Master Communicatie & Beïnvloeding
Getting personal, Student-like

Een update: de eerste zes weken van mijn master Communicatie & Beïnvloeding

Hey jij daar, long time no see! Ja ja, ik weet het. Ik doe er een beetje clownesk over, maar het is echt wel weer een poosje geleden sinds ik iets geschreven heb. Sinds het moment dat ik naar Australië ging, is het bloggen er een beetje bij ingeschoten. Komt dat omdat ik me plots heb gerealiseerd dat er meer is in het leven? Komt dat omdat ik het niet meer leuk vind? Komt dat omdat ik iets beters te doen heb (zoals mijn master Communicatie & Beïnvloeding)?

Niet per se. Ik denk dat de voornaamste reden nog altijd gewoon mijn studie is. Hoewel ik de touch met het bloggen ook wel een beetje kwijt ben, heb ik het vooral heel veel uren per week druk met andere dingen. Niet alleen met onderzoeksvoorstellen schrijven of regressieanalyses tackelen, maar ook met koffie drinken met vriendinnen, vroeg naar bed gaan, films kijken op de bank met liters thee en dagenlang in de UB hangen.

Want, it’s very real: mijn master is begonnen.

Dus, wat doe je nu eigenlijk?

Sterker nog, de eerste periode van mijn master zit er inmiddels alweer bijna (op 2 tentamens na) op. Voor de oplettende lezer (en eentje met een goed geheugen) betekent dat inderdaad dat ik dus uiteindelijk een keuze heb gemaakt. Na een meeloopdag bij Tilburg University voor de master CIW besloot ik dat ’t hem niet ging worden. Ik was niet tevreden over hoe de meeloopdag georganiseerd was, de informatie in het hoorcollege klonk al als bekend, het idee van Engelse lingua franca sprak me niet aan… Dat in combinatie met de andere nadelen die ik zag aan het volgen van een master aan a) een andere universiteit en b) in een andere stad, zorgde ervoor dat ik uiteindelijk een knoop doorhakte om toch in Nijmegen te blijven. Nog een jaartje, om de master Communicatie & Beïnvloeding te volgen.

En, hoe is dat?

Nou, inmiddels kan ik je zeggen dat ik het ontzettend naar m’n zin heb! Het is gewoonweg heel fijn om me op de eerste dag niet verloren te voelen op de campus, maar alles op mijn duimpje te kennen. Het is tof dat ik nog een jaar dezelfde fijne docenten tegen kom en ik neem dit jaar zitting in de opleidingscommissie van de master. Dat is, denk ik, ook iets wat je sneller doet als je op dezelfde universiteit blijft hangen.

De overgang na de bachelor was de eerste weken wel even schrikken. Hoewel we allemaal tegen elkaar zeiden: ‘Nou, je kunt wel merken dat dit de master is,’ wist niemand van ons precies waar dat aan lag. Ik vermoed dat het een combinatie is van een opeens forse werkdruk, het om de oren vliegen van veel wetenschappelijke artikelen per week en de nieuwe verwachtingen nu we bijna Groot zijn. Na een paar weken was ik hier wel aan gewend. Dat ik niet alle verplichte literatuur meer even aandachtig heb gelezen en dat ik soms de statistiekopdrachten een halfuur voor een college pas af had, dragen hier wellicht ook aan bij. Maar ach, zolang ik het tentamen maar gewoon haal maakt dat ook niet uit. Sshh, niet doorvertellen, maar geen enkele student leest alle literatuur, hoor.

Dus, wat leer je dan?

Ja, helemaal niks natuurlijk. Je zou toch niet een master gaan volgen omdat het nuttig is?

Grapje. Ik heb afgelopen periode drie vakken gehad: Communicatie, gedrag & beïnvloeding, Statistiek en Fundamenteel onderzoek in Communicatie & Beïnvloeding. Wat ik precies op verjaardagen vertel is dat ik leer hoe ik door middel van communicatie, sociale psychologie en psycholinguïstiek het gedrag van mensen kan beïnvloeden. Daarnaast leer ik hoe ik een onderzoek kan ontwerpen dat dat daadwerkelijk test wat ik weten wil en hoe ik deze onderzoeken vervolgens analyseer (statistiek). En ach, als klap op de vuurpijl doe ik ook dit jaar weer iets met een eigen onderzoek. Nou, da’s ook nieuw!

Sorry. Ik snap dat een master veel om onderzoek doen draait en dat het als rode draad door de opleiding loopt, maar… SOMS zou ik wel eens willen dat de universiteit niet zo mijlenver stond van het leven dat erna komt. Gelukkig hoorde bij het vak CGB ook een praktijkopdracht. Het was de bedoeling dat we in een groep een communicatieboodschap zouden ontwerpen voor een app die binnenkort te downloaden wordt. Tijdens het bekijken van de app (je moet immers weten wat je gaat promoten) besloten we dat de ontwikkelaars er meer baat bij zouden hebben als we de app zelf zouden analyseren en verbeteren. Afgelopen vrijdag was de presentatie voor de ‘opdrachtgever’ en één van de opmerkingen die gemaakt werden herinnerde me weer even dat ik dus echt wel iets leer. De dame in kwestie zei namelijk: ‘Goh, je kunt wel merken dat ik geen communicatieachtergrond heb.’

Het is idioot hoe blij je kunt zijn met zo’n opmerking, maar ik wilde echt heel graag de lucht highfiven en roepen: YES, ik weet iets NUTTIGS! Ik leer iets dat niet IEDEREEN al kan! (Zo voelt het namelijk soms als ik vertel wat ik studeer. Mensen kijken ook zo. Ze veroordelen je stilletjes, dat wel).*

En aankomende periode dan?

Ik wil graag eerst de tentamens overleven voor ik eraan denk dat ik er nog meer aan zitten te komen, maar… De aankomende periode ziet het ernaar uit dat ik het vrij rustig zal hebben. Ik heb namelijk nog één nieuw vak en moet het onderzoek van afgelopen periode gewoon voortzetten. In deze periode kon ik er ook voor kiezen om een kortdurende stage te lopen (8 weken) en een communicatievraagstuk van een bedrijf te onderzoeken, maar ik heb voor de vakken gekozen. Nogal krom misschien na mijn opmerking van net, maar ik had het gevoel dat ik persoonlijk minder uit de uren die ervoor staan zou kunnen halen dan wanneer ik in die uren buiten de studie om ergens zou gaan werken. Dat is dus het andere plan voor de maand november – naast het uitzoeken van een masterscriptiethema – het vinden van een part-time baan in de communicatiebranche.

Dus, dat. Goed verhaal, hè? Ja, dat vond ik ook. Zo lekker kort ook, na al die maanden stilte. Wil je nog meer weten over de master Communicatie & Beïnvloeding? Over de studie CIW? Over wat ik ga doen als ik Later Groot ben? (Weet het nog steeds niet). Vraag het vooral! Ik zal zien tot in hoeverre ik over antwoorden beschik.

*Ik snap ook wel dat mijn studie heus wel nut heeft en dat ik zodra ik afgestudeerd ben ik heel wat bij kan dragen, maar soms lijkt het wel of er een heel groot scala aan opleidingen leidt tot banen in het communicatievak en daar word ik wel eens onzeker van. Als er zoveel mensen het kunnen gaan doen, dan hoef je er blijkbaar niet zoveel voor te kunnen? Dat idee.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Iris 19 oktober 2016 at 11:43

  Jaaa wat leuk om te horen dat het zo goed gaat! Je master klinkt ontzettend leuk en interessant. En ik denk dat iedereen dat gevoel wel een beetje heeft, alsof alles wat je leert algemene kennis is, ofzo? Ik had dat ook heel erg. Vooral als je ziet dat iedereen ineens coach wordt na een tweedaagse cursus. Heb ik dan echt voor jan lul al die gespreksvoeringsvakken gevolgd? Haha! Maar goed, natuurlijk is dat niet zo! Herken het gevoel in ieder geval. Heel veel succes nog met de rest van je vakken, volgens mij ga je het hartstikke goed doen <3

 • Reply Joëlle 19 oktober 2016 at 14:50

  Herkenbaar, die laatste opmerking. Het medialandschap verandert ook dermate snel dat het ook wel lastig is om daar goed op te sluiten als communicatie- of journalistieke opleiding. En universiteiten leiden nu eenmaal in eerste instantie op voor de wetenschap en pas in de tweede plaats voor maatschappelijke functies, hoe frustrerend dat soms ook is.

  Hopelijk vind je snel een leuke bijbaan! Niet alleen omdat ervaring op doen key is voor later, maar ook omdat het je misschien helpt om beter te weten wat je wel en niet leuk vindt. Weet je al welk subonderdeel van communicatie je het leukst zou vinden? Daar ben ik wel benieuwd naar :).

 • Reply Lisa 20 oktober 2016 at 01:31

  Ah, ik kan me nog wel een beetje herinneren hoe je moeite had met je studiekeuze maar ik ben blij om te horen dat je een goede keuze hebt gemaakt! Ik vind het ergens wel vreemd dat er zo veel verschil zit tussen een bachelor en een master. Mijn bachelor zonder extra vakken of iets stelt eigenlijk niet heel veel voor, dus dan zouden ze ons toch nog wel een iets beter basis kunnen geven? Ik weet het ook niet, haha.

  Ik herken je gevoel ook wel over communicatie. Ja, wat leer je dan? Ik kan niet echt uitdrukken wat ik leer eigenlijk haha, maar het is wel iets anders dan jouw bachelor (ik zit in een vak met drie meisjes van de RUG en wij van de EUR hebben het gevoel alsof we alles wel een keer hebben gehad en zij niet, volgens mij is dat van jou veel taliger). Ik snap nu zo veel meer van wat er gebeurt in “onze wereld” en in de media en misschien is dat op het eerste gezicht niet zo “duidelijk” als sommige andere velden en voelt het alsof iedereen het wel kan leren, maar dat betekent nog niet dat het ook zo is natuurlijk. Ik denk dat ik wel heel veel interessante discussies zou kunnen voeren met mijn vrienden die op de TU zitten waardoor ze helemaal in de war raken, maar echt duidelijk nut… ik weet het niet. Oké lekker vaag verhaal dit, heb een beetje moeite met mezelf uitdrukken de laatste tijd geloof ik. Het komt erop neer dat ik dus echt wel het gevoel heb alsof ik (ingewikkelde) dingen leer, maar dat het nut misschien niet direct te zien is.

  Nu denk ik wel dat het grote verschil is tussen jou en mij dat ik het leuk vind om theorieën te leren en ik dus eigenlijk helemaal niet wil werken, in ieder geval niet in communicatie (marketing/PR/productie/dingen als webteksten schrijven of SEO of zo) of in een groot bedrijf. Maar ik ben in ieder geval wel blij dat jij er enthousiast over bent en ik hoop dat het je gaat lukken om een leuke baan te vinden! Maar voor een master vind ik het praktijkgedeelte nog niet eens zo erg tegenvallen, denk ik. Al geloof ik ook dat bij zo’n onderwerp toepassing juist heel belangrijk en waardevol is. Succes met je tentamens!

  PS: vraagje: hoe vind je ooit een stage van 8 weken? Die van ons moet 12 studiepunten zijn en dat is ongeveer 9 weken maar 90% van de mensen die ik ken heeft minstens 3 maanden stage gelopen (naast normale vakken of langer door in de zomervakantie, of een combinatie). Of heeft de universiteit contacten?

 • Reply Naomi in Wonderland 23 oktober 2016 at 16:31

  Welcome back, ik zie trouwens ook dat ik lekker laat ben met dit te lezen, nu beter laat dan nooit! Ik vind school echt nog steeds eng, zelfs nu ik al eventjes afgestudeerd ben. Wat je zei op het einde, over het vinden van een part-time baan, daar geef ik je 1000000% gelijk in. Want uiteindelijk gaan de verdere bedrijven waar je bij gaat solliciteren een part-time baan “belangrijker” vinden dan een stage van 8 weken. Ik kan het jammer genoeg weten. Ik heb heel wat dingen vrijwillig zeg maar gedaan, in mijn werk branche en ik weet ook heel goed wat ik wel en niet kan maar dat helpt gewoon niet altijd bij het solliciteren en dat vind ik wel ergens jammer, dat ik niet echt als een studentenjob eerder iets in mijn richting heb gezocht. Heel veel succes verder nog!

 • Reply Audrey 25 oktober 2016 at 22:08

  Ooo, memories! Ik ben dus wel mijn master aan de UvT gaan doen, en jouw nadelen daarvan heb ik wel gewoon ervaren idd. Niet dat het geen voordelen had, maar toch ;)

  En ja, dat idee dat iedereen denkt communicatie te kunnen is heel vermoeiend. Je gaat je straks met werken vanzelf een pro voelen, want “onze” opleiding icm jouw talent is echt een prima basis om een goeie te worden in het vak :)

 • Reply Gewoon een stukje over 2017 - Sleeping Lion 20 januari 2017 at 09:39

  […] Nederland? Het gaat goed, hoor, laat ik dat voorop stellen. Ik vond geen part-time baantje zoals ik laatst hoopte, maar vond een vernieuwde toewijding voor het geven van bijles. Ik haalde ook een tien voor […]

 • Reply Gewoon nóg een stukje over 2017 - Sleeping Lion 3 april 2017 at 13:11

  […] vorige blog dat ik schreef over mijn master Communicatie & Beïnvloeding, werkte ik uit nadat ik […]

 • Leave a Reply