijven, maar dat wil niet zo goed lukken nu. Mooi streven van je!

 • Reply Iris 15 maart 2015 at 17:35

  Ik snap het. Ik ben net begonnen met bloggen en ik heb hier echt wel eerst een half jaar over nagedacht. Want wat wil ik eigenlijk schrijven en vind ik dit echt leuk. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik het voor mijzelf wil doen en andere mensen wil helpen en inspireren, net als waarom ik lesgeven zo leuk vind. Ik denk wanneer je voor jezelf kan verantwoorden waarom je dit doet je al een heel eind komt en die cijfertjes maken dan niet uit. Ik hoop dat ook jij je plezier in het bloggen terug kan vinden en dat we die zeldzame bloggers toch nog over houden.

 • Reply Audrey 15 maart 2015 at 17:38

  Goed dat (en hoe) je dit opgeschreven hebt. Ik vind je schrijfstijl heel fijn en ik hoop dat je zin gauw terugkomt.

  Van de ene kant vind ik het mooi dat sommige mensen hun geld kunnen verdienen met bloggen – ze hebben er hard voor gewerkt – maar mensen die dertien in een dozijn-blogjes starten in de hoop dat te bereiken… Niet fijn.

 • Reply Kimberley 15 maart 2015 at 17:39

  Jeetje, wat begrijp ik dit gevoel. Ja, ik wil ook graag dat mijn blog groeit en dat er meer bezoekers komen. Maar niet om hier (meer) geld mee te verdienen. Ik deel mijn verhalen en dingen om anderen te helpen, inspireren of te laten lachen. Het op één dag tegenkomen van drie blogjes over een nieuwe oogschaduw, kan mij ook echt dwarszitten. Maar ik kies er nu steeds meer voor om dat soort blogjes over te slaan en op zoek te gaan naar persoonlijke blogs die méér vertellen dan de oppervlakkige dingen.

 • Reply Dianda 15 maart 2015 at 17:58

  Ben een beetje sprakeloos. Maar heel mooi en recht vanuit het geschreven. Bloggen moet ook leuk blijven toch? En als je er voor nu klaar mee bent, dan is dat zo!

 • Reply Lana 15 maart 2015 at 17:59

  Het elkaar niets gunnen, dat zie ik zoveel.
  Ik heb altijd de hoop dat oprechtheid loont. Dat nee zeggen tegen samenwerkingen die niet bij je passen gewaardeerd wordt. Dat mijn lezers me geloven als ik ergens enthousiast over ben. Natuurlijk verdien ik ook graag iets maar ik zeg vaker nee dna ja omdat ik achter mijn blog wil kunnen staan. anyhuu… herkenbaar

 • Reply Charlotte 15 maart 2015 at 18:09

  Tsja. De vraag is vooral: blog je voor jezelf of voor anderen. De bloggers die er geld mee verdienen zulken het meeste opvallen, omdat ze meer bloggen en over een populair onderwerp schrijven. Dat maakt ze niet per sé goede bloggers. Net zoals ‘de blogwereld’ niet bestaat. Dat wereldje zijn alleen de bloggers die jij volgt.

  Kortom: verander ‘jouw’ blogwereld en schrijf alleen wanneer jij dat wil en zoals jij dat wil.

 • Reply Lianne 15 maart 2015 at 18:14

  Ik vind je blogs puur en eerlijk en je zet me vaak aan het denken :-).

 • Reply Fleur 15 maart 2015 at 18:15

  Wauw, wat een heerlijk openhartig blogje!
  En wat kan ik mij hier zo hard bij aansluiten. Gewoon om het feit dat ik het liefst dit soort blogjes lees in plaats van dat iemand weer een nieuwe lipstick van dat ene merk heeft binnen gekregen. Nee, geef mij ook maar gewoon de diepgaande, hier en daar filosofische blogpost waar ik mezelf in herken of het gewoon letterlijk voor me zie.

  Werkelijk; prachtig geschreven dit, mijn pet (die ik overigens niet draag maar wel denkbeeldig heb) zet ik voor jouw af.

 • Reply Tessa | 52druppels.nl 15 maart 2015 at 18:19

  Wat een mooi, eerlijk verhaal Leonie… Ik lees de frustratie die bij jou zit ook bij anderen. Ik kan er niet over meepraten. Ik blog nog maar kort en vind het heerlijk om te kunnen schrijven wat er in mijn hoofd zit zonder rekening te moeten houden met wat dan ook. Ik kan me er dan in de verste verte ook helemaal niks bij voorstellen dat iemand me zou willen betalen voor een schrijfsel. En misschien is het goed dat dat zo blijft… Al kan ik me voorstellen dat de verleiding groot is als de mogelijkheid er wel is. En ergens is het ook een mooi compliment, jouw blog is blijkbaar de moeite waard! Doe vooral wat goed voelt… Ik hoop dat je blijft schrijven!

 • Reply Ilse 15 maart 2015 at 18:23

  Jeetje, wat ontzettend herkenbaar dit! Ik mis het ook, de hele bloggerswereld veranderd, er daar is niks mis mee, maar het draait alleen nog maar om geld. Ik durf te wedden dat 80% van de bloggers die het afgelopen jaar zijn begonnen met bloggen, zijn begonnen omdat ze weten dat er geld te galen valt. Zo ontzettend jammer.

 • Reply Tessa 15 maart 2015 at 19:36

  De laatste tijd heb ik dit ook beetje alles draait om cijfers. Bezoekers aantallen, geld verdienen. Het moet wel leuk blijven. En dat vind ik jammer… Het verpest mijn plezier ook beetje van het bloggen. Het moet leuk zijn een hobby als je wat verdient leuk! Hier gaat het alleen niet om.

  Liefs,

 • Reply Sylvia 15 maart 2015 at 19:50

  Erg fijn stuk, het verwoordt wat ik ook al tijden voel.

 • Reply Debby 15 maart 2015 at 20:06

  Er zijn nog zooooveel pareltjes te vinden tussen de bloggers! Maar ik begrijp je helemaal. Ik heb ook echt een poos niks uit handen gekregen, behalve omdat het moest van mezelf. En toen ben ik gewoon gaan doen wat ik leuk vond, ook al leverde dat soms geen bezoekers of reacties op. Nou en, dacht ik dan. Mijn blog, mijn ding. En nu zit ik er weer vol in <3 maar als dat niet lukt, dan hoeft dat toch ook niet. Laat het even voor wat het is. :D

 • Reply Debby 15 maart 2015 at 20:07

  Ik kreeg ovrigens op mijn WordPress app de melding dat ‘mijn’ blog sleepinglion hoge stats had? Supervaag. Ben gewoon als mezelf ingelogd :’D

 • Reply Jenn 15 maart 2015 at 21:05

  Mooi geschreven! Ik blog al jaren en ik herken het wel.

 • Reply 'm(i)e' 15 maart 2015 at 22:04

  Ik herken dit héél erg, met dit verschil : ik trek me daar in mijn eigen bloggen eigenlijk niks van aan. Hoe erger dat allemaal scheefgroeit in de blogwereld, hoe meer ik overtuigd ben dat ik gewoon mijn eigen ding moe blijven doen en blijven genieten. Ik wens het jou ook toe ( want ik vind het wel fijn dat er nog bloggers zijn die niet houden van het commerciële egoistische bloggen )

 • Reply CatieMcCartney 15 maart 2015 at 22:07

  Dit is de eerste blogpost die ik van je lees en ik wil eigenlijk (hoe ironisch) gelijk meer lezen. Waarom? Omdat je leuk schrijft, omdat ik me in je verhaal herken en omdat ik denk dat je wat te zeggen hebt. Als jij verder met bloggen wilt, als jij onderscheidend wil zijn; ga dan vooral door en stoor je niet aan de anderen!

  • Reply Linda 16 maart 2015 at 21:05

   Dit herken ik heel erg, ik kwam via via (like op Bloglovin’ van iemand die ik volg) hier terecht en ik vind je schrijven heel inhoudsvol. Ik herken het wel, ik lees het liefste de hele persoonlijke blogs die wat ‘dieper’ gaan dan de zoveelste review.

   • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:47

    Dankjewel voor het compliment! Ik lees die (en schrijf ze) inderdaad ook het liefste, maar het is wel goed speuren tegenwoordig. Aan de andere kant zorgt dat ervoor dat een echt goed artikel ook veel langer blijft hangen en veel waardevoller is. There’s a sunny side to it! ;)

 • Reply Petra 15 maart 2015 at 22:12

  Dit ja! Vroeger was het veel meer een vriendschapswereldje en nu is het een strijdveld. Ik vind het mooi als ik geld kan verdienen en meer bezoekers zijn altijd welkom, maar die sfeer eromheen maakt het bloggen zo leuk. Ik probeer dan ook mijn blogwereld compleet te maken met dat soort bloggers.

 • Reply Blogleesvoer #16 | SYLVIA KUIJSTEN 16 maart 2015 at 07:01

  […] Perfect” te moeten zijn. Ten slotte sleep Leonie de digitale pen om aan te geven waarom het plezier in bloggen haar langzaamaan vergaat door de veranderende mentaliteit in blogland. Een stuk waar ik me overigens helemaal bij […]

 • Reply anieke 16 maart 2015 at 08:02

  Ik blog in de eerste plaats voor mezelf, dan voor mijn lezers. Ik heb wel eens een winactie georganiseerd in samenwerking met een bedrijf, maar nog nooit een cent verdiend aan het bloggen. Dat vind ik helemaal prima. Ik schrijf gewoon hoe vaak ik wil, wat ik wil en wanneer ik wil. Uiteindelijk zijn trouwe bezoekers toch het leukste.

 • Reply Josan 16 maart 2015 at 08:16

  Ik snap je wel. Ik blog al 8 jaar. Gewoon vanuit hobby zonder commercieel winstoogmerk. Ik blogde over wat ik leuk vond en wilde delen met anderen. Vond het vleiend als 10 anderen dat wilden lezen. Dat gaf me energie. Nu verbaas ik mij er over hoe de blogwereld in die jaren veranderd is. Hoe bloggers soms alleen maar schrijven over waar ze voor betaald krijgen en niet vanuit hun passie. Hoe ze te koop lopen met wat ze gekregen/gekocht hebben. Boeiend is vaak anders om te lezen. En in dat alles ben ik opzoek naar wie ben ik. Waarom blogde ik ook al weer? Soms doe ik een samenwerking, maar ik hoop dat mijn drive altijd zal zijn dat ik iets wil delen wat ik leuk vind.

 • Reply diana 16 maart 2015 at 10:06

  Ik snap best dat je het irritant vind enzo. Maar je blogt toch voor jezelf? Wat maakt t dan uit wat de rest doet. Ik zou zeggen, als je je eigen er zo aan irriteert, hou je gewoon met jezelf bezig en negeer de rest. Dan heb je er ook geen last van. Niet lullig bedoeld dit hè. T maakt t leven gewoon een stuk aangenamer, om je niet zo met andere bezig te houden, waar je je toch aan irriteert.

 • Reply Marlous 16 maart 2015 at 10:07

  Volgens mij is dit iets wat heel erg speelt, ik lees het de laatste tijd op veel blogs en heb zelf ook getwijfeld om er een blogje aan te wijden. Ik merkte een paar maanden geleden ook al op dat het ‘blogwereldje’ aan het veranderen is. Wellicht komt het omdat ik al zo lang blog, en ook de wereld voor het commerciële bloggen goed ken. Vandaar dat ik het nu ook zo wennen vind. Ik heb echter voor mezelf besloten om me te focussen op kwaliteit, i.p.v. kwantiteit, omdat ik mijn blog ook graag als portfolio wil gebruiken. En dan wil ik geen fillers of afgeraffelde artikelen er op hebben staan ;-).

  Het is wel lastig, zeker nu zelfs enkele van mijn favoriete bloggers zijn over gegaan op het dagelijks posten (met crappy inhoudsloze stukken met mobiele telefoonfoto’s als resultaat, inclusief excuses als het ze toch een dagje niet lukt te posten.. kom op zeg). Ik merk wel dat hun populariteit groeit (en dat is ook zo oneerlijk, want kwalitatief gaan zulke blogs achteruit), maar wil me daar niet in laten meeslepen. Ik kan wel elke dag gaan posten, maar als dat een afgeraffelde blog oplevert word ik daar niet gelukkig van en houd ik dat toch niet vol.

  Dus blog vooral omdat je het leuk vind, en probeer niet te veel te vergelijken met de rest.

  • Reply Lonneke 16 maart 2015 at 11:10

   Ik ben het zo vaak met jou eens Marlous.. nu weer :)

  • Reply Kim 16 maart 2015 at 11:49

   Ja, dit! Heel veel “professionele” blogs barsten van de kwalitatief slechte posts en dan vraag ik me af waarom merken hun naam er aan verbinden. Enkel en alleen voor de bezoekers dan waarschijnlijk. Jammer, jammer, jammer. Ik heb liever minder posts per dag/week mét kwaliteit (kan het als lezer ook niet meer bolwerken, twee of meer posts per dag).

 • Reply Lonneke 16 maart 2015 at 11:09

  Ik denk dat er heel veel bloggers het met je eens zijn. Ik heb er ook moeite mee en het blokkeert mijn creativiteit soms.
  Ik blog al zo lang en vroeger was het inderdaad anders, maar op een of andere manier vond ik het toen wel leuker.
  Ik ben gestopt met elke dag posten, ik hou geen enkele ritme aan en ik doe tegenwoordig steeds meer waar ik zelf zin in heb. Als dat betekend dat ik een paar dagen niets publiceer.. so be it!

 • Reply Matthias 16 maart 2015 at 11:17

  9 jaar en vele blogs later herken ik het enorm, de blogcommunity is enorm veranderd. Vandaag de dag blog ik eigenlijk enkel nog teksten die ik schrijf voor mijn vriendin, maar die ik gerust en met veel plezier met de hele wereld deel. Heb ik graag dat ze veel gelezen worden? Absoluut, ik zou mijn liefdesverklaringen van de daken schreeuwen moest ik kunnen, maar voor cijfertjes doe ik het niet. En ik hoop dat jij de passie voor jezelf ook niet verliest. Blijf bloggen!

 • Reply Claudia 16 maart 2015 at 11:42

  Ik ben het zo met je eens! Ik ga al een tijdje mee in de blogwereld en vroeger was echt alles anders. Je schreef gewoon over wat je leuk vindt en ik keek echt nooit naar mijn statistieken. Nu merk ik dat ik echt moeite moet doen om bij mezelf te blijven en me niet laat mee nemen in dat wereldje. Dat ik elke dag mijn statistieken bekijk en hoe frustrerend dat eigenlijk is. Ik mis vroeger :(

 • Reply Jantine 16 maart 2015 at 12:24

  Ik ben het ook helemaal met je eens. Vooral de afgelopen maanden (pakweg een half jaar tot een jaar) lijkt het gewoon enorm veranderd, en veel bloggers die ik volgde lijken te stoppen, minder te schrijven, of commerciëler te worden. Aan de andere kant schieten de ‘grote-stappen-snel-rijk’-blogs als paddestoelen uit de grond. En ook voor mij was de fb-discussie deze week een soort laatste ‘nou zeeeeegggg!’. Het gaat dus zover dat er niet meer naar een blogpost gelinkt mag worden als je daar een ander mee helpt, omdat je aan het spammen bent als je het te vaak doet. En dat ging gelijk op zo’n ‘jamaar die en die is een spammert!’-manier.

  Ik merk wel dat ik steeds meer de bloggers er tussenuit haal die bloggen om het bloggen. Bij de echt commerciële blogs haak ik heel snel af, maar er zijn ook blogs die ik blijf volgen, ook als ze een tijdje stil blijven. Jij valt wat mij betreft onder de categorie ‘blijven hopen dat ze weer gaat schrijven’ ;-)

  • Reply Laura 16 maart 2015 at 18:29

   Hé, die discussie ken ik ;) Die nam mijn plezier ook even weg overigens.

   Ik laat me doorgaans niet leiden door alles wat er in de bloggerswereld komt, en ben misschien ook een van de weinige die met een frisse en geïnteresseerde blik kijkt naar de veranderingen. Dat zal wel komen door mijn online marketing achtergrond én doordat ik juist schrijf voor bloggers die het hogerop willen zoeken.

   Ik ben er van overtuigd dat er nu een hype is, maar dat uiteindelijk de mensen met echte passie overblijven. En dat het kaf vanzelf van het koren wordt gescheiden. En zeker de bloggers die meteen denken gratis producten te krijgen of geld te verdienen: die komen daar nog wel van terug, denk ik dan maar…

   En Leonie, jij komt heus wel terug. Onkruid vergaat nu eenmaal niet ;) En waar moet je anders je fucking amazing Australië avonturen plaatsen?

   • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:51

    Pfoe, ja, ik was dus niet de enige? Ik zou soms wel willen dat ik online nog wat meer een olifantjehuidje had (zoals jij) maar tegelijkertijd ben ik wel blij dat ik gewoon kan doen wat ‘goed’ voelt. Zonder me daar verder voor te hoeven verantwoorden of tegen mijn zin in werk uit te voeren. Ik voorzie een probleem voor na mijn afstuderen, haha. Ik weet niet of het echt een hype is. Duurt de hype niet nogal lang daarvoor? Ik verga inderdaad niet en de verhalen komen heus wel hier (maar misschien schrijf ik er ook wel een boekje over!!) zodra het weer allemaal klopt voor mij :D

  • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:56

   Herkenbaar, absoluut. We schreeuwen ook gewoon graag onze meningen in het rond :-) En dat vind ik heerlijk aan bloggen.

 • Reply Daantje 16 maart 2015 at 14:25

  Dit is de eerste keer dat ik op jouw blog kwam, ik kwam dit stukje tegen via Bloglovin. :)

  Ik blog al heel lang, denk zo’n 10 jaar. Eerst op web-log en later via blogger. Ik blog over geld besparen en volg ook veel blogs over geld besparen. En daar worden dan wel eens advertorials geplaatst, maar de meeste bloggers schrijven gelukkig nog om hun leven en huntips met elkaar te delen.

  Maar sinds kort heb ik ook Bloglovin en volg daardoor ook wat andere blogs buiten het bespaar-wereldje. En sindsdien merk ik inderdaad dat er blijkbaar veel geld valt te verdienen door over bepaalde producten te schrijven. Vorige keer las ik op 1 dag wel 5 berichtjes over soyamelk! En een paar weken geleden heel veel lyrische recensies over “into the woods”, waardoor ik naar die film ging. En het was afschuwelijk! Ik geloof gewoon niet dat alle bloggers er écht zo lyrisch over waren. Dit was voor mij wel een eye opener dat mensen blijkbaar niet meer eerlijk zijn op hun blog :( Erg jammer!!

  • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:55

   Ik vind het vooral jammer dat de commercialisering me zo doet twijfelen aan de oprechtheid van de schrijvers online. Ik kan tegenwoordig bijna geen tekst meer lezen zonder te denken: ben je hiervoor betaald of is dit ECHT je mening? Zo had je laatst de trend van de Garmin vivofit en ik had precies een week daarvoor het ding zelf aangeschaft. Dat vond ik wel even zuur. Ik geloof ook niet dat de blogger overal lyrisch over kan zijn, überhaupt is lyrisch zijn over producten best een uitdaging, laat staan over films. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Toch heeft de blogwereld buiten het besparenwereldje dat je kent ook mooie kanten hoor, dus ik zou voor zover maar toch blij zijn met je Bloglovin’ account :)

  • Reply Susanne 28 maart 2015 at 10:34

   “Vorige keer las ik op 1 dag wel 5 berichtjes over soyamelk!” Hahaha zo herkenbaar! Loop ik mijn Bloglovin feed door, zie ik zoveel dezelfde producten die rond dezelfde tijd gepromoot worden. En iedereen is altijd positief. Ik geloof dat gewoon niet en ik vind de blogger gelijk ook een stuk minder authentiek. Aan de ene kant snap ik het wel, het is natuurlijk super gaaf om geld te verdienen met je blog, maar het wordt te commercieel nu. Blogs met grote reclame banners die je eerst weg moet klikken voordat je de tekst kan lezen, posts met vrijwel alleen productreviews (en vrijwel altijd zijn die positief). Ik denk dat de blogwereld te veel naar de wensen van bedrijven gaan handelen terwijl de kracht van bloggers juist altijd was dat ze eerlijk hun mening konden verkondigen over een product. Ook als die negatief is.

 • Reply Daan 16 maart 2015 at 19:56

  Soms is een pauze juist handig! Hopelijk tot snel en anders succes verder! :)

  • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:47

   Dankjewel, tot snel dan maar!

 • Reply anouk 16 maart 2015 at 22:20

  Je hebt een inspirerend artikel geschreven! Dit is zeker iets om in mijn achterhoofd te houden. Ik wil namelijk niet een van de 1000 lifestylebloghers zijn die allemaal over het zelfde schrijven

  • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:45

   Fijn om te horen. Ik hoop dat je één van de 1000 wordt en dat je je desondanks dat toch nog kan blijven onderscheiden :)

 • Reply antonette - we12travel 17 maart 2015 at 07:27

  Tja ik schreef het op Facebook ook al, maar de bloggerswereld is verpest aan het raken. Anderhalf jaar geleden stapte ik in de wereld die travel blogging heet omdat ik mijn verhalen met anderen wilde delen en wilde inspireren er op uit te trekken. Nooit had ik kunnen hopen waar het mij nu zou brengen, zowel in positieve als negatieve zin. Positief vanwege alle kansen die het mij geboden heeft maar ook negatief want de concurrentie in deze wereld is moordend. Alles lijkt om de cijfertjes te draaien. Heb je niet genoeg likes, dan tel je niet mee. Te weinig pageviews? Dan hoef je sommige PR bureaus al niet eens te benaderen, alhoewel hun product 100% bij je past. Het gros van de mensen involved in deze wereld staart zich blind op cijfertjes. Op het zo prachtig mogelijk en marketing technisch schrijven van verhalen. Als we als lezer allemaal maar niet door hebben dat het een advertorial is … succes met wat je beslist, alhoewel ik een relatieve newbie ben, voel ik met je mee, maar dat had je ook al in mijn artikel gelezen (http://www.we12travel.nl/sunday-social-reflection-talk/)

  • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:43

   De concurrentie is helaas zeker moordend. Cultuur is gecommercialiseerd, bloggen is gecommercialiseerd en verhalen vertellen is momenteel een hotte vorm van marketing inzetten. Helaas. Ik vind het ook heel jammer hoe alles om cijfertjes en profits en ROI’s gaat tegenwoordig, maar ik ben blij dat ik de kracht kan vinden om dan wel bij mezelf te blijven. Te mopperen, een break te nemen en dan weer terug te komen met mooie niet-marketing verhalen :)

 • Reply Mylene 18 maart 2015 at 08:50

  Herkenbaarrrr. Ik had een paar maanden geleden ja gezegd tegen een bedrijf om drie keer in een jaar te schrijven over een product. Nu heb ik daar stiekem wel een beetje spijt van, want ik ben echt aan het zoeken naar woorden om er mijn eigen verhaal van te maken. Wat eigenlijk bijna niet lukt, omdat het zo duidelijk is dat het om een review gaat. Ik wil gewoon weer mijn eigen verhalen schrijven, dus ik ga er in het vervolg veel beter over nadenken. Past dit echt bij mijn blog? Ook al klinkt het wel erg verleidelijk om over iets te schrijven wat normaal honderd euro (ik zeg maar wat) kost.

  Maar ik mis die tijd dus ook wel. Het lijkt ook alsof iedereen opeens verstand heeft van bloggen. Hoewel ik me afvraag wanneer je dan nou écht verstand hebt… Maar iedereen gooit met tips over hoe je een succesvolle blogger kunt worden. Hou op hoor. Kunnen we niet gewoon mooie verhalen schrijven om mooie verhalen te schrijven?? Niet om bezoekers te winnen en heel groot te worden.

  Maar goed. We kunnen er niet helemaal aan ontsnappen. Gelukkig kunnen we wel zelf bepalen waarover we schrijven en wat we willen lezen/wie we willen volgen. Maar uiteindelijk moet je wel een beetje meegaan, want anders wordt jouw eigen blog niet gezien. En hoewel je misschien niet meer met die cijfertjes bezig wilt zijn, wil je toch ook weer wel dat er wat mensen naar jouw site komen.

  Het is lastig! Maar neem gewoon de tijd, dan krijg je vanzelf weer jouw eigen bloggevoel terug… denk ik… Nu praat ik alsof ik verstand heb van bloggen.

  • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:41

   Meh, jammer dat je nu een beetje tegen je eigen beslissing aan aan het hikken bent. Ik wil ook niet zeggen dat het niet mag, reviews schrijven (want mijn stukjes over Printic zijn ook gesponsord) maar het gaat wel een beetje om de manier waarop. Jou kennende denk ik dat het wel goed komt, we blijven immers ook maar mensen die makkelijk te verleiden zijn met mooie €€€ ;) Ik vind het al een hele stap als het beslissingsproces van het wel/niet samenwerken wat bewuster wordt. En natuurlijk wil je gelezen worden. Maar dat vind ik vooral leuk om te zien (en om de waardering te voelen) dan dat het ik het gevoel heb dat ik een groot bereik heb. Lastig is het zeker. Ik vind het stom dat het me zo blokkeert terwijl ik zoveel verstand heb van bloggen ;-) En jij ook! We zijn wel ervaringsexperts inmiddels, hoor. Het zou me niet zo dwars moeten zitten, haha.

 • Reply Jildou 18 maart 2015 at 11:28

  Ik heb het ‘commerciële’ gevoel ook een tijdje gehad. Waarom wordt ik nu niet zo groot als anderen en hoe kan het dat zij nu zoveel leuker zijn en hoe kun je nu zo snel mogelijk geld verdienen met bloggen. Maar ik ben erachter gekomen dat dat niet de nummer 1 reden is dat ik wil schrijven. Ik wil schrijven, omdat ik dat leuk vind met mijn eigen schrijfstijl en verhalen met spelfouten. Maar onwijs goed dat je je gevoelens zo prachtig op ‘papier’ kunt zetten. Neem de tijd en ik zie je verhaaltjes graag weer terug :)

  • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:27

   Heel eerlijk? Ik had het zelf ook. Er staat zelfs een draft in WordPress waar ik het nog heel duidelijk in heb staan. Hoe tof zou het zijn om geld te verdienen met bloggen? Als ik geen bijbaan meer nodig had, maar van het schrijven kon leven? Dat had ik ook. Maar inderdaad: ik wilde niet dat dat mijn nummer 1 reden was om te schrijven. Ik wilde uiteindelijk liever delen, inspireren en mijn gevoel leggen in de teksten die ik schrijf. Positief en negatief. Ik ben blij dat er toch veel bloggers die mening nog met me delen, en jij ook! I’ll be back soon!

 • Reply Het Sushimeisje 18 maart 2015 at 20:41

  Ik blog niet zo lang maar volg wel al heel lang blogs. En ik kan mij wel vinden in je verhaal maar ik denk dat het ook een kwestie is van de massablogs eruit filteren en dan houd je vanzelf een lijst originele blogs en bloggers over die waarschijnlijk zelf ook dat soort publiek aantrekt.

  Ik vind dat je gewoon lekker moet schrijven wanneer je wil en waarover je wil. En hopelijk komt het leuke bloggevoel dan weer bij je terug!

  • Reply Leonie 19 maart 2015 at 12:17

   Ik denk zeker dat dat klopt, maar ik kan er niet zoveel aan doen dat ik ondanks dat ik een fijne feed voor mezelf verzamel heb, me toch nog bezighoud met het reilen en zeilen in de gehele blogwereld. Ik denk dat het gevoel sowieso wel weer terug komt, al deze leuke comments helpen daar in elk geval wel bij.

 • Reply Lisa 22 maart 2015 at 08:54

  Ik begrijp je helemaal. Dat is dan ook de reden waarom ik bloggen nooit écht bij mij lukt. Het voelt na een paar maanden steeds als een te klein jasje. Toch kom ik steeds bij mijn blog terecht en nu durf ik er pas écht voor gaan! Veel succes nog.

 • Reply Morgaine 2 april 2015 at 09:50

  Via Sylvia kom ik hier uit, en jij verwoord wat ik nu al ontdek na een blogpauze van 3 jaren, en ik vraag mij echt af wat er in die 3 jaren gebeurd is het old school bloggen, gelukkig, heb ik een aantal van de oude lezers en lezeressen terug gevonden en zij mij, wat een heerlijkheid is DAT.

  Ik doe er niet aan mee, en blijf old school bloggen, voor mijzelf, voor hen die het leuk vinden mijn verhalen te lezen of foto’s te komen kijken. Kortom, als je old school zo mist, ben je meer dan welkom ;-) Ik ben zelfs al aan het opruimen nu, de bloggers die echt elke keer alleen maar over beauty en dingen promoten, heb ik niks mee! als ik iets wil hebben, zoek ik dat zelf wel uit.

  over smaak valt nu eenmaal niet te twisten.

 • Reply Jennifer 12 april 2015 at 22:34

  Amen. Ik ben het hier zoo mee eens! Ik mis de eerlijke meningen, de realiteit. Reviews geloof ik 9 van de 10 keer niet meer omdat ze betaald zijn. Ik mis het vroegere bloggen. Ik heb hier vorig jaar ook een artikel over getypt alleen dan betreft de fashion bloggers. Dat dat ook nep is geworden.

 • Reply Simovic-Vuceljic Natasa 15 april 2015 at 21:57

  Wat een mooi stuk en vooral: vanuit het hart geschreven. Ik ben nog maar een beginnende blogger (sinds eind januari), maar ik kan je frustratie best begrijpen. Voor mij is bloggen de online versie van de oeroude,oldskool papieren dagboek. Alleen kan iedereen dit lezen. Het is een uitlaatklep waar je je hart kan luchten, vertellen over dingen die je aanspreken/mooi vindt/ergert. En niet snel cash verdienen of gratis producten krijgen. Hopelijk waait deze trend ooit wel eens over en keren we misschien wel eens terug naar de oude tijden. Ik zou dit wel willen, gewoon om te zien hoe dat er allemaal uit zag :) Liefs! x

 • Reply Paul 18 april 2015 at 12:40

  Ik had dit stuk eerder gemist. Maar ik ben het hartgrondig met je eens. Zelf schrijf ik persoonlijke stukjes of geef mijn mening over films, boeken en programma’s. Tot mijn stomme verbazing krijg ik steeds vaker aanbiedingen van bedrijven. Waarom is me onduidelijk. Ik schrijf nooit reviews. Sabel soms dingen genadeloos neer. Wat heb ik een bedrijf dan te bieden?

  Het meest frustrerende ben ik zelf. Want ik ga er in mee. Vergelijk mijn aantallen reacties. Kijk naar het aantal bloglovin volgers. Tijd om mezelf af te vragen waarom mijn blog niet puur een creatieve uitlaatklep mag zijn. Want voor een creatieve uitlaatklep heb je eigenlijk geen lezers nodig!

 • Reply Sheena 7 mei 2015 at 21:05

  Ik kom hier nog maar voor het eerst op je blog maar ik kan je één tip geven: stop met het volgen van die commerciële blogs! Ze nemen alle positieve blogenergie weg, ik heb het ook al ervaren. Doe gewoon je eigen ding en zoek de blogs op die ook nog gewoon hun eigen ding doen zonder zich iets van commercie en cijfertjes aan te trekken ;-)
  Spijtig dat je de zin niet hebt om nog te bloggen over een half jaar naar de andere kant van de wereld trekken want ik zou het alvast met héél veel plezier komen lezen :-)

 • Reply Tiffany 8 januari 2016 at 15:21

  Ik herken dit heel erg, mooi dat je er over schrijft. Ik mis ook het ‘oude bloggen’. Toen ik in 2010 begon met mijn blog was het nog puur plezier, het was stressloos. Inmiddels voel ik regelmatig een soort druk dat ik ‘moet’ publiceren en dat ik een bepaalde kwaiteit ‘moet’ leveren, ontzettend irritant. Ook bezoekersaantallen en concurrentie vind ik helemaal niets, bah! Waar is het oude bloggen :(

 • Reply Isra 25 januari 2016 at 20:14

  Wat een fijn stuk. Ik heb net je andere blogpost over Thyrax gelezen en kwam hier terecht. Wauw. Je schrijft vol passie! Deze blogpost is dan ook een reflectie van wat er in mijn hoofd spint.

  Zelf blog ik al zo’n 7 jaar en merk ook dat de blogcommunity van nu heel anders in elkaar steekt dan voorheen. Ook ik mis de vroegere tijden, begin 2007-2008. De tijden dat een blogger een jaar of 15, 16 was en in een zolder eerlijke artikelen deelde over haar makeupproducten et cetera. Ja. Ik mis het ook heel erg.

  Ik vrees alleen dat er vanaf dit jaar de bloggers meer een rol zullen spelen bij marketing.

  Velen zullen dan ook geen eerlijke mening durven te geven uit vrees dat ze niets zullen ontvangen.

  Zelf heb ik tot nu nog geen producten ontvangen. Ik ben een oldskool blogger en wil eerlijk geld verdienen met Google.

  • Reply Leonie 25 januari 2016 at 20:24

   Haha, je reageert wel een beetje op een oudje! Ik moest het zelf even teruglezen om te weten wat ik ook alweer geschreven had. Bedankt voor je complimentje! Ik denk dat wij ongeveer tegelijkertijd zijn begonnen dan, maar ik heb ook het gevoel dat er toen een miljoen communities naast elkaar bestonden en waarvan je lang niet iedereen kende. Wat waren we jong ;) Ik vind het op zich geen slechte ontwikkeling dat bloggers een rol zijn gaan spelen bij marketing – en al vond ik dat wel, dan had ik er weinig over te zeggen – maar het gaat mij wel op de manier waarop. Als je goed zoekt zie je dat ik hier ook wel eens iets gesponsord geplaatst heb, maar dat gaat echt niet om zomaar ieder product of bedrijf. En wat bedoel je met eerlijk geld verdienen met Google? (:

 • Reply Isra 25 januari 2016 at 20:56

  Oeps, hihi. Ik had alleen een lange pauze ingelast doordat ik fulltime ging werken, ging trouwen, kind kreeg etc. etc. Nu ben ik sinds een jaartje weer terug maar wel een volledig andere branche dan voorheen, haha. Was jij misschien ook actief op het forum van Girlscene?

  Ja, klopt. Van je hobby je werk maken is natuurlijk wel logisch en acceptabel. De manier waarop is natuurlijk belangrijk. Ik heb alleen het gevoel dat ‘bekende’ bloggers tegenwoordig puur en alleen gebruikt zullen worden voor doeleinden, om winst te boeken. Hierdoor krijg je ook vaak alleen paar gesponsorde artikelen waar je vaak aan twijfelt of de schrijver of schrijfster wel haar echte mening deelt..

  Ik bedoel SEO-marketing en Google analytics ^^

 • Leave a Reply