14 days to 15, Bloggin', Website

1 DAY TO 15: Blogstatistieken en blogdoelen

Inmiddels ben ik met mijn hoofd al helemaal in 2015 en alles wat ik dan moet doen, regelen en mee mag gaan maken. Morgen komt het blog met de persoonlijke doelen online, maar vandaag staat volledig in het kader van mijn blog. Ik wil graag eerst even terugblikken en een mooi blik aan statistieken open trekken. Kennelijk kan er veel gebeuren in een jaar. Waar de plotselinge explosieve groei nu vandaan kwam, is me nog altijd niet duidelijk. Maar het is wel heel bijzonder om de cijfers van 2013 en 2014 met elkaar te vergelijken.

(Foei Leonie, je zou wat minder competitief gaan leven, weet je nog?). En uit die cijfers komen dan weer mooie nieuwe doelen. Geen doelen gebaseerd op cijfers. Nee, van de cijfers wil ik echt afkicken. Maar op inhoud, vorm en schrijfstijl. Dingen die tot nu toe ook naar voren kwamen in de enquête. Hebben jullie die al ingevuld? Zo niet, wil je dat dan misschien nog doen? Dat zou ik echt heel erg waarderen!

Blogstatistieken

Deze cijfers zijn zowel afkomstig van Google Analytics als Jetpack. In 2013 werd mijn blog in totaal zo’n 743 keer bezocht. Dat was goed voor zo’n 238 bezoekers. In 2014 werd Sleeping Lion zo’n 5764 keer bekeken, door 2388 unieke bezoekers, die met z’n allen 182 comments achterlieten. WHUT? Reken de procentuele groei maar eens uit. Als het ieder jaar zo hard groeit dan gaan we in ieder geval een glansrijke toekomst tegemoet met dit publieke online leven… Ik schreef 29 blogposts (waarvan bijna allemaal long reads), die jullie meestal toch wel lezen met 2:09 gemiddeld aantal minuten dat jullie hier blijven hangen.
Ik vestigde een ‘8 dagen achter elkaar bloggen’ record met 14 DAYS TO 14 en publiceerde het vaakst op de donderdag. Vrijdag was dikwijls mijn vrije dag, donderdag kon ik dan ook even met iets anders dan studeren bezig zijn. Jullie kwamen uit:

Ik had er geen idee van dat ik toch nog zoveel buitenlandse bezoekers had, maar ze zijn natuurlijk allemaal hartstikke welkom!

Ik gooide waarschijnlijk een hele boel typfouten en flauwe woordgrappen online, maar hè jammer, dat houden de statistieken niet voor me bij. Wel vertelden ze me dat ik op 4 januari 205 (de meeste) unieke bezoekers had (de Bodieboost winactie kwam online). Facebook, Bloglovin en Twitter zijn de sociale media kanalen die voor de meeste bezoekers zorgen. Daarna volgen Dagdromend, Alyssaa (dat verbaasde me echt), Bodieboost.nl, Ikbenirisniet en Mondetmoi als verantwoordelijken voor het verkeer.

De vijf populairste artikelen waren:
1. De Bodieboost Winactie
2. Over de aap in het zeemankrantje en het egf: framing
3. Bodieboost het kookboek & het dagboek: review
4. Iets met hardlopen, te veel hooi op je vork en sterk zijn
5. Woorden van anderen voor vandaag

Ik had eigenlijk wel meer afvalstruggle verhalen in dit lijstje verwacht, maar statistieken liegen meestal niet. In juni, de WW-periode, had ik namelijk 1318 unieke bezoekers. In één maand.
Vooral met nummer twee ben ik erg blij, want dat is zeker een soort artikel dat ik vaker wil gaan schrijven in het nieuwe jaar. Ik wil het oude jasje langzamerhand van me af schudden en wat gestructureerder te werk gaan. Minder categorieën, meer inhoud. Hoe dan?

Blogdoelen

 • Minder categorieën, meer inhoud.
 • Minstens 2 keer per week iets posten.
 • Mijn tone of voice vinden.
 • Lange en korte blogs posten.
 • Een nieuwe lay-out maken/vinden/kopen/bouwen.
 • Afbeeldingen vaker zelf maken en meer instagrammen.

Ik doe al jaren niet aan voornemens, maar aan het stellen van doelen. Dat geeft je iets concreet, iets meetbaars en bovendien iets van een richting en een bijbehorend stappenplan. Ik blijk bijzonder effectief doelmatig te kunnen werken (handig skill in the pocket) en ga dat dit jaar ook voor mijn blog proberen.

Inhoud

Minder categorieën, meer inhoud.

Na wat schrappen en samenvoegen van de huidige artikelen bleken er een aantal kernwoorden verstopt te zitten: persoonlijk, studereren, afvallen/gezondheid, bloggen, communicatie en creatief. Dan vallen alleen de reisverhalen (maar dat zijn er niet zoveel), de fotografie, de mini beetjes aan design en de recensies buiten de boot. De reisverhalen krijgen denk ik een eigen categorie, want de reis van het jaar wordt natuurlijk mijn buitenland verblijf. De recensies, filmtips, boekengalore wil ik eigenlijk nog wel houden, maar moeten nog een goede categorie krijgen.

Minstens 2 keer per week iets posten.

Ik zeg niet dat ik gelijk alle dagen ga bloggen (dat wil ik tot nu toe niet), maar er mag hier best wat vaker iets verschijnen. Zeker nu ik de liefde voor het bloggen terug heb gevonden en ik maar weinig vakken heb, denk ik dat dit te doen moet zijn. Ik verwacht ook bergen inspiratie te hebben (gevaarlijke verwachting). Een aantal mensen liet al weten dat ze me graag 5 keer per week zouden zien bloggen, maar dat vind ik wel veel. Minstens 2 keer, voorlopig.

Stijl

Mijn tone of voice vinden.

Zodra ik freelance schrijf (en ik heb een paar opdrachten klaar liggen voor 2015) weet ik prima mijn schrijfstijl aan te passen aan de doelgroep, het medium en het artikel dat ik schrijf. Maar zodra het om mijn blog gaat? Crisis. Wil ik grappig zijn? Zakelijk? Ertussenin? Wil ik mensen aan het lachen maken, ze raken, ze iets bijbrengen. Wil ik lange stukken schrijven of korte? Een zoektocht zonder einde.

Lange en korte blogs posten.

Ik vind het fijn om long read te schrijven, om lekker te typen, mijn gedachten te delen en jullie dingen te leren. Het voordeel van het online medium (in tegenstelling tot televisie etc.) is dat je niet gebonden bent aan concision. Het beknopt houden van je tekst omdat er geen tijd is voor uitleg. Maar sommige artikelen? Die zijn wel erg lang, soms meer dan 2000 woorden. Ik snap ook wel dat je dan denkt: Ja heuj, doei, ik heb wel iets beters te doen. En dat terwijl ik met mijn minor heb geleerd wat de kracht van kort, bondig en precies is.

Vorm

Een nieuwe lay-out maken/vinden/kopen/bouwen.

Deze lay-out is van scratch gebouwd, vanuit een oude versie van HTML en samengeraapte .php delen uit andere themes. Lange tijd deed deze lay-out prima dienst, maar inmiddels werkt het echt niet meer. Ik wilde nooit een theme kopen of iets ombouwen omdat er dan delen van codes zijn die ik niet volledig begrijp. En iets niet begrijpen? Ik eet nog liever bloemkool. (En dat vind ik heel vies). Maar dit theme is stuk, dingen werken niet, dingen verschijnen niet, soms gaan de afbeeldingen vreemd doen, het overzicht is kwijt, ik kan geen widgets installeren, niet alle plugins werken, etc. Een nieuwe is dus gewoon NODIG.

Afbeeldingen vaker zelf maken en meer instagrammen.

Dit doel komt eigenlijk samen, omdat veel van de hier gebruikte afbeeldingen van mijn instragram account af komen. Dat is leuk voor de Weekly snapshots (die houden we er wel in), maar voor mooie artikelen over de rol van communicatie? Beetje amateuristisch. Helaas heb ik niet echt een geschikte kamer (donkere muren) voor mooie lichte foto’s en ben ik toch vaak afhankelijk van stockfoto’s. Dat is best jammer, want fotografie is nog steeds een grote hobby van me. Hier wil ik dan ook in investeren. Volg jij me trouwens al? :-)

Realiseren

En hoe precies wilde ik deze 6 (behapbare) doelen gaan realiseren? Nou, een nieuw theme vinden lijkt me duidelijk. De andere tips haal ik graag van andere bloggers vandaan, zoals gisteren die van Liliane. Sowieso kun je erg veel leren van afkijken bij anderen zonder gemeen dingen over te nemen. Observeren en leren, niet jatten.

Maar ook de nieuwe website van Laura, Blogaholic gaat me helpen. Haar site bestaat nog niet zo lang, maar staat nu al vol tips over de beste plugins, ins en outs van statistieken, wordpress functies en gewoon: bloggen. En aangezien ik daar maar niet genoeg over kan leren (nee, echt), heb ik hier al uren op doorgebracht. Ook leuk: het zou maar zo kunnen dat er volgend jaar artikelen over mijn blogonderzoek online komen te staan op haar site. (Ik heb nog niets verklapt, goed?)

Bron edited by me

Hoi, 2015, ik heb zo ontzettend reteveel zin in je!

En ook in jou, mijn leuke lezer. Ik wil je toch even bedanken voor alle mooie comments, die mij doen glimlachen, voor het opbrengen van begrip. Het gevoel dat er iemand die je niet kent je iedere keer een beetje beter leert kennen is soms best eng. Maar als ik dan zie wat ik er allemaal voor terug krijg? Dat is prachtig. Dat is fijn. Dat maakt het alle dipjes en onzekerheid helemaal waard.

Kom maar op met 2015 en jullie kritiek, heerlijke reacties en mooie verhalen. Geniet van een mooi uiteinde en laat ook vooral iets over je eigen blogdoelen/statistieken achter :)

Nogmaals: Proost! ☆☆☆

Source image edited by me

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Liliane 31 december 2014 at 16:25

  allereerst thanks voor de mention in je artikel! Blij dat je er wat aan hebt want daarvoor heb ik het geschreven ;)
  Ten tweede wens ik je een awesome jaarswisseling toe en een geweldig 2015 met heel veel moois en avonturen.
  Wat ik zo sterk vind aan jouw blog en waarom ik hem blijf lezen is omdat je je eigen stijl van schrijven hebt. Je hebt als doel je tone of voice vinden, maar voor mijn gevoel heb je die al gevonden! Ook al laat ik niet altijd een reactie achter (moet vaak nodig naar de wc aan het einde van het artikel :’) – of wordt afgeleid door een belletje of wat dan ook – en dan vergeet ik vervolgens te reageren) maar ik lees wel. Blog on! :) oh en Instagram, jaaaa!

  • Reply admin 1 januari 2015 at 15:51

   Wat een lieve comment! (Sorry dat je meestal naar de wc moet aan het eind van zoveel woorden. Ik zal er echt op gaan letten, haha). Ik verwacht ook helemaal niet van iedereen dat ze reageren, maar wanneer mensen dat wel doen vind ik dat extra leuk. Verontschuldig je er dus zeker niet voor dat je het niet zo vaak doet :) En wat betreft de tone of voice ben ik blij dat het voor jou wel lijkt alsof ik die gevonden heb, maar tijdens het schrijven heb ik vaak wel strapless. In mij zitten verschillende schrijfstijlen en soms ben ik bang dat ik met een ‘minder serieuze’ toon een bepaald bereik mis dat met hetzelfde artikel wel had gehad als ik het ‘wel serieus’ had geschreven. Maar misschien is dat inderdaad wel de kracht van mijn blog, die variatie. Toch wel ik kijken of ik het in 2015 duidelijker kan krijgen voor mezelf, haha. Maar jullie zullen er hopelijk niet veel van merken :-)

 • Reply Laura 31 december 2014 at 16:27

  Volgens mij komt het met jouw schrijftalent, creativiteit en wil helemaal goed met die doelen :) En tof dat je me hebt genoemd in het artikel. Ik voel me vereerd!

  • Reply admin 1 januari 2015 at 15:53

   Ik voel me heel vereerd dat ik je in korte tijd zo ‘goed’ heb mogen leren kennen en we zoveel leuke dingen aan elkaar kunnen leren, dus de eer is volledig wederzijds. De laatste maand heb ik echt in rap tempo heel veel nieuwe kennis opgedaan en dat is me heel waardevol. Dat je nog lang zo door mag gaan!

 • Reply chris 31 december 2014 at 17:11

  Hey,
  ja vooral dat lang of kort zit ik ook mee. ik blog alleen over reizen. maar wil naast wat ik doe ook wat geschiedenis meegeven; niet heel diep maar een beetje. dan moet je a) alle facts erbij zoeken en b) wordt het lang. dit kost tijd. dus dagelijks bloggen ook niet altijd.
  moeilijk moeilijk. ik heb voor mezelf bedacht dat ik bv een 10 daagse reis opknip in kleine delen en die dan makkelijk te lezen zijn. met onderaan een overview van de hele reis in het kort de itinerary.
  any how. we zien wel in 2015.
  veel success

  • Reply admin 1 januari 2015 at 15:54

   Moeilijk, hè? Een tiendaagse reis kun je inderdaad best op delen in delen, maar mijn blogs/artikelen zijn daar vaak niet zo geschikt voor. Ik heb daarom maar besloten om ook gewoon af en toe een behapbare kleine bite online te zetten. Er schuilt wel een bepaalde kracht in weinig woorden gebruiken en toch blijven hangen. Misschien kun je wat vaker een foto van je reis online zetten met een paar (max 3) begeleidende zinnen? Dat ‘breekt’ de boel een beetje :)

 • Reply Stella 31 december 2014 at 17:12

  Ik weet zeker dat het met die doelen wel goed gaat komen, het enthousiasme en de motivatie spatten er van af! Ik ben blij dat ik ook wat voor jouw blogje heb kunnen betekenen! Ik vind jouw long reads juist altijd fijn, want het lukt niet vaak dat ik mijn concentratie er zo lang bij houdt! Ik heb je al een fijne jaarwisseling gewenst op mijn eigen blogje dus lees die reactie maar even nog een keer, hihi! Veel liefs!

  • Reply admin 1 januari 2015 at 15:57

   Haha, ik denk dat ik gewoon magische powers uitstraal zodat alle goudvissen van deze wereld genoeg concentratie hebben ;) Dankjewel voor je leuke comment Stells, enthousiast ben ik zeker, jij ook toch!11!1!! ;)

 • Reply Kimberley 31 december 2014 at 17:26

  Wat gaaf om te zien hoe goed het gaat met je blog. Ga vooral lekker zo door! Je doelen zijn hartstikke mooi. Ik hoop dat je ze allemaal behaald, maar dat denk ik wel. Fijne jaarwisseling en een gelukkig en mooi 2015!

  • Reply admin 1 januari 2015 at 15:57

   Lief :) Ik hoop het ook. Ook voor jou een prachtig 2015!

 • Reply Sylvia 31 december 2014 at 17:27

  Yeah, klink goed! Zowel de resultaten van afgelopen jaar als de blogdoelen voor 2015 :)

  • Reply admin 1 januari 2015 at 15:58

   Wat een groei opeens, hè. En Sylvia, bedankt voor het zijn van één van mijn trouwe commenters, hihi.

 • Reply Lenneke 31 december 2014 at 17:54

  Ik vind jouw stukken altijd fijn om te lezen! Hopelijk behaal je je doelen! :-)

  • Reply admin 1 januari 2015 at 15:59

   Wat lief! Ik wist helemaal niet dat je hier (nog?) mee las :)

 • Reply Jenn 31 december 2014 at 21:35

  Mooi overzicht! Gelukkig nieuwjaar alvast!

  • Reply admin 1 januari 2015 at 15:59

   Jij ook!

 • Reply vintageandbeauty 31 december 2014 at 22:07

  Ik reageer niet altijd, net zoals Liliane word ik vaal afgeleid haha maar toch kom ik graag even een leuk artikel lezen. Je schrijft goed en het leest zo makkelijk alsof het lijkt dat je tegenover me staat. Heel bijzonder want ik ken je in het echt niet. Fijne jaarwisseling!!

  • Reply admin 1 januari 2015 at 16:00

   (Ik ben in het echt wel net zo lang van stof, maar wel stukken minder grappig, hoor… Grapje). Haha, wat een leuke bewoording. In het echt praat ik veel met mijn handen, dus dat kan ik hier gelukkig niet ook nog doen. Het zou ook een ramp zijn als ik video’s op ging nemen, dan werd je horendol van me. En sorry voor de wc-rampen na de artikelen, ben blij dat je toch steeds weer terug komt :)

 • Reply Naomi 1 januari 2015 at 14:15

  Eerste keer hier via een andere blog maar ik ga je volgen. Je schrijft heel leuk en leest makkelijk weg ondanks dat het een lang artikel is. Niet iedereen kan dat.

  Zo te horen heb je genoeg te doen in 2015 en ik denk dat dat helemaal goed gaat komen. In ieder geval wel heel veel succes gewenst! <3

  • Reply admin 1 januari 2015 at 16:02

   Yaaay, wat een lieve comment voor je first time! Ik heb heel veel te doen in 2015 (maar die andere blog komt nog). Ik las dat ik een ‘nieuwe’ lezer had en ik dacht: hmm, welke Naomi is? En toen zag ik dat jij het was (en ik aanbid jouw webdesign en volg je stiekem dus al best wel lang) en toen riep ik letterlijk hardop: HEYYY WAT LEUK.

   Fijn 2015 voor jou!

 • Reply Laura 1 januari 2015 at 16:03

  nu ga ik helemaal blozen :)

  • Reply admin 1 januari 2015 at 16:07

   Hahaha, staat je vast goed ;)

 • Reply Elsbet | La Vie Pure 2 januari 2015 at 18:18

  Oh wat fijn!

 • Reply Marcella 2 januari 2015 at 23:20

  Wat een geweldige groei, onwijs goed! Op naar nog veel meer mijlpalen in 2015! Ik blijf je sowieso volgen.

 • Leave a Reply