Healthy, Reviews

Bodieboost het kookboek & het dagboek: review

Zoals jullie weten, kreeg ik een aantal weken geleden mijn eerste pakketje binnen. De twee nieuwe boeken van Bodieboost heb ik aan een kritische inspectie en testperiode onderworpen en nu mag ik mijn review dan eindelijk schrijven. Ik wil van te voren even zeggen dat ik deze review zo objectief en eerlijk mogelijk heb proberen te houden, maar ik kan wat subjectiviteit niet voorkomen. Ik heb hele mooie dingen geleerd en mensen leren kennen door Bodieboost en ik ken de methode natuurlijk al veel langer. Helemaal neutraal, kon ik de boeken dan ook niet beoordelen. Betekent dat dan dat ik geen kritiek heb? In de verste verte niet, want hoe beter je een systeem kent, hoe sneller je de scheurtjes ook kan vinden.

Bodieboost is een methode om op een natuurlijke en gezonde wijze met een goed eetpatroon, voelde beweging en een flinke dosis positiviteit af te slanken. De methode gaat uit van vijf families (fruit, groente, koolhydraten, eiwitten, zuivel) die iedere dag twee keer gegeten moeten worden en in een grote lijst benoemd worden. Zo mag je voor een portie fruit drie mandarijntjes of een appel nemen. Snoepen is bij dit dieet verplicht en zelfs alcohol mag gedronken worden. Is dat slapend afvallen of is dat slapend afvallen?


Charlotte Willems, schrijfster van het boek, bracht onlangs twee nieuwe boeken uit: het Bodieboost kookboek en het Bodieboost dagboek. Het kookboek bestaat uit meerdere delen informatie. Het eerste gedeelte zijn 12 regels om de Bodieboost formule toe te kunnen passen. Tussen de pagina’s door maak je kennis met fervent bodieboosters die al succes behaald hebben en hun verhaal erover doen. Verder staan er in het boek tips voor studenten, jonge moeder, werken en een vegetarisch dieet. Voor die laatste groep is vooral de eiwittenlijst heel erg uitgebreid. De andere familielijsten en de jokerlijsten zijn geüpdatet aan de hand van de opmerking uit de Facebook community. Verder is er een ‘powerfood’ lijst toegevoegd. De rest van het boek bestaat uit een crash course van vier welbekende weekmenu’s en recepten. Die zijn heel overzichtelijk opgedeeld in ontbijtjes, lunches, diners en jokers (snoepmomenten).


Het tweede boek, het dagboek, is een manier om je inzicht te krijgen in je eetpatroon en je eigen vorderingen bij te houden. Je schrijft daarin 6 weken lang, iedere dag op wat je gegeten hebt, hoeveel glazen water je hebt gedronken en hoe het is gegaan. Bijzonder aan het dagboek zijn de pagina’s met kleine tips tussendoor en de dagelijkse dankbaarheidslijstjes. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dankbaar zijn leidt tot meer geluk en dat komt natuurlijk goed van pas als je aan het afvallen bent. Na iedere week kun je het aantal minuten dat je gesport hebt, het aantal joker dat je gegeten hebt en het aantal glazen alcohol die je gedronken hebt, afvinken. Ook is er ruimte om metingen en wegingen op te schrijven.


Als je het mij vraagt dan is het sterkste punt van Bodieboost, hier ook gelijk het zwakste. Je mag namelijk alles eten. In het kookboek heeft Charlotte aan zoveel wensen willen voldoen (chocoladepasta, vruchtenhagel), dat je wel erg makkelijk ‘legaal’ kan sjoemelen. Nu lijkt het me common sense dat je gewoon je verstand moet blijven gebruiken als je echt wil afvallen, maar voor wie dat niet doet zouden dit valkuilen kunnen zijn. Ook zijn sommige lijsten zo uitgebreid geworden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Chocomelk telt als zuivel, maar chocomelk met slagroom telt als een joker? Nu weet ik, dat er met de tweede een chocomelk in een restaurant bedoeld wordt, maar dit staat niet duidelijk in het boek. Van de weekmenu’s raak ik een beetje in de war.
Als iemand probeert Bodieboost te leren zonder het basisboek te kennen, kan ik me voorstellen dat je na de eerste vier weken het systeem nog niet door hebt. De recepten daarentegen zien er allemaal super uit. Soms mis ik wat foto’s, maar dat kan er ook aan liggen dat ik dat bij de term ‘kookboek’ vind horen. Misschien was een andere titel daarom beter geweest, iets als ‘Bodieboost part II’ Ookal zitten er hier een daar wat foutjes in het boek, de kwaliteit en de inhoud is zoals ik ‘m gewend ben. Lekker spontaan en positief en dat zorgt voor kriebels waardoor je graag gezond wil gaan eten.


Aan het dagboek daarentegen heb ik weinig op te merken. Er had wat mij betreft wat meer vrijheid kunnen zijn voor de families wanneer je met 1/4 of 1/2 werkt en wat meer ruimte om een duidelijk sportschema bij te houden had ik ook prettig gevonden. Nu schrijf ik onderaan mijn minuten op, om ze later op te tellen. Het werkt, maar mocht er een tweede druk komen, dan is het misschien de moeite waard om naar te kijken. Ik merk wel dat ik door het dagboek te gebruiken, veel minder snel iets eet wat ik normaal eigenlijk niet zou moeten eten. Ik zie mijn families en als ze voor die dag op zijn, dan verdwijnen ze ook uit mijn hoofd. Het geeft me ook een soort van rust.

Wel kopen als je:

 • Op zoek bent naar een gezond levensstijl die goed aan te leren is en uitgebreide informatie en tips voor je heeft
 • Zin hebt in ontzettend lekkere, simpele en ietwat onverwachte gerechten
 • Vegetarisch eet en Bodieboost volgt: het kookboek is daarvoor echt een pareltje
 • Niet vegetarisch eet, maar wel vaker nieuwe dingen wel proberen

Niet kopen als je:

 • Van jezelf geen discipline en boerenverstand hebt om gezonde keuzes en ongezonde keuzes te kunnen scheiden
 • Je stoort aan enthousiast en motiverende teksten
 • Helemaal niks lust en van nieuwe dingen gaat piepen
 • Nog geen ervaring hebt met de methode en het boek puur koopt voor de weekmenu’s, dan raad ik je het basisboek aan

Enthousiast geworden? Je kunt de nieuwe boeken nog steeds winnen.

Het Bodieboost kookboek kost 19,95 en het Bodieboost dagboek heb je voor 4,95 al in huis.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sylvia 8 januari 2014 at 16:34

  Ik ben wel heel nieuwsgierig geworden moet ik zeggen. Eerst m’n maandje modifasten afmaken en dan eens goed naar Bodieboost kijken :)

 • Reply Janine 9 januari 2014 at 12:28

  Helemaal met je eens! ik heb hier geen discipline voor omdat ik dan ‘alles’ mag eten! het resultaat bij mij bleef daarom op 0 kilo. Wel een mooie review geschreven! en voor degene die wel discipline hebben is het zeker de moeite waard!

 • Leave a Reply