Psychospeak

How to keep the balls rollin’


Het is dat de datum zich zo netjes verschuilt onder mijn getypte woorden, maar anders had ik niet geweten dat mijn vorige blog al weer een week geleden was. Zo snel gaat de tijd op het moment en ik vind het heerlijk. Het is fijn om iedere dag de bus te pakken met de gedachte dat ik ook daadwerkelijk iets ga leren. Dat ik iets ga doen waar ik wat aan heb. Productief zijn, ook al stort ik daarna doodmoe neer op de bank. Ik wil niet zeggen dat ik alle overige tijd aan mijn huiswerk besteed heb (hallo HNTM en Expeditie Robinson zijn weer begonnen), maar ik ben wel gemotiveerd er flink mee bezig te zijn. En omdat motivatie een funny thing is, dacht ik: nou daar ga ik eens iets á la Self Help over schrijven. (Ik kan jullie natuurlijk ook door verwijzen naar Lianne die dit veel beter kan).

Begin met doen wat je moet doen.
It’s as easy that. Ironisch gezien heb ik de sportschool al weken niet meer gezien. De enige manier om dat patroon te doorbreken is om gewoon te gaan. Het maakt niet zoveel uit of nu gaat om eten koken, de vaatwasser uitruimen (guilty!), je werk bijhouden, deadlines nakomen, plannen verwezenlijken of zoiets simpels als bloggen: je moet er gewoon mee beginnen. Naarmate je bezig bent, de woorden gaan rollen, de borden schoon worden of de endorfines vrijkomen, voel je al een stuk minder in de mood om onder een dekentje te kruipen, een nieuwe Netflix serie uit te zoeken en de boel de boel te laten. (Again guilty!) So, do the work and break the patterns.

Vind uit waarom je iets wil doen.
Blog je omdat je het leuk vind? Of blog je om anderen te pleasen? Ik ken niet zoveel bloggers die dat doen. Om de simpele reden dat je het nooit vol zal kunnen houden te blijven bloggen naar de aspiraties van anderen. Kun je dat dan wel in real life? Tot op zekere hoogte kun je doen wat anderen van je vragen, maar uiteindelijk is het JOUW intrensieke motivatie die dingen gedaan krijgt. Als je dingen doet omdat JIJ ze wil doen, worden ze opeens een stuk makkelijker.

Wees niet te soft voor jezelf.
Ha, dit zegt degene die door de regen al twee keer haar hardlooprondje heeft uitgesteld? Ja. Toen ik een berichtje zag van iemand die deze week al ’twee keer door de regen had hardgelopen’, dacht ik vooral: Chapeau, maar ik ga het niet doen. Dat is tegenstrijdig als je nagaat dat ik een week eerder nog tweette: ‘Rennen in de regen en het was HEERLIJK.’ Beat the excuses. Er zijn altijd leukere dingen om te doen, maar brengen ze je ook hetzelfde als een stukje rennen, lekker koken of dat moeilijke boek doorworstelen?

Reflecteer.
Say, what? Uh, ja ik hou er ook niet zo van om een spiegel voor te worden gehouden, maar soms is dat precies wat je nodig hebt om je zelf te motiveren. (Ook letterlijk, let’s be honest). Slechte cijfers gehaald? Misschien ligt dat aan je voorbereiding. Een week lang niet geblogd? Misschien had je beter van te voren kunnen nadenken en alvast kunnen schrijven. Ik pretendeer niet te weten hoe het moet, dat reflecteren, maar ik doe het wel regelmatig. Of moet ik zeggen iets te vaak? Kritisch zijn, brengt mij vaak verder dan ‘opnieuw starten en de rest vergeten’. And guess what? Ondertussen heb ik al twee blogjes geschreven. (Zie punt 1).

Beweeg, zing, lach, geniet.
Nog meer clichés? Geniet van je dag. Lach genoeg met vrienden. Stress niet te veel (ja, uh…) en beweeg voldoende. Onze happiness hormoontjes die daarbij vrijkomen doen de rest, geven je meer motivatie en energie en dan hoef je alleen nog maar te beginnen!

Was dit useful? Was dit leuk om te lezen? Let me know. Also, als je verstand hebt van ‘Read more’ knopjes, kun je dan even gillen? De mijne wil niet meewerken.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Laura 13 september 2013 at 13:19

    Leuk stukje! En je hebt helemaal gelijk: de eerste stap is het moeilijkst. Als je eenmaal bezig bent ben je vaak zo vergeten wat je eigenlijk wilde doen.

  • Reply Daan 13 september 2013 at 22:16

    En soms moet je dingen doen omdat je niet anders kunt.

  • Leave a Reply