Website, Write it down

Fictie en korte verhalen? Een idee

Naar aanleiding van dit stukje, begon ik nogmaals te denken over de richting van Sleeping Lion. Maar dit keer nam ik jullie comments mee. Iets dat mij laat zien, volgens Laura en iets dat ík leuk vind volgens Alix (hoi, trouwens!). En Ilse was ook heel treffend: de kleine dingen die ertoe doen. De posts zoals ik ze vroeger schreef. Ik moet je zeggen dat me dat wel even bezig heeft gehouden, want er zijn nogal veel dingen die binnen die definities passen en dat kan ik dan alwéér niet vatten in woorden. (Zien jullie wat het hele probleem hier is? Ik vind gewoon te veel interessant). Enfin, iets wat ik leuk vind dus. Laat me denken.

Ik vind marketing leuk. En ik vind communicatie leuk. En taal. En gekke taaldingetjes. En vreemde talen. En de taalrubiek van DWDD (hoe leuk is het dat ik die een keer live meegemaakt hebt, ik ga er nog van lachen als ik eraan denk). En taalvoutjes, geen taalfouten. En woordjes opschrijven. Zinnetjes maken. Verhaaltjes verzinnen. Hey, wacht eens: schrijven!

Toen ik naging hoeveel het hier op mijn blog over schrijven is gegaan de afgelopen tijd, moest ik stilletjes een traantje wegpinken. Altijd maar roepen dat schrijven in je bloed zit en er ondertussen nooit iets meedoen? Wat is deze, Leonie? Een post over NaNoWriMo telt niet, kom nou zeg. Dat korte verhaal over die mevrouw, wel. Na een flinke brainstorm kwam ik op een plan: waarom schrijf ik niet gewoon een mini-cursusje fictie schrijven?

Niet gelijk gaan gillen, als het je niet boeit: laat het me alsjeblieft weten, want de vraag die volgt stel ik natuurlijk met een reden. Maar voor ik dat doe, laat ik uitleggen wat ik in gedachten heb. Er zijn namelijk regelmatig mensen die mij vragen hoe ik iets aanpak of hoe ik iets op een bepaalde manier beschrijf, welke trucjes ik gebruik en hoe mijn verhalen vaak raak zijn. (Ik benadruk maar even dat dit niet mijn woorden zijn, ik ben geen arrogante bitch). En aangezien ik dol ben op uitleggen en mensen helpen, why not?

Qua indeling zat ik aan dit te denken, een serie van vijf lesjes die ik onderstreep met voorbeelden uit fijne boeken, eigen geschreven stukken of treffende voorbeelden. Een beetje Nederlands, een beetje stijlfiguren en vooral een heleboel dingen die ik nog niet ga verklappen ;)

#1: De basis van een goed (kort) verhaal
#2: Je interpunctie, spelling en taal
#3: Voelen
#4: Uitwerken en stijl
#5: Genres

Is dat iets? Word iemand daar enthousiast van of gaan jullie dan massaal mijn blog verlaten? Wat overigens niet betekent dat ik het dan niet meteen ga doen, maar ik hoor graag eerlijke meningen. Of hebben jullie aanvullingen, tips of vragen? Please let me know. Laat ik nogmaals benadrukken dat dit geen serie zal worden over bloggen, maar juist over het schrijven van fictie en (korte) verhalen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Anne 19 mei 2014 at 19:43

  Ja, goed idee! Ik haak zeker niet af :)

 • Reply Ilse 19 mei 2014 at 20:37

  Ja, ik wil! Awesome idee! Ik zat gisteren nog te bladeren in Een Bestseller Schrijven voor Dummies. Af en toe kijk ik erin, maar vaak ben ik te lui. Met de schrijftips op young-adults.nl heb ik echter altijd veel gedaan! Dus laat maar komen, ik ben benieuwd! Het lijkt me trouwens ook wel vet om een keer een middag ergens te zitten en te praten over schrijven. ^^ Lijkt me echt vetje. Ik word al wild als ik eraan denk! En dan neem ik dat boek mee. En ik heb nog een ander boekje met schrijftips. En oh, we gaan sowieso een keer Shut Up ’n Write doen. Desnoods in juli of zo, als het er dan ook is. Want geen school en ook camp NaNo!

 • Reply Sharon 19 mei 2014 at 21:42

  HEE! Wat een super leuk idee! Ik vind het erg leuk om over schrijven te lezen en ik ben benieuwd hoe je deze lesjes gaat uitwerken. :)

 • Reply Masha 20 mei 2014 at 10:33

  Oooh jaa wat leuk! Zeker doen!

 • Reply Jenn 20 mei 2014 at 15:09

  Leuk, ik ben benieuwd!

 • Reply Zina 20 mei 2014 at 22:42

  Ik heb absoluut niet de intentie om zelf een verhaal of fictie te gaan schrijven maar alsnog lijkt zoiets me wel heel interessant! Sowieso interpunctie, spelling, taal en stijl zijn dingen waar iedereen wel iets van kan leren.

 • Reply Mylene 21 mei 2014 at 15:08

  Te gek! Ik zeg doen. Ik hou zelf ook van schrijven en vind het alleen maar leuk om dit soort posts te lezen. Dus ik ben benieuwd wat jij te vertellen hebt over die vijf dingen. We kunnen er allemaal alleen maar wat van leren :)

 • Leave a Reply