Fit bits

Afvallen? Zo doe je het wél (en hoe dus ook vooral niet)


Bron edited by me

De eerste werkweek van 2015 is om en een nieuwe lange Maandag staat weer voor de boeg. Althans, voor veel van jullie dan, want voor mij is het nog even lang leve de spierpijn – eh – vrijheid! Collegevrijheid dan, want ik zit nog steeds midden in mijn tentamenperiode. Omdat je kierewiet wordt van zoveel leren geef ik daarnaast ook gewoon bijlessen, werk ik aan mijn onderzoek, lees ik een boek (ja, echt!!1!!! ik geloof het zelf ook bijna niet) en ben ik bezig met webdesign. Zowel de nieuwe versie van Sleeping Lion als nog een andere opdrachtgever. Met die eerst heb ik voorlopig alleen maar ruzie, want Sleeping Lion en ik zitten een beetje in een identiteitscrisis wat betreft look and feel.

Over look and feel gesproken: ik heb afgelopen week meer gesport dan de vorige twee maanden van het jaar. Niet om af te vallen, zoals het gros van de nieuwjaarsvoornemens. Maar gewoon: omdat het fijn is. En hoewel je me op Twitter niets ziet dan mauwen om de spierpijn (het is niet te doen jongens, ik kan mijn armen niet eens optillen dankzij de butterfly), vind ik het stiekem helemaal niet zo erg. En het is gezellig, want ik ga steeds met twee vriendinnen. En dan lachen we (lekker puberaal) de jongens uit met weinig spierballen, die met veel kreunen krachttraining beoefenen (dat mag soms). Of halen we de afgelopen zes weken aan gespreksstof in. Ik heb me zelfs voorgenomen om naar mijn bijlesleerlingen te gaan fietsen om wat extra beweging in mijn dag te krijgen. Ain’t you proud of me?

Nu worden jullie vast wantrouwig: ben ik echt niet aan het afvallen?


Bron edited by me

Het antwoord is nee. Waarom staat er dan in de titel: ‘Zo moet afvallen wel?’ Nou, dat zal ik je eens fijn gaan vertellen. Overal op me heen zie ik namelijk mensen bloggen over het afvallen dit jaar en hoe ze dat aan gaan pakken en dat ze tips gaan delen. Prima, lijkt me. Jij wil jezelf op een gezonde manier verbeteren en dat delen met je volgers zodat zij er een graantje van kunnen meepikken? Lijkt me niets mis mee. Toch?

Wrong. Ik heb namelijk al zulke stomme tips gezien dat ik mezelf er toe heb gezet deze post te schrijven. En wie nu denkt: kun je niet beter je moel houden en zelf gaan afvallen als je het zo goed allemaal weet, wijs ik vriendelijk door naar mijn archief over mijn huidige medische conditie. En je krijgt er geen link bij, moet je maar niet zo stom denken. Voor diezelfde mensen zal ik erop wijzen dat ik in het verleden al wel ben afgevallen (8 kilo, 4 kilo aankomen, 4 kilo kwijt raken, 8 kilo aankomen en momenteel weer 2 kwijt) en dat ik dus heus wel weet hoe het moet. En als je dan nog denkt: wat een lapzwans ben jij, dan hoop ik dat je je vermaakt met alle geweldige andere tips op het internet.


Bron edited by me

Lauwwarm water met citroen. Degene die dit ooit bedacht heeft moet een erg overtuigende pitch hebben gehouden. Water met citroen als first thing in the morning heeft een heleboel gezondheidsvoordelen, maar het idee dat je er van zou afvallen? Hou op met me. Heb je het al wel eens geproefd? Het smaakt echt heel vies. En iedereen die zegt dat ze ‘heerlijk opstaan met zo’n watertje-citroen’ die liegt. Of heeft een kek kapsel. Je snapt wat ik bedoel.

Groene thee drinken helpt. Kilo’s verliezen? Begin dan aan de groene thee. Of aan de afvallenpillen met groene-thee extract, want dat is al net zoveel lariekoek. Er is nergens wetenschappelijk bewezen dat groene thee bijdraagt aan afvallen. Het heeft wel veel positieve effecten, zoals het verlagen van stress, bevat veel anti-oxidanten, het zuivert je lichaam, ondersteunt de vetverbranding. Hey, wacht, vetverbranding = afvallen, toch? Nee. Het woord zegt het al: het ONDERSTEUNT. Het helpt je dus misschien om je spijsvertering ietsjes actiever te krijgen of het moment dat je al bezig bent met actief afvallen, maar het doet op zichzelf niets. Sorry to disappoint you (het is wel lekker en goed voor je, dus je mag het wel gerust drinken!).


Bron edited by me

Koolhydraatvrij eten. Is dit gezond? Nee. Is dit ongezond? Nee, ook niet. Ik deed dit ooit, voor best een lange periode. Viel ik af? Een beetje. Kwam dat door dat ik geen koolhydraten meer at? Nee. Dat kwam doordat ik de maaltijden die je normaal wel met koolhydraten at ging vervangen door meer vezels of meer eiwitten, which equals een voller gevoel. Minder snacktrek, minder honger resulteert aan het einde van de dag in minder eten en misschien afvallen. Waarom mensen hier dan toch bij zweren? Veel van de kcal die je op een dag eet zitten verstopt in je koolhydraten, zodra je deze gaat vervangen voor lichtere producten neem je als snel minder eten in dan je eerst deed. En we weten allemaal dat afvallen berust is op het idee dat je meer moet verbruiken dan je eet. En wat je er niet aan eet, hoef je niet te verbruiken.

Is het gezond? Ik denk van niet. Als de mens geen koolhydraten nodig had om goed te functioneren, waarom is die behoefte er dan überhaupt gecreëerd? Als we allemaal niet hoefden te lopen, hadden we toch ook geen benen gekregen? En als dieren emoties konden tonen, hadden ze toch geen staart of instincten gekregen om dat te laten blijken? Dus nee: een mens heeft ook gewoon koolhydraten nodig.

(Let er dan wel even op of je witte of complexe koolhydraten eet, want dat is wel een wezenlijk verschil. Ook voor je vetverbranding).


Bron edited by me

Door minder te eten val je vanzelf af. In veel gevallen is dit waar. Als je ongezond eet en je laat alle snoep en koek en zooi voortaan weg, dan is het waarschijnlijk dat je af zult vallen. Maar als je al gezond eet, dan werkt het niet zo simpel. Toen ik voor het eerst bij de diëtiste kwam en mijn eetdagboek en haar moest laten zien, was haar conclusie dat ik al erg gezond at. Daarom moest ik alles maar light gaan eten, zodat ik kon cutten op mijn kcal inname. Ik volgde braaf haar advies op en verving alles wat er te vervangen viel met light producten. De eerstvolgende keer dat ik op de weegschaal stond? Ik was 2 kilo aangekomen.

Dit punt van afvallen lijkt tegenwoordig wel rocket science, maar afvallen gaat niet over MINDER eten. Het gaat over BETER eten. Beter je lichaam voeden, je spieren geven wat ze nodig hebben, je spijsvertering genoeg vezels bieden voor een goede vertering, beter luisteren naar wat je nodig hebt etc. Als je al gezond eet, dan doe je dit waarschijnlijk al goed. Tenzij je standaard aan komt zonder iets te veranderen, is het waarschijnlijk dat je a) te veel gezond eten eet of b) te weinig. HUH?

Zodra je wil gaan afvallen, stuur je een signaaltje naar je lichaam dat gelijk staat aan een stress situatie (zoals in de oertijd). Onze lijven zijn erop gebouwd om te kunnen overleven, om te kunnen voortplanten (fact: stiekem zijn we allemaal geprogrammeerd om 100 kinderen te krijgen natuurlijk). Op het moment dat jij je lichaam minder voed dan het nodig is, schiet het in de verdeging en houd alles wat je WEL eet extra panisch bij zich. Net een klein kind dus, dat zichzelf wil beschermen voor de buitenwereld. Want die buitenwereld pakt alles wat ze nodig hebben om te kunnen overleven van ze af en ze moeten dat kosten wat kost bij zich houden. En dus zegt je lichaam: ja, doei met je afvallen, ik hou lekker een rantsoennetje voor barre tijden.

Als je dan een aantal dagen opeens erg veel gaat eten, dan raakt je lichaam in de war en gebeurt en waarschijnlijk niks. Geef je het daarna de tijd om er aan te wennen dat er ECHT wel genoeg voedingsstoffen binnenkomen? Dan ga je als het goed is (niet in mijn geval dus) wel afvallen. Het is echt geen fabeltje dat mensen aankomen doordat ze te weinig eten, want dan heb ik zelf ondervonden in de periode dat ik Weight Watchers deed en mijn schildklier alles vrolijk en leuk vond.

(Ben je overigens al lange tijd bezig en val je opeens niet maar af? Daar is je plateau. Je lichaam is gewend geraakt aan je nieuwe inname en gaat zich weer als een klein kind gedragen. Twee opties: meer bewegen/meer eten of minder bewegen/minder eten om je lichaam weer wakker te schudden).

Ook onzin: je kunt alleen afvallen als je alle dagen sport (nee, waarschijnlijk kom je aan door een gebrek aan rust en een lichaam dat zichzelf wil beschermen), een eetdagboek is noodzakelijk om je ergens aan te houden (nee, discipline komt voort uit motivatie en capaciteiten), alles en iedereen is stom tijden het afvallen (nee, je neemt waarschijnlijk minder suiker in en moet ‘afkicken’ met bijbehorende chag-momenten), je gewicht vertelt je altijd iets over je progress (nee, bij de vrouw zeker niet, meten is betrouwbaarder op korte termijn), afvallen lukt dankzij cardio (nee, je moet juist krachttraining doen), afvallen kan alleen als je clean eet (nee, afvallen gaat nog altijd over kcal innames, maar het kan je wel beter doen voelen en het afvallen makkelijker maken).


Bron edited by me

Nou, Leonie, nu je ons dit allemaal fijn hebt verteld hè: HOE MOET HET DAN WEL? Je moet er niet te panisch over doen. Drie liter water per dag drinken om je lichaam te helpen ontgiften en de vetten die je verliest af te voeren. Je moet een uur per dag bewegen (bewegen, niet per se high intensity sporten) bij een gezond eetpatroon om verandering te merken. En je moet gewoon, normaal, puur en echt voedsel eten. Niet per se EkoPlaza-waardig, maar zoveel mogelijk vers en zonder toegevoegde suikers als het even kan. Dat zijn net sluipmoordenaars waardoor je nog meer binnenkrijgt dan je eigenlijk denkt. En als je flink gaat sporten: eet dat dan ook. Kijk eens naar het BMR dat er bij jouw postuur, leeftijd en lengte en activiteitenlevel hoort. Zoek op wat normale portiegroottes zijn als je dat niet meer weet en sla niet alle zoete dingen over. Dan wordt je op een moment namelijk zo wanhopig dat je de hele kast leegtrekt (ja, ook dit is uit ervaring). Probeer dat eens 10 weken zonder al te snel op te geven. En daarna zien we wel weer verder.

Is dit een verkapte #notetoself? Een beetje. Ik moet zeggen dat ik het wel fucking oneerlijk vind dat ik gediplomeerd diëtist zou kunnen worden en zelf niet eens af kan vallen, maar dat is nu eenmaal zo. Dus doe er je voordeel mee als jij het wel kan en echt iets wil veranderen. Een goede voorbereiding is het halve werk en geloven in jezelf helpt met de rest.

You can do it! (Maar dan wel zonder al die nonsens, please).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Pauline 12 januari 2015 at 14:54

  Leuk geschreven! Er worden inderdaad heel wat fabeltjes verteld. Zelf heb ik ze ook nooit geloofd. Ik drink bijvoorbeeld groene thee omdat EN genoeg drinken gewoon goed voor je is (en alleen maar water ook zo saai wordt). EN omdat het zo ontzettend lekker is. Ik ben zelf ook bezig met een ‘gezondere’ leefstijl. Maar dan zeker niet extreem en geniet ik nog altijd van de ‘niet zo gezonde’ voedsel. Met mate, dat dan weer wel. Ook heb ik ervaren dat de cardio echt niet veel met je doet (behalve je conditie verbeteren dan), maar dat je door krachttraining veel sneller verschillen ziet in je lichaam. Wat voor mij persoonlijk motiverend werkt inplaats van het getal dat op de weegschaal verschijnt. (Ik kijk dan zelf ook nooit op de weegschaal). Aller belangrijkste is gewoon dat je je gezond en goed voelt, op welke manier dan ook! :-)

  Liefs,
  Pauline

  • Reply admin 13 januari 2015 at 09:03

   Ik ben vier jaar geleden gestopt met het drinken van andere drankjes dan water en thee (overdag tenminste) en ontdekte toen pas de groene thee. Ik had van anderen gehoord dat dat echt heel smerig was, dus ik verwachte er niet te veel van maar ik vond het meteen lekker. Het is ook gewoon goed voor je, maar mensen die roepen dat je er vanzelf van afvalt? *facepalm* Cardio is inderdaad handig voor je conditie, maar meer ook niet. Ik heb erg veel spieren, na jarenlange fitness, maar conditie zero :’) Dat is dan ook weer niet de goede balans. Als je niet zoveel vetjes hebt dan zie je het al snel aan je lichaam natuurlijk, maar dat werkt bij mij niet zo haha!

 • Reply Anouk 12 januari 2015 at 19:18

  Hahaha, woooow, wat een post! Ja dat afvallen… gods. Ik heb er een haat liefdesverhouding mee. Ik val dus pas af als ik minder dan 1200 /1000 calorieën per dag eet… en dat is best wel erg weinig. Bij een gemiddeld ontbijt met havermout en fruit eet je er al 300/400… diëtist staat ook stom en vol verbazing te kijken. Snoep ik stiekem? IK BEN GEEN KIND VAN 10! Dan zou ik het tegen mezelf eerlijk zeggen. Ik ben wanhopig op zoek… echt. Want 3x sporten is wel de max, ik vind het leuk, maar wandel de andere dagen liever als beweging. Clean eten helpt je niet, maar het voelt wel lekker (voor mijn) lichaam in ieder geval. Handige en fijne post!!

  • Reply admin 13 januari 2015 at 09:10

   Zou het bij jou dan niet zo kunnen zijn dat je je juist te weinig eet en je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt? Afvallen bij 1000-1200 kcal is namelijk niet echt een gezonde situatie. Normaal gesproken moet je je BMR uitrekenen en dan ongeveer op 50-80% daarvan gaan eten. Hoe groter de stappen, hoe meer je lichaam in de war raakt. En oh, dat ‘snoep je stiekem?’-gevoel is zo frustrerend. Beledigend haast. Maar ja. Clean eten maakt je minder vermoeid omdat je lichaam vers en puur eten makkelijker verteert inderdaad :) Hopelijk lukt het! En anders hebben we het er nog wel een keertje over als we elkaar zien ;)

 • Reply Petra 12 januari 2015 at 21:35

  Ik doe overdag gezond eten, genoeg sporten, ik kan nee zeggen als mensen me iets aanbieden. Maar ik verknal het allemaal met zelf ’s avonds snacken. Maar ik blijf het doen. Ben benieuwd of dat beter gaat als ik weer bij mijn moeder woon én iedere dag een vast schema heb met stage.

  • Reply admin 13 januari 2015 at 09:12

   Eet je nog steeds genoeg? Want wij eten allebei dus niet zo heel veel en misschien wel minder dan we nodig hebben. Zeker nu je weer bent gaan hardlopen en je verbranding in de rust omhoog schiet. Misschien kun je ’s avonds snacken met eiwitten/noten? Compromis ;)

 • Reply Silvana 12 januari 2015 at 23:31

  Wat een goed stuk! Je slaat de spijker op z’n kop. (En je schrijft het nog superleuk ook!) Ook ik probeer op m’n eten te letten, maar wat is nou eigenlijk goed? Ik weet het allemaal niet meer. Uiteindelijk gaat het er denk ik om dat je een goeie balans voor jezelf vind. Maar hoe; dat weet niemand. Helaasch. Wat heb je trouwens een práchtige blog. :) (Iets met mensen die snappen hoe vormgeving werkt en die er veel moeite in steken, hehehe.) Liefs!

  • Reply admin 13 januari 2015 at 09:15

   Hihi, hoi! (Niet overdrijven hoor, ik kan niks van vormgeving vergelijken bij jouw design!) Wel heel lief <3 En jaaaa, frustraties alom met al die onzin op het internet, hoor. Wat goed is? Volgens mij zijn we dat allemaal kwijt, maar het gaat erom om je lichaam te geven wat het nodig heeft op het juiste moment. En dat betekent regelmaat en balans inderdaad, maar dat is moeilijk. Ik weet het nu ongeveer, na jaren uitproberen en jojo's, maar het is zowat een studie op zich. Ik hoop je snel hier weer terug te zien :D (Sorry voor de instagramstalk maar ik ben echt even vet jaloers op jouw talenten en je super mooie foto's!)

 • Reply Anouk 13 januari 2015 at 10:07

  Dat doen we, lijkt me gezellig ;-)!

 • Reply Dina 13 januari 2015 at 11:18

  Heerlijk stukje dit, geweldig! Ik heb geen idee van afvallen, heb me er nog nooit mee bezig gehouden of me er in verdiept. Lauw water met versgeperst citroensap drink ik wel iedere ochtend, maar dat is meer voor de vitamientjes (en de smaak valt best wel mee hoor hihi).

 • Reply Melissa 13 januari 2015 at 16:24

  Goed plan om alle onzindingen even op een rijtje te zetten. Ik kan me soms ook erg irriteren als mensen dingen zeggen als “Zo val je écht af.” Soms klopt het, maar meestal zijn het tenenkrommende conclusies.

  Ik ben dit jaar ook maar eens begonnen met afvallen. Niet perse om het afvallen, maar meer om het wat strakker worden van m’n body. Dik ben ik niet, maar strakker in de vel kan geen kwaad. Ik probeer nu gewoon te sporten (want dat deed ik dus niet) en heb mijn eetpatroon omgegooid. Maar, voor het geval ik morgen door een bus wordt aangereden: ik eet heus nog wel dingen die ik lekker vind. Ik zou nooooit op zo’n killerdieet kunnen.

 • Reply Anna 14 januari 2015 at 13:49

  Heel sterk artikel dit! Ik heb me nooit zo bezig gehouden met afvallen/afvalblogs, maar begrijp je frustratie goed. Leuk geschreven!

 • Reply Explorista 29 januari 2015 at 12:45

  Goede herinnering. De laatste tijd zit ik iets te veel stil en grijp ik toch sneller naar al het comfortfood dan naar broccoli…

  • Reply Leonie 29 januari 2015 at 15:44

   Totally legit ;) Je hoeft ook niet alleen maar als een konijn te gaan eten, haha.

 • Reply CatieMcCartney 15 maart 2015 at 23:56

  Afvallen is een ware hype geworden! En blogs met afvaltrucks dus ook ;) Enne.. oeps! Ik vind water (niet lauw, gewoon koud) met citroen dus wel ECHT lekker!

 • Leave a Reply