Het meisje recenseert, Reviews

Het meisje recenseert: Lena Dunham’s Not That Kind of Girl

Voortaan zal er eens in de zoveel tijd een nieuwe rubriek op Sleeping Lion op de zondag verschijnen. Namelijk ‘Het meisje recenseert’ over boeken, films, series, toneel, muziek en andere mooie werken die het delen waard zijn.

It goes without saying dat mijn liefde voor taal hand in hand gaat met een liefde voor boeken (lezen). Ik kan heel erg vrolijk worden van een mooi gevulde boekenkast (en die gaat zeker in mijn toekomstige huis staan pronken) en van boeken kopen. Zo kocht ik afgelopen week The Rosie Effect, de opvolger van The Rosie Project. Er komt een boek aan om te recenseren voor uitgeverij Fontein (hoe tof!) en mijn recensie van Lena Dunham’s Not That Kind of Girl werd eerder deze maand gepubliceerd op The Post Online. Ook mijn liefde voor film en beeld is wel eens voorbijgeschoten. Vreemd genoeg vind je vrij weinig van dit soort artikelen in het archief van Sleeping Lion. En daar ga ik eens verandering in brengen, want mijn blog is toch echt een plek waar ik dingen deel die me bij zijn gebleven. Dus introduceer ik: Het meisje recenseert!

Ik trap vandaag af met een recensie van Lena Dunham’s Not That Kind of Girl, maar nee, niet exact dezelfde als op The Post Online. Op mijn eigen blog kan ik toch net eventjes iets makkelijker lelijke woorden rondstrooien en mijn mening wat minder genuanceerd brengen. Ook ga ik graag in op de vraag van Daan waarom iedereen nu zo massaal verliefd is geworden op de actrice en regisseur van HBO-serie Girls, miss fabulous Dunham.

Ik moet beginnen met vertellen dat ik Girls nooit heb gekeken en het waarschijnlijk ook niet snel ga kijken, dus Lena was voor mij niet al een soort idool or idealistische feminist die ik aanbad. Dat is ze na het lezen van haar boek ook niet geworden, al vind ik dat ze op sommige punten wel rockt. Lena is openhartig en kan schrijven als een malle, wat haar boek zeker zo z’n kracht geeft. Zo geeft ze situaties komisch weer die eigenlijk helemaal niet zo komisch behoren te zijn en vertelt ze over de keer dat ze kiezelsteentjes in haar zusjes vagina heeft zitten proppen. Like, wut? Ja, dat dacht ik ook toen ik dat las. Geen wonder dus dat meer mensen daarover vielen en ze haar Europese tour aflastte. Ik denk dat dat behoorlijk goed mijn probleem met dit boek aan geeft: het is gewoon too much.

Niet per se TMI, zoals je vast hier en daar al voorbij hebt zien schieten. Ik kan wel wat hendelen, maar de opeenstapelingen in haar leven doen voor mij ongeloofwaardig aan. Er lijkt geen dag voorbij te gaan dat ze niemand heeft ontmoet die de moeite waard is om over te vertellen. En eerlijk, ik geloof niet dat (hoe groot of succesvol of ambitieus je ook bent) dat ook in het echte leven voorkomt. Zo hebben alle besproken personages wel iets intrigerends en dat doet me afvragen of ze dingen niet gewoon verzonnen heeft. Not That Kind of Girl pretendeert een autobiografische roman te zijn, maar ik heb er sterk mijn twijfels over. (Of ik heb gewoon echt een héél saai leven, dat kan natuurlijk ook).

Dat doet er niets aan af dat die meid kan schrijven van heb ik jou daar. Ze gooit zinnen en woorden neer op papier die treffender zijn dan beelden zouden kunnen tonen. Dat vond ik dan ook weer wel heel fijn aan haar boek. Het is ook behoorlijk divers en feministisch en bevat bijvoorbeeld een lijstje met mailtjes die ze had gestuurd als ze kwader/moediger/gekker was geweest. Pijnlijk herkenbaar en dat is ook een beetje de kracht van het boek.


Het boek bevat wel leuke illustraties, maar tegelijkertijd vind ik ze een beetje afleidend.

Waarom iedereen spontaan doet alsof er een nieuwe godess is geboren, Daan? Ik weet het niet. Ik denk dat de vrouwen van nu graag iemand hebben die voor hen roept dat ze vaker seksueel aangerand worden dan ze willen, dat ze iemand zoeken die het lef heeft om zonder onderbroek rond te lopen en het stoer te vinden. Of misschien gewoon een vrouw die trots is op haar maatje meer in een wereld waarin alles minder en strakker moet en het feit dat ze die vetrolletjes zonder gene toont in haar eigen geschreven tv-serie. Sommige vrouwen worden nu eenmaal wild van ambitieuze mensen die heel wat bereikt hebben en anderen niet.

Ik had een van hen kunnen zijn als het boek iets minder Amerikaans aan had gedaan en ik geen nuchtere Hollandse was geweest. Maar dat doet er niks aan af: het is een leuke read voor wie daar geen moeite mee heeft.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anne 16 november 2014 at 17:26

  Ah, wat een fijne recensie! Ik twijfelde heel erg of het boek iets voor mij zou zijn (oké, dat doe ik nu nog..) en ik vermoed, na het lezen van jouw ideeën erover, dat het mij ook iets te ongeloofwaardig zal zijn. En dan haak ik af. Ik hou van realisme. Maar ook van mooie zinnen. Dus misschien, ooit. Kan ik ‘m lenen bij de bibliotheek ofzo. :)

 • Reply Liliane 16 november 2014 at 17:35

  Fijn dat je zo’n eerlijke review hebt geschreven! De recencies die ik tot nu toe heb gelezen vertellen over het algemeen dat het een leuk boek is maar vertellen niet echt waarom dat dan is.
  Nu ik dit heb gelezen weet ik niet zeker of dit wel een boek voor mij is al ben ik wel nieuwsgierig naar de emailtjes die ze nooit verstuurd heeft.

 • Reply Eva 16 november 2014 at 19:56

  Fijne recensie! Ik twijfel alleen jammer genoeg nog steeds heel erg, ik vind Dunham echt geweldig maar ze heeft ook kanten die ik wat minder vind en dat is natuurlijk normaal en haar goed recht (echt) maar maakt wel dat ik Girls op sommige momenten echt verschrikkelijk vind en ook interviews met haar heb ik altijd een haat-liefde-verhouding mee. En ik ben zo bang dat dat met dit boek hetzelfde is en dus heb ik hem elke keer bij de boekhandel even vast om hem vervolgens toch weer weg te leggen.. lastig!

 • Reply Lauriëtte 16 november 2014 at 21:51

  Het boek trekt mij totaal niet, vooral ook omdat ik Girls niet heb gezien en omdat ik al een aantal recensies over het boek heb gelezen, die net zoals jij ook zegt, eigenlijk concluderen dat het soms iets té openhartig is op bepaalde vlakken. Ik laat dit boek aan me voorbij gaan! :)

 • Reply Zina 17 november 2014 at 07:43

  Hmm ik lees echt hele wisselende dingen over dit boek: de een is lyrisch, de ander is wat sceptisch. Ik ga het boek denk ik nog wel lezen, gewoon omdat ik mijn eigen mening erover wil vormen :’) Maar wat jij beschrijft lees ik wel in meerdere recensies terug, dat het net wat over the top is.

 • Reply Jildou 17 november 2014 at 10:25

  WAt een eerlijke en fijne reactie. Waarschijnlijk geen boek voor mij, ik hou wel van romans zonder diepzinnig verhaal, maar dit klinkt allemaal we een beetje overdreven. And that is not my cup of tea.

 • Reply Emily 17 november 2014 at 16:32

  Fijne review. Ik heb het boek niet gelezen, weet ook niet of ik dat wel ga doen. Voornamelijk vanwege alle rare verhalen die ik al gehoord heb over gebeurtenissen met haar zusje. Ik krijg er de kriebels van.

 • Reply Sylvia 22 november 2014 at 09:41

  Ik ben stiekem wel benieuwd naar het boek, er wordt doorgaans zo positief over geroepen. Aan de andere kant vind ik zulke boeken eigenlijk standaard tegenvallen, vaak toch een hype om niks ;) Ik heb je trouwens genomineerd voor de Sunshine award :) http://sylviakuijsten.com/2014/11/22/the-sunshine-award/

 • Leave a Reply