Het meisje recenseert, Movies and stories

Het meisje recenseert: Mockingjay – part 1

Hebben jullie dit nummer al gehoord? Mijn moeder wees me erop dat ze het op 3FM promoten en dat ze er aan toegevoegd hadden: voor wie de film gezien heeft, heeft dit nummer een hele andere betekenis dan voor wie dat niet heeft gedaan. Lijkt me nogal wiedes voor filmmuziek, maar toch, als ik één nummer uit Mockingjay moet noemen dat de hele film samen kan vatten? This would it be. Waarom?

Ik ga het niet uitleggen. Toen ik aan jullie vroeg waar ik een recensie over moest schrijven, was het al snel duidelijk dat spoilers uit den boze waren. Dat was ik toch al niet van plan, want ik vind het zelf ook verschrikkelijk irritant om een spoiler te lezen van een film waar ik al tijden naar uitkijk. Mockingjay was dat ook voor mij. Kleine Leo las de Hungergames een paar jaar geleden al (mijn allereerste boekenreeks in het Engels!) en sindsdien was the Hungergames een heilige aangelegenheid. Dat ze het vertaalden als Hongerspelen, Vlammen en Spotgaai deed mijn hart een beetje huilen. Gelukkig wisten de makers van de films wel een beetje meer inlevingsvermogen te tonen en dat bleek ook opnieuw bij Mockingjay.

De berichten die je erover gelezen hebt en die ik erover gelezen heb, varieerden nogal. De meeste serieuze media noemen het een weinig interessante film. Fans op boekenblog vonden ‘m geweldig. En ik?

Ik ben van mening dat Mockingjay je lang genoeg bij blijft om het een goede film te noemen. Maar, ik ben tegelijkertijd ook van mening dat ik niet weet of het het verhaal ten goede is gekomen om het derde boek in twee delen uit te brengen. Nu leerde ik ooit dat je boeken en films als twee verschillende kunstuitingen moet beschouwen en ze niet met elkaar moet vergelijken, maar Mockingjay bleef zo dicht bij het boek dat ik eigenlijk niet anders kan dan het wel doen. Het ligt niet aan het acteerwerk, of aan de effecten, of aan het verhaal, maar aan de uitvoering. Die is soms een beetje sloom. Dat is niet alleen omdat ik wist wat er zou gebeuren, maar ook omdat het verhaal soms ietwat voorspelbaar werd. Natuurlijk was het met onze eeuwige twijfelaar Katniss mokken en uiteindelijk handelen, natuurlijk volgde Gale gehoorzaam als een verliefde puppy en natuurlijk was daar ook weer Haymitch die net op tijd aan kwam zetten en Effie die boehoehoe niet zonder het Capitol kan. Surprising? Niet echt. Een reden om niet te gaan kijken? Nee, helemaal niet, sterker nog: dit is de reden dat ik de Hungergames zo’n fantastische serie vind. Voor mij dus absoluut een reden om ‘m wél te gaan kijken.

Waarom ik dan na verloop van tijd (want na de film riep ik dat-ie AWESOME was) een beetje ging twijfelen over de uitvoering? Ik kreeg het gevoel dat het laatste uur steeds erom draaide dat het plot werd uitgesteld. Ik wíst wat er ging gebeuren en telkens kwam er weer een minor ding tussendoor. Ze probeerden een soort spanning op te roepen die wat mij betreft overbodig was. Mockingjay was namelijk al spannend, ontroerend (I did not cry though), hartverwarmend en tenenkrommend sterk zonder al dat extra rekken. Vooral dat tenenkrommend. Luister het liedje nog maar eens na het zien van de film.

En ergens las ik: ‘pas toen ik dacht de film echt wat zou gaan worden, kwam de ondertiteling in beeld’. Hoewel ik het daar niet mee eens ben (maar hey, wie weet ben ik te veel fangirl), snap ik de opmerking wel. Het einde zorgt absoluut voor het ‘OH NO YOU DIDN’T, SERIOUSLY?!’-gevoel dat sommige cliffhangers je kunnen geven.

Of ik uitkijk naar Mockingjay part 2? Ik slaap denk ik voor de bioscoop rond de release, hell yes, dat ik daar zin in heb!

Wat vonden jullie van de film? Ga je ‘m nog wel kijken? Ben je het wel/niet met me eens?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply Melissa 30 november 2014 at 17:13

  Nee, deze had ik nog niet gehoord. Wel al de Stromae en de Lorde nummers :)

  • Reply admin 30 november 2014 at 21:53

   Ah, die zijn ook wel tof, maar wat mij betreft is dit nummer toch echt het pareltje van de film.

 • Reply kiki 30 november 2014 at 17:31

  ik heb hem ook gezien. in het begin begreep ik er even niets van (was al een ruime tijd geleden dat ik de vorige had gezien) en moest ik er echt even inkomen. maar uiteindelijk ben ik zeer benieuwd naar part 2!!!

  • Reply admin 30 november 2014 at 21:54

   Haha ik was stiekem af en toe ook wel even aan het zoeken van ‘oh welke stukje was dit ook alweer?!’ maar ze zijn wel behoorlijk dicht bij het verhaal gebleven!

 • Reply Sylvia 30 november 2014 at 17:38

  Ik ga zaterdag, ben heel benieuwd :)

 • Reply Saskia 30 november 2014 at 17:56

  Ik kan me er wel in vinden wat je zegt. Ergens snap ik wel dat ze het moeten rekken, want hey, ze moeten wel twee voltallige films maken. Ik had persoonlijk verwacht dat ze het op een eerder moment zouden ‘knippen’, dus toen dat moment voor mij voorbij was, blééf de film maar voortduren, dat was ergens wel leuk! Ik ben heel erg benieuwd naar het tweede deel en deze film heeft me wel gemotiveerd om de boeken nog eens te gaan herlezen voordat de laatste film uitkomt :)

  • Reply admin 30 november 2014 at 21:56

   Ja, daar heb je gelijk in! Het was wel steeds van: is dit het? En dan kwam er weer wat extra’s. Maar dat einde vond ik toch wel een beetje uitgemolken. Ik zou de boeken ook graag nog eens lezen, maar ik denk niet dat ik daar tijd voor heb helaas.

 • Reply Tjitske Anna 30 november 2014 at 20:07

  Ik heb de boeken gelezen en de films gezien. Ik ben absoluut fan, haha! Alleen vind ik het wel heel jammer dat het laatste deel in tweeën is gesplitst. Persoonlijk heb ik het gevoel dat het alleen maar is om er meer geld uit te slepen in plaats van dat het de film tegoed doet. Maar ja, wie ben ik. Toen ik het Mockingjay las (voordat ik de film zag) had ik al het gevoel dat dit het stuk was waar ze de film bruut zouden onderbreken om de fans vervolgens een jaar in spanning te houden. Ik ga het laatste deel zeker kijken, maar ik hoop wel dat ze dicht bij het boek blijven. Toevallig komt er morgen een artikel over The Hunger Games op mijn blog online! :)

  • Reply admin 30 november 2014 at 21:58

   Ik had persoonlijk niet het gevoel dat de film overbodig was want daarvoor zat er toch nog wel te veel kwaliteit in en ik denk dat alles ze alles in één film hadden gepropt bepaalde momenten ook onderbelicht waren gebleven. Maar ja, ik durf het bijna niet te zeggen, maar misschien hadden ze bij de film juist wel iets nieuws en extra’s toe moeten voegen zodat het minder rekken en meer actie was.

 • Reply Anne 30 november 2014 at 20:28

  Ik geloof dat ik me een beetje moet schamen, want ik heb dus nog niets van the Hungergames gelezen, laat staan gezien! Maar als ik jouw enthousiasme over de reeks zo lees, zou ik dat in ieder geval eens moeten proberen.. :)

  • Reply admin 30 november 2014 at 22:03

   Nee, je hoeft je niet te schamen! Kijk, het blijft natuurlijk een YA-serie en het was de eerste serie die ik las over apocalyptische verschijnselen en al van dat soort. Dus het is begrijpelijk dat mijn fangirling niet helemaal transparant is ;) Maar, ik vind het verhaal nog niet per se heel erg goed, het gaat me eigenlijk vooral om de personages, die driehoekstriangel (daar waar iedereen zo op zit te haten) en de moraal. En het gevoel van: kunnen mensen dit doen? Kunnen ze zo gruwelijk veranderen en zo denken? Ik maak er soms meer een pyschologische zoektocht van waarbij ik op het puntje van mijn stoel zit, dan dat ik echt goed het verhaal lees. Nu ben ik stiekem ook wel een beetje verliefd op Peeta Mellark en zijn geweldig lieve karakter en dat hij dan vertolkt wordt door Josh Hutcherson? Samen met Liam Hemsworth? (Kan ik daar niet mee trouwen of zo?) Tja, dat zou ook een heel klein beetje mee kunnen spelen natuurlijk. Maar: als je er een keer tijd voor hebt, probeer ze maar eens uit. Ik heb de Engelse versies staan als je ze wil lenen, haha! ;)

 • Reply Zina 30 november 2014 at 21:03

  Ik wil deze film ZO GRAAG ZIEN, maar ik moet nog wachten tot mijn mede Hunger-Games fan tijd heeft om te gaan. Frustrerend, want ik hoor zowel goede als slechte dingen en ik wil mijn eigen mening kunnen vormen. (maar oké, Jennifer zal sowieso veel goed maken)

  • Reply admin 30 november 2014 at 21:57

   Ja, de cast is zo geweldig. Dat is wat ik ook zei, ik ben verliefd op de reeks om de personages en de vertolking van de personages and they did it brilliantly. Again.

 • Reply Jenn 30 november 2014 at 21:09

  Ik ga hem zeker nog kijken!

 • Reply Marlissa 30 november 2014 at 22:19

  Ik ben het helemaal met je eens. Volgens mij hadden ze het nooit moeten splitsen, ik vond het een beetje suffig. Alle actie komt pas in het tweede deel, dit was wel een hele lange inleiding haha. Maar het blijft een goede serie.

  • Reply admin 1 december 2014 at 09:48

   Wel een inleiding met leuke mannen! :-)

 • Reply Dina 30 november 2014 at 22:25

  Ik was al bang voor spoilers, maar gelukkig…! Ik heb de film nog niet gezien. Ik haat het als een boekdeel in twee films wordt verdeeld, omdat IK HET GEWOON IN 1 KEER WIL ZIEN. Maar waarschijnlijk ga ik de film binnenkort toch wel kijken.

  • Reply admin 1 december 2014 at 09:48

   Neee, ik doe niet aan spoilers hoor! Haha en ja dat gevoel ken ik wel, maar tegelijkertijd was het ook wel leuk om wat meer aandacht te hebben voor de emotionele aspecten van het boek en dat kwam in part 1 denk ik beter uit de verf dan als het in één gefilmd was. Maar ga ‘m kijken, you cannot resist it.

 • Reply Eva 1 december 2014 at 21:54

  Ik wil echt zooo graag! :)

 • Reply Daan 6 december 2014 at 02:51

  Ik krijg altijd een enorme jeuk van de anti-spoilerbrigades. Als je ’t niet wil weten, dan kijk je niet. Ik wil gewoon in recensies over de film/serie, het boek praten en daar dan eventueel specifieke voorbeelden bij aanhalen!

  • Reply Leonie 6 december 2014 at 15:54

   Daar heb je een punt, hoor. Maar ik wist dat er zoveel mensen waren die ‘m nog graag wilden zien en dat wilde ik niet verpesten. Maar hey, vind je me nu nog wel een beetje lief? :-)

 • Reply Chantal 31 december 2014 at 16:45

  Ik moet hem nog zien. Maar wacht tot hij op dvd is.
  De boeken zijn mijn grote liefde. Catching Fire en Mockingjay beide meerdere keren gelezen (en net als jij krijg ik een beetje last van de kriebels van de Nederlandse titels. Maar dat krijg ik ook als ze het The Hunger games 1,2,3 etc noemen). Maar Mockingjay was wel mijn minst favoriete boek. Puur omdat ik van mening ben dat het spannende gedeelte pas halverwege het boek komt, en ik gok dat dit dus de 4e film is.
  Het voelt een beetje alsof ik THG fandom bedrieg, maar enorm kijk ik niet uit naar Mocking Jay part 1. Misschien omdat ik bang ben dat hij enorm tegen gaat vallen of verschrikkelijk saai is (maar goed, die angst had ik ook voor Catching Fire en die film blijft geweldig).
  Ik ben dus heel benieuwd hoe hij is als ik hem in maart kijk :)

 • Reply RdB 17 januari 2015 at 14:37

  In tegenstelling tot de eerdere 2 delen vond ik deze echt zwaar teleurstellend.

 • Leave a Reply