14 days to 15, Student-like

12 DAYS TO 15: Waarom ik denk dat studeren iedereen goed zou doen

Daar ging mijn blogplan van 14 dagen lang iedere dag bloggen bijna de prullenbak in. Gisteravond (na een nieuwe uitdaging voor 2015 besproken te hebben) kwam ik thuis met zo’n hoofdpijn dat ik niets anders kon dan in bed liggen. Daar lag ik een poos en uiteindelijk moest ik toch wat avondeten naar binnen schuiven. Ik hoopte dat het daarna beter zou gaan – deed het niet. Vanochtend om 10 uur was de hoofdpijn eindelijk weg. Ontlading heet dat. Ontlading van het afgelopen halfjaar, van nieuwe mensen, nieuwe kansen, van studeren. En studeren, da’s precies waar dit stukje over gaat.


Bron edited by me

Anderhalf jaar geleden stond ik voor het eerst op de universiteit. Eng hoor, met die draaideuren, het MMS, de bus (het is nog steeds altijd maar de vraag of ik ‘m wel haal) en de verantwoordelijkheden. God, hou op over de stress en de tentamens die daar bij horen. Maar studeren is óók heel erg leuk. En ik sluit het jaar dan ook graag af met een flinke terugblik. Een flinke, ik zeg het maar vast. Niet alleen over wat ik geleerd heb; maar ook over wat jij daar dan weer van zou kunnen leren.

De oorspronkelijke titel van dit stuk was: ‘Waarom ik vind dat iedereen zo moeten gaan studeren’ maar dat was zo dwingend en verstrekkend dat ik uiteindelijk koos voor de huidige titel. Sorry voor de tongbreker, maar ik wil helemaal niet met een wijzend vingertje staan en dingen pretenderen die beter voor je zouden zijn. Ontwikkelen gaat op veel meer vlakken dan alleen maar intellectueel, al dan niet via studeren, lezen, een professie uitoefenen enzovoort. Dit stukje gaat over wat ik van studeren geleerd hebt en wat ik graag aan anderen mee wil geven als ze het zelf niet kunnen ervaren/ervaren hebben. Ik heb het overigens over studeren in de zin van ‘een opleiding volgen’ zonder dat dat daar per se een bepaald opleidinsgniveau bijhoort. Dat allemaal gezegd te hebben, let’s go.

Nieuw, eng, uitdagend
Studeren was in eerste instantie echt maar een eng iets. In plaats van mijn vertrouwde fietsje moest ik nu de bus hebben (en meerdere keren) moest ik me begeven naar plekken waar ik nog nooit geweest was. En dan was daar nog de intro, waarbij je met 15 vreemden zo’n 8 dagen lang geacht bent om plezier te hebben, elkaar te leren kennen, de stad te leren kennen en de eerste stapjes in het studeren te zetten. Gelukkig was dat uiteindelijk heel erg leuk en heb ik een aantal vriendinnetjes overgehouden aan de intro die ik hoogstwaarschijnlijk niet zo goed had leren kennen zonder (omdat ze in andere werkgroepen zitten).

Dan komt je eerst college en zoals ik al gezegd had: laat alles maar gewoon over je heen komen. Dingen gaan anders en mensen verwachten andere dingen van je, maar wat precies… het blijft een poosje vaag. Daar, denk ik persoonlijk, groei je van. Van struikelblokken tegenkomen en zelf uitvinden wat de alternatieve route is tot dingen doen die eng zijn (de eerste keer een Engels mondeling bijvoorbeeld) brengen je nieuwe ervaringen die je tot een mooier en verstandiger mens maken. Dat vind ik van alle dingen die nieuw en anders zijn dan je gewend bent: het brengt ook heel veel goeds.

Assertief
Je wordt – als je het al niet was – vanzelf assertiever als je gaat studeren. Je moet je eigen zaken (inschrijvingen, herkansingen, cursussen) regelen en als je niet weet hoe je dat moet doen dan ben JIJ degene die daar informatie over in moet winnen. Er komt niemand naar je toe om het aan je uit te leggen – wat niet betekent dat er niemand is die het aan je uit wil leggen. Zo ben ik afgelopen jaar vaak genoeg met docenten aan het mailen geweest omdat er een fout in de reader stond, omdat een cijfer niet gepubliceerd was of omdat ik het niet eens was met de vraagstelling van een tentamen. Dat laatste heeft me karmapunten opgeleverd omdat er inderdaad een foutief antwoord gegeven was in het antwoord model en de hele vraag geschrapt werd voor alle studenten. De mogelijkheden zijn er, maar je moet ze wel aan pakken. Nee heb je, ja kun je krijgen is hierbij dan ook mijn motto.

Je leert beter met geld omgaan
Ik denk dat deze vooral van toepassing is als je op kamers zit (wat ik dus niet zit) maar ook ik heb het afgelopen jaar mee uitgegeven dan tijdens mijn middelbare schooltijd. Etentje daar, avondje stappen hier, brunchen zus, activiteit zo. Noem het maar op; maar studeren is duur. Boeken, eten, readers, inschrijfgeld, etc. zijn allemaal onderdelen van je studentenleven waar je (ik tenminste) meer geld aan kwijt bent dan je graag zou willen. Nu kan ik gelukkig zelf heel goed sparen en kan ik daardoor nog gewoon kopen waar ik zin in heb, maar ik heb ook maanden gehad waarin ik dacht: ‘Oké, even niet. Komen jullie bij mij eten in plaats van dat we uit eten gaan?’

Je leert nieuwe mensen kennen; vaak uit onverwachte hoeken
Eén van de onverwachtste leuke dingen van dit jaar (eerste studiejaar) was denk ik toch wel mijn bijdrage aan de publicatiecommissie. Samen met een groep meiden waren wij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het Babylon Magazine, het blad van de studievereniging. Naast dat ik dat deed uit mijn grote passie, schrijven, leerde ik hier supertoffe mensen kennen. We bakten taarten voor het blad, we gingen uiteten, we hadden een heleboel keren de slappe lach en we spraken over de studie. Een commissie is zeker als eerstejaars een hele goede tip om oudere jaars te ontmoeten en informatie in te winnen. Zonder deze leuke dames had ik bijvoorbeeld niet geweten dat de enige mogelijkheid dat ik een minor journalistiek kin volgen het eerste halfjaar was. En dat had ik echt niet willen missen, want in januari rond ik deze af en daardoor kon ik vanaf februari stage gaan lopen.

Natuurlijk heb ik ook leuke mensen leren kennen uit de werkgroep, want je moet vanzelf samenwerken (of stimuleer het, het maakt je tijd veel productiever) en uiteindelijk vind je dan ook wel your person. Ik vond meerdere persons met wie ik heerlijk kan lachen, lekker stoom af kan blazen, studiedrama kan delen en gewoon heel fijn mezelf kan zijn. Dat is zo belangrijk en daar ben ik zo blij mee! (Ik weet dat sommige van jullie dit lezen en ja, dit gaat inderdaad over jullie!)


Bron

Je leert ontzettend veel over jezelf
Ik weet niet waarom ik dat gedacht heb, maar in het begin van het jaar dacht ik dat ik alles alleen – lonely wolff – moest doen zodra ik aan ‘studeren’ dacht. Dat kwam omdat ik eerder genoemde leuke mensen nog niet zo goed kende, maar ook omdat alles nog nieuw en eng was. Maar in tegenstelling tot dit: je staat er niet alleen voor. Je hebt een studieadviseur om je te helpen bij tegenslagen, een mentor (op de Radboud in ieder geval) om mee te sparren en de meeste docenten staan open voor een praatje of een mogelijkheid om advies te kunnen verschaffen. Maar behalve dat: misschien verbaas je jezelf wel en zie je opeens dat je dingen kon waarvan je ze niet voor mogelijk had gehouden. Als je mij aan het begin van het jaar had gezegd dat ik onderzoek doen oprecht leuk zou vinden, had ik je betwijfeld aangekeken. Toch is het zo. Zo ontdekte ik ook dat ik het beste functioneer als ik in mijn eentje werk en in groepen beter een taak toebedeeld kan krijgen dan dat ik samen met iemand ergens aan werk. (Op een paar uitzonderingen van mensen na). En dat ik het moeilijk vind om volgens regeltjes en vaste structuren te werken omdat mijn creatieve kant dan al snel de overhand krijgt. Ik denk dat ik emotioneel ook gegroeid ben afgelopen jaar en ik heb meer dan eens gezegd dat ik afgelopen jaar meer veranderd ben dan alle jaren VWO bij elkaar. Dus ja; studeren is zeker goed voor je persoonlijke ontwikkeling!

Er zijn vast nog wel een heleboel meer positieve en uiteraard ook negatieve punten te noemen over studeren, maar tot nu toe ben ik er heel erg dankbaar voor. Het heeft me veel geleerd en veel gebracht, en mooie deuren geopend naar paden die ik hopelijk mag bewandelen. Ik voel me vooral blessed als ik weer even terugdenk aan Zuid-Afrika 2011 en me realiseer dat het maar de plek is waar je geboren wordt die samenhangt met aantal kansen en mogelijkheden dat je krijgt. En dat zijn er veel in Nederland. Dus pak ze met beide handen aan. Work hard, play hard ;)

Wat zijn jouw ultieme lessen van het studeren/werkende leven? Deel ze!
PS. Sorry voor de weinig spannende foto’s, ik heb blijkbaar de meest memorable momenten niet vastgelegd.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply nina || happy acorn 20 december 2014 at 15:23

  Nice om te lezen, ik heb ook aan de Radboud gestudeerd :) (maar ik was precies klaar toen jij begon, zo te lezen)

  • Reply admin 20 december 2014 at 21:35

   Echt? :o dat wist ik niet eens! (Foei Leonie, je moet eens wat beter onthouden wat anderen ook al weer doen). Welke studie heb je gedaan? :)

 • Reply Elsbet | La Vie Pure 20 december 2014 at 15:31

  Interessant stuk!

  • Reply admin 20 december 2014 at 21:36

   Fijn om te horen!

 • Reply Daphne 20 december 2014 at 15:58

  Helemaal mee eens! Ik vond het eerste jaar op de uni ontzettend zwaar, maar nu ik in mijn derde jaar zit en terug kijk, merk ik dat ik enorm ben veranderd. Vooral ook op sociaal gebied. Je moét inderdaad wel mensen aanspreken – ieder blok zit ik weer met andere mensen in een werkgroep en werkelijk NIEMAND kent elkaar. En tja, teamwerk is ook bijna ieder blok aan de orde. Drie jaar terug zat ik echt met knikkende knietjes in de klas als er groepjes werden gemaakt – nu tik ik gewoon degene naast me aan en is het prima.

  En ja, geld. Het eeuwige probleem haha! Ik heb momenteel een onbetaalde stage, maar betaal wel zelf mijn collegegeld, kamerhuur, lesboeken, alles. Moeilijk, maar ik houd mezelf maar voor dat het ooit wel beter wordt, haha!

  • Reply admin 20 december 2014 at 21:39

   Oei, ik vond het helemaal niet zo zwaar. Maar het was wel wennen! En ja, ik had het met mijn minor dit jaar. Dat was journalistiek en dat werd voornamelijk gevolgd door derdejaars. Van andere studies. Een soort apathisch soort van de Letteren faculteit zo af en toe. Dan riep ik maar gewoon heel vrolijk: ‘Hoi! Ja, ik ben Leonie. Ik praat nogal veel. Maar maakt niet uit. Wat studeren jullie? Jij heet zo en jij heet zo, toch?’ Lekker lomp. (Maar ik onthou namen gewoon goed, dus dat was handig). De eerste keer ging dat heel awkward en schoorvoetend, maar als snel kostte het geen moeite meer. Zal er eens over bloggen, schreef daar wel een miniblog over op instagram, haha!

   Ik mag niet zeuren over geld, ik heb het gewoon echt goed getroffen. Sorry to hear dat het soms struggles op levert. En ja, het wordt vast beter!

 • Reply Karen Mee 20 december 2014 at 19:21

  Toen ik ging studeren deed ik eindelijk iets waar ik echt zelf voor had gekozen, dat gaf me een hoop motivatie en dat is best lekker! Je leert veel beter je eigen weg te vinden maar nu ik een paar jaar verder ben, vind ik dat ik toch best nog jong was toen ik ging studeren qua gedrag ;)

  • Reply admin 20 december 2014 at 21:37

   Ja, true that! Ik doe nu ook iets dat ik niet alleen heel erg leuk vind, maar waar ik (denk ik) ook best goed in ben. En dat is zo fijn. Dat je enthousiasme kan combineren met intelligentie. Ik denk dat ik niet heel jong ben/was, maar ik denk dat ik in de afgelopen tijd echt mentaal wel ouder ben geworden dan mijn leeftijd in maanden. Best mooi om te realiseren :)

 • Reply Eilish 20 december 2014 at 21:52

  Ik vind er niet veel aan, waarschijnlijk omdat mijn klas bestaat uit kliekjes en ik nergens bij hoor. En ook heb ik verschrikkelijke vakken op dit moment. Ik ben er een beetje klaar mee eerlijk gezegd! Fijn dat het vakantie is!

  • Reply admin 20 december 2014 at 21:56

   Awh :( Wat vervelend om te horen. Ik snap wel dat je blij bent dat het vakantie is dan, ja. Ik hoorde ‘vroeger’ ook nergens bij, maar fladderde zo een beetje van het ene kliekje naar het andere. Ik dacht altijd dat ik geen leuke mensen zou tegenkomen (of ze begrepen mij niet) maar nu ik wat ouder ben, blijkt dat je ze toch kunt vinden als je goed zoekt. Zijn de mensen in je klas een beetje kinderachtig misschien? Ik hoop dat het beter wordt! En stom van de vakken, ik had afgelopen periode ook wel 2 vakken waarvan ik ze liever niet had gehad. Maar dat hoort erbij. Anyway, stay strong, lady!

  Leave a Reply