Student-like

Bedrijfscommuniwattes?

studypost1
Mijn eerste collegeweek zit er bijna op. Valt niet mee hoor, dat student zijn voor de eerste keer. Ik voel me duidelijk nog een eerstejaars en kom ’s avonds helemaal kapot thuis door alle (nieuwe) indrukken, de shitload aan informatie en het overschakelen tussen meerdere talen. Maar, so far, en ik heb morgen nog een hoorcollege waar ik nog niet echt goed van begrijp wat ik er van moet verwachten, vind ik mijn studie al wel heel leuk!

Ik heb de vraag wat ik nou eigenlijk studeer ongeveer zo’n acht keer gehad de afgelopen vier dagen. Je komt nogal veel bekenden tegen in de bus als je in een dorp woont en tja, de mens is nou eenmaal nieuwsgierig. En dan ga ik weer aan het uitleggen dat ik ‘Bedrijfscommunicatie’ studeer en dat ik het combineer met een vreemde taal. Mensen kijk je dan aan of ze olifanten zien vliegen, knikken wat en mompelen ‘oh ja, ja dat is wel interessant’ en wachten vervolgens tot je je verhaal uitbreidt. Tot voor kort wist ik nooit zo goed wat ik moest zeggen, maar nu ik een aantal colleges gehad heb, kan ik dat wel. Who wants to know?

Het eerste college van de week was Inleiding Taal en Communicatie wat veel vager klinkt dan wat ik tijdens het vak leer. Ik leer over fonologie, fonetiek, morfologie, semantiek, pragmatiek, taalverwerving, verschillende soorten taalonderzoek. Hierbij kun je denken aan vragen als ‘Kan een Chinees geadopteerd kind hetzelfde perfecte Nederlands leren als een Nederlands kind?’ Tot nu toe is de stof erg pittig, wel te doen, maar ze schrijven alles zo lekker moeilijk op. Dat ik denk: moeten die zinsconstructies echt zo? Met die woorden? En dan vinden mensen dat ik ‘moeilijk’ praat…

Verder volg ik twee Engelse vakken, Inleiding taal in bedrijf en Buitenlandse markt Engels en dat is niet veel easier, maar daarbij is mijn basis wel iets beter. Bij het eerste vak leer ik tot nu toe vooral het fonetische alfabet zodat mijn ‘pronunciation’ zo dicht mogelijk bij dat van een native speaker komt te liggen. Verder is het net of Engels studeer, inclusief grammatica, woordenschat en meer van dat soort ongein. Het tweede vak is een stuk leuker en gaat echt over het Engels toepassen in ‘de praktijk’. Als eerste project moet ik een portfolio maken met een opdrachten die horen bij het organiseren van een studiereis naar de UK/US. En als eerste opdracht mag ik daarvoor informele blogs schrijven, dus hoe leuk is dat! (Yay, bonuspunten voor de studie).

Daarnaast heb ik nog ACV, Algemene Communicatieve Vaardigheden van een ontzettend vrolijke en vriendelijke docente die nog humor heeft ook. We discussiëren het eerste blok vooral over zakelijke communicatie. Hoe schrijf je een goede brochure? Hoe beantwoord je mails van klanten? Waar moet je op letten bij het schrijven van een handleiding? Hoewel je misschien verwacht dat je verbaal leert communiceren, richt dit vak zich volledig op het schrijven. Which I like, if that wasn’t obvious already (:

En morgen… morgen heb Inleiding in nog wattes. Ja. Daar houden we het bij. Want als ik deze week nog iets geleerd heb, dan is het wel dat je alles maar op z’n beloop moet laten gaan, dat te laat komen geen mega ramp is (mijn eerste werkcollege, dat vond ik niet zo cool dus) en dat ik gaandeweg alles vanzelf wel leer kennen. Ik heb eigenlijk geen idee of het nu wel duidelijk is wat ik studeer, maar dat zal ik in de rest van het jaar nog wel eens uitvinden!

PS. Maar, mensen, wat is dit? Ik klaag over mijn writer’s block en andere dingen die niet willen lukken en opeens heb ik veel meer volgers? De logica ontbreekt mij hier. Maar, ik vind het super leuk om nieuwe lezers te krijgen, dus jullie zijn van harte welkom natuurlijk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Mirthe 5 september 2013 at 20:30

  Leuk om te lezen wat je nu doet! :)

 • Reply Daan 6 september 2013 at 19:15

  Het klinkt als of er een hoop gepraat wordt!

 • Reply Silvy 7 september 2013 at 18:04

  Klinkt wel als een leuke studie :)

 • Reply Dina 8 september 2013 at 08:31

  Leuk stukje om te lezen, ben altijd benieuwd hoe mensen de opleiding vinden die ze doen en vooral na de eerste studieweek. Heel veel plezier en succes!

 • Reply Marlies 9 september 2013 at 22:08

  Klinkt interessant wat je studeert!

 • Leave a Reply