Australia, Groeien

Australië – De voorbereidingen bij een uitwisseling naar Down Under

Wauw, wat wachten jullie al lang op de eerste post over Australië. Nu is het dan toch zo ver: de voorbereidingen. Ik heb er tot nu toe nog niet over geschreven omdat het nog niet allemaal volledig officieel was. De Radboud Universiteit kon me dan wel een goede kandidaat vinden om te gaan, ik moest ook nog horen of de buitenlandse universiteit wel blij met was. En dat zijn ze! Ik heb namelijk gisteren mijn officiële inschrijving af kunnen ronden en nu kan ik echt niet meer terug. Vanaf juli dit jaar studeer ik in Melbourne, in fucking Australië.

Schrijf ik hierover?

Ik heb me een tijdje afgevraagd of ik hier nu wel of niet over moest schrijven. Dat is dan ook de reden dat er drie drafts klaar staan over mijn reis, maar geen online gepubliceerde artikel. Weet je wat het probleem is? Ik heb het gevoel dat wanneer ik dit op mijn plekje op het interwebz opslinger het echt wordt. Dat ik me moet gaan verantwoorden mocht het niet lukken en dat ik me misschien zonder het gemeld te hebben makkelijker terug kan trekken als het te veel wordt.

Ik weet dat dat een idiote gedachte is. Waarom zou ik, na alle moeite die ik gedaan heb, nu niet meer willen? Daar is één makkelijke reden voor, die ik (soms onbewust en soms bewust) zo af en toe door mijn hoofd zie schieten: ik vind het eng.

Oh boy, ik vind het echt heel erg spannend. Dat is natuurlijk ook niet gek met zo’n semi-emigratie voor een paar maanden en het land is nu niet bepaald om de hoek, maar je merkt er weinig van als je het me vraagt. Het voelde namelijk, tot gisteren, nog niet echt. Soms voelt het nog steeds een beetje onwerkelijk en ik weet niet of ik aan het idee ga wennen. Ik leef mijn gewone veilige en volle leventje, ik doe wat ik leuk vind, ik verdien geld en ik spendeer tijd met de geweldigste vrienden die er bestaan. Ik kan me niet eens inbeelden hoe het zal zijn wanneer ik straks vertrek, laat staan dat ik het kan begrijpen.

Voorbereidingen voor een uitwisseling naar Australië

Maar het feit is ook dat wanneer je zo’n avontuur aan gaat, dat je niet drie maanden kan blijven dubben of je wel de goede keus gemaakt hebt. Hoewel het op sommige momenten niet zo voelt, weet ik in diep in mijn hart dat ik hier goed aan doe, dat ik dit leuk vind, dat dit me veel zal brengen en dat ik het ontzettend naar mijn zin zal hebben. Ik zocht de informatie, ik solliciteerde, ik hoopte en ik juichte allemaal met een goede reden: ik vind het fucking fantastisch. En dus duwde ik dat onbestemde gevoel aan de kant (krijg je niet altijd van nieuwe dingen zo’n giecheltje in je buik?) en begon ik aan de voorbereidingen.

Administratieve voorbereidingen

En geloof me: je moet erg veel regelen. Alleen al voor de inschrijving aan de universiteit had ik talloze documenten nodig. Een paspoort (joh), een bewijs van mijn Engels (gelukkig voldeed mijn VWO-diploma), een vakkenpakket goedgekeurd door de Radboud, een Engelse officiële cijferlijst, een Statement of Purpose waarom ik op Deakin University wil studeren, etc. etc.

Dan heb je nog de speciale universiteitsbeurs waar ik voor in aanmerking kom (overigens doen alle studenten dat op de RU), de ov-vergoeding, de uitwonende stufi, een internationaal rijbewijs, medicijnen voor een half jaar, een bezoekje aan de tandarts/huisarts/podotherapeut, een visum, een vliegticket en natuurlijk: huisvesting in het gastland.

(En als je het weten wil, ik ben bezig met het visum en val van de ene verbazing in de andere. Over hoe moeilijk je iets op kan schrijven tot hoe bizar veel geld het kost. Het is niet dat ik echt een keus heb op dit moment, dus dat is even slikken).

Praktische voorbereidingen

En als je dacht dat dat alles was, dan heb je het mis. Dit zijn slechts de puur administratieve zaken die je op orde moet hebben. Je hebt ook nog de praktische zaken. Zoals je inlezen in het land waar je naar toe gaat (met een heel goed excuus om los te gaan met reisgidsen), bekijken of je vaccinaties nodig hebt en of je koffer geschikt genoeg is voor de trip. Daarnaast: zwemkleding, nieuwe lente/zomerkleding, fatsoenlijke schoenen, een eventuele weekendtas, een eventuele backpack (misschien?), nieuw ondergoed, nieuwe sokken, een eventuele nieuwe cameralens (oké, luxeprobleem) en een nieuwe geheugenkaart.

Je hebt natuurlijk niet al die kleding nodig, maar als ik één ding zeker weet dan is het wel dat ik me op een onbekende plek graag goed in mijn vel voel. Dat ik me geen zorgen wil maken over eventuele blaren door slechte sokken of dat ik me niet op mijn gemak voel door oncomfortabele kleding. Noem me een luxepaardje: maar dat vind ik erg belangrijk. Een nieuwe cameralens en een nieuwe geheugenkaart zijn natuurlijk ook first world desires, maar ik heb maar één keer de kans deze reis te maken en dat doe ik graag goed. En dat leg ik graag vast op beeld en in tekst.

Ik heb er jaren hard voor gewerkt om mijn spaargeld bij elkaar te rapen en nu ga ik het eens besteden aan een heel goed doel: mijn eigen geluk.

Klaar om te gaan?

Hoe ver ik ben om al te gaan? Of ik al klaar ben om morgen spontaan te vertrekken op een vliegtuig naar het land Down Under? Eh. Nee. Nog helemaal niet klaar. Ik heb het gevoel dat ik nog steeds weinig weet van Australië, maar misschien laat ik dat wel zo en ga ik dat dit keer gewoon meemaken zover het is. Ik heb nog genoeg dingen te regelen (de gehele tweede alinea aan administratieve klusjes) en keuzes te maken. Ook ben ik er mentaal denk ik nog niet klaar voor. Soms overspoelt me een golf van paniek als ik denk aan het moeten missen van mijn favoriete hond, mijn allerleukste vrienden en mijn fijne huis. Ik probeer mezelf dan altijd maar te herinneren dat het daar ook geweldig zal zijn en dat ik daar vertrouwen in heb. (Law of Attraction, iemand?)

Deze reis gaat immers niet alleen over studeren, vliegen en de wereld ontdekken. Deze reis gaat om buiten mijn comfortzone huppelen als een bezetene en alles doen wat ik eng maar intrigerend (en daardoor tof!) vind. En nou ja, eerlijk? Dat laatste is al wel begonnen.

Heb jij nog tips voor me? Of heb jij ooit zo’n massive reis gemaakt waar je ook zoveel voor moest regelen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Petra 30 maart 2015 at 21:14

  Wel gemaakt, maar veel werd geregeld door de organisatie en mijn ouders, lucky me. Voor je het weet is het tijd om te gaan en je beseft je pas heel laat wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Geniet er 100000 procent van, want als je terug komt is het alsof het nooit is gebeurt. Ik ben wel een klein beetje (heel erg) jaloers hoor, stuur je me een kaartje?

  • Reply Leonie 1 april 2015 at 13:05

   Lucky you, indeed! Ik ben in principe wel blij dat ik het nu wel zelf kan doen, dat is wel veel fijner dan afhankelijk zijn (bovendien is het allemaal zulk ingewikkeld Engels…) Ik ga er echt wel van genieten hoor en ik ga kijken of het lukt om een kaartje te sturen die aankomt voordat ik zelf al weer terug ben! ;)

 • Reply Anniek Verhooren 30 maart 2015 at 21:17

  Jeuzus, wat een gedoe allemaal zeg! Maar goed, achteraf is het dit natuurlijk allemaal keihard waard. Vergeet vooral ook niet te genieten van de voorpret!

  • Reply Leonie 2 april 2015 at 09:39

   Wat een gedoe… dat is een understatement, haha! Ik probeer het hoor, maar al dat geregel is weinig genieten aan.

 • Reply Nicky 30 maart 2015 at 21:30

  Tips kan ik je helaas niet geven. Ik kan je enkel succes wensen! (Vorige comment mag gewist worden, te snel op enter geduwd.)

  • Reply Leonie 2 april 2015 at 09:43

   Nou succes is ook al hartstikke fijn! :)

 • Reply Anouk 30 maart 2015 at 22:37

  ik wist zero nada noppes over Australië, alleen dat ik een (werk)visa nodig had – komende paar maanden in hostels door ging brengen en dat ik in m’n eentje ging.

  Maar dat maakte niets uit, want Australië is geweldig – de mensen, het land is prachtig – het weer (!) (al heb je ook spannende stormen af en toe die je niet hier in Nederland hebt), beestjes (koala’s en kangoeroes) en het eerlijke laid back leventje.

  Geniet ervan, maar dat komt vast goed!

  • Reply Leonie 2 april 2015 at 09:47

   Wauw, dat lijkt me nog spannender! Ik weet er ook niet heel veel van, maar vind het als universitaire student wel belangrijk dat ik een beetje iets over de geschiedenis van de universiteit waar ik heen ga weet en de culturele helden en symbolen die daar belangrijk zijn :) Maar als ik het zo hoor dan wordt het sowieso een geweldig halfjaar. Dankjewel voor je leuke comment!

 • Reply Stephanie 30 maart 2015 at 23:07

  Gaaf hoor! Kan mij voorstellen dat het een heel geregel is, maar dan heb je ook wat :D

 • Reply Rianne 31 maart 2015 at 00:00

  Ik begrijp precies wat je doormaakt.. Ik ga namelijk ook in juli studeren in Australie, alleen dan in Sydney! Zoveel regelen, zo hard sparen en zoveel zenuwen.. Maar ook ontzettend veel zin in! Het wordt gewoon hartstikke leuk! En 6 maanden vliegen zo om ;)

  • Reply Leonie 2 april 2015 at 09:49

   Oooo, echt waar?! Wat super tof! Een paar studiegenootjes gaan ook naar Sydney. Naar welke universiteit ga je en welke vakken ga je volgen? Die 5 maanden (in mijn geval) zullen inderdaad zo om zijn! Aaaah, zo spannend voor ons! Ik heb je trouwens hier nog nooit eerder gezien, of wel? :)

 • Reply Anna 31 maart 2015 at 01:24

  Yup, been there, done that. Haha! Wauw, wat meeegachill dat jij een beurs krijgt! Ik ben jaloers! Waarom is dat zo bij de RU, als ik vragen mag? Ik snap best dat je fijne kleding enzo mee wilt hoor, dat wilde ikzelf ook graag.

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 13:11

   Dat is zo omdat er het SNUF bestaat, het Stichting Nijmeegs Universiteits Fonds en vanuit daaruit worden beurzen/fondsen gegeven aan studenten die in het buitenland (ook Erasmus) gaan studeren. Lucky me, denk ik dan maar? Haha. Ik betaal er een kleine bijdrage als lid om andere studenten te helpen ook naar het buitenland te kunnen.

 • Reply Mylène 31 maart 2015 at 09:31

  Oh man, ik ben zo jaloers, haha. Ik heb nooit in mijn eentje zo’n verre reis gemaakt, maar ik weet wel: geniet ervan. Het liefst nu al. Want het is zo voorbij. Natuurlijk is het ook eng (ik zou ook in paniek raken), maar laat dat gevoel niet sterker zijn dan al het positieve. Regel nu zoveel mogelijk zodat je straks, als het steeds dichterbij komt, je alleen maar kunt genieten. En laat het je dan gewoon gebeuren. Het komt echt wel goed en anders wil ik met alle plezier die kant op komen om je te zeggen dat het goed komt, haha.

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 13:21

   Ik vind het eigenlijk echt heel stom dat je er zo jaloers om moet zijn en het niet lekker zelf ook kan doen… :( Maar… wat niet is, kan nog komen, toch? Misschien ga je het ooit nog wel een keer doen. Ik probeer er wel van te genieten hoor, maar als je het zelf een keer meemaakt zul je zien dat al dat geregel de voorpret wel een beetje bederft. Ik laat het gewoon over me heen komen en probeer het zo leuk mogelijk te vinden, maar sommige dingen zijn wel moeilijk. Zoals dat ik alles in mijn eentje moet doen, inderdaad. Het komt uiteindelijk heus wel goed en ik hoop dat jij ook een keer zo’n reisje mag maken en dan al deze dingen zelf mag ervaren!

 • Reply Het Sushimeisje 31 maart 2015 at 10:21

  Ja, voor wat hoort wat. Maar zo ga je wel dubbel genieten als je daar bent, zal echt een beleving zijn en hopelijk iets waar je de rest van je leven positief naar terug kijkt!

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 13:09

   Haha, dat klopt. En ja, dat denk ik ook wel!

 • Reply Elsbet | La Vie Pure 31 maart 2015 at 18:36

  Heel spannend allemaal !

 • Reply Silvana 31 maart 2015 at 19:18

  (Ik dacht dat ik hier al op gereageerd had- shame on me.)
  Ohhh, SPANNEND. Het klinkt zó tof allemaal, ben echt mega benieuwd hoe je het gaat hebben. Het is wat geregel, maar dan heb je ook wat!

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 12:56

   Ja, wat een slecht persoon ben jij dat je nog niet eerder gereageerd had, pfoe

 • Reply Myrthe 2 april 2015 at 21:52

  Dit is zo bizar om te lezen! Ik droom al zowat mijn hele leven om een deel van mijn studie in Australië door te brengen en ben van plan om volgend jaar bedrijfskunde aan de Radboud te studeren. Ik kan je dus geen tips geven, maar ik kijk erg uit naar je artikelen hierover! Keep it up :)

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 12:55

   Waaah, wat tof dat je mijn blog dan tegen komt! Het is wel mogelijk om vanuit bedrijfskunde naar Australië te gaan, maar het is wel een heel ingewikkeld proces op de Radboud. Mijn studie heeft speciale ruimte ingebouwd voor het studeren in het buitenland, maar ik weet niet of bedrijfskunde dat ook heeft. En de contracten zijn vaak per studie/faculteit met een bepaalde universiteit (alle in NZ/AUS zijn met mijn studie) en dan kom je er vanaf een andere studie moeilijk bij. Mocht je dat tegen die tijd als je echt studeert ook nog willen, zou ik je dus wel aanraden daar even flink wat research naar te gaan doen! Leuk dat je me blijft volgen :-) Ik zal proberen je niet teleur te stellen.

   • Reply Myrthe 12 mei 2015 at 16:35

    Ik lees het nu pas, maar bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik ga mijn best doen, en anders wordt het gewoon een leuke backpack-vakantie in Australië denk ik ;)

 • Reply Daan 4 april 2015 at 17:59

  Wat ontzettend vet! En spannend! Ik ben enorm jaloers.

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 12:53

   Ja, hè? Je bent niet de enige… Haha!

 • Reply Zina 4 april 2015 at 22:41

  Als ik dit zo lees ben ik heeeeeel blij dat ik niet naar het buitenland ga, haha. Ik vind het super tof dat jij gaat, maar mij trekt het totaal niet. Hoewel ik wel denk dat het super goed is voor je ontwikkeling als mens zijnde. Ik ga je avonturen met liefde volgen :D

  • Reply Leonie 5 april 2015 at 12:53

   Haha, ahhh, heb ik het een beetje laten klinken als een nachtmerrie? Sorry! Het is ook wel heel leuk hoor, maar op dit moment van de voorbereidingen wil ik gewoon graag dat het allemaal rond is. En yes, dat denk ik ook. Maar je zult het in de blogs nog wel zien (als je denkt ‘wtf wie ben jij’ weet je hoe het komt) <3

 • Reply Lisa 9 mei 2017 at 23:01

  Hoi!
  Ik weet dat dit misschien niet helemaal de juiste plek is om het te vragen, maar ik word overal van het kastje naar de muur gestuurd (zelfs in Australië kunnen ze mijn vraag niet beantwoorden), maar ik zit op dit moment in hetzelfde proces als jij destijds. Ik ga een semester in Sydney studeren en ben nu bezig met het aanvragen van mijn visum. Ook wordt het tijd om een vliegticket te boeken, dit durf ik alleen niet omdat ik totaal niet weet wanneer ik aan mag komen in Australië. Weet jij heel toevallig nog hoe ver voor de start van je semester je het land in mag, of desnoods op welke sites/ met welke documenten jij dit toen hebt gevonden?
  Groetjes!

  • Reply Leonie 10 mei 2017 at 12:24

   Hi Lisa! Wat irritant dat je nergens een antwoord kunt krijgen op je vragen, zeg. Ik zal proberen of ik dat wel kan doen, maar mocht het onduidelijk zijn, do let me know. Ik wist destijds van tevoren al dat ik op de campus wilde wonen en heb gewacht tot ik wist of ik a) een plek had en b) vanaf wanneer ik daar kon wonen. Aan de hand van die data heb ik een datum gekozen om te gaan vliegen en mijn vliegticket geboekt. Ik heb op 18 mei mijn visum aangevraagd via het online portal en daar meteen alle benodigde documenten toegevoegd etc. Ik raad je aan om eens een account te maken en het voor de ‘nep’ in te vullen, zodat je kunt zien wat ze allemaal van je willen weten en of je daar nog documenten voor moet verzamelen. (Ik moest zelf nog een brief ter bevestiging van mijn uitwisseling bij de universiteit aanvragen, bijvoorbeeld). Op 19 mei werd mijn visum toegekend en ik heb bij het invullen van mijn gegevens achtergelaten wanneer ik in het land aan zou komen (ik dacht, dan zal dat wel de datum zijn waarop ik het land in mag?). Maar, nu ik mijn visum er even bij heb gezocht, zie ik dat er geen datum op staat vanaf wanneer ik het land in mag, maar wel het volgende zinnetje: ‘You must not enter Australia before your Overseas Student Health Cover has begun. You must not remain in Australia on this visa after your Overseas Student Health Cover has expired.’ Er staat wel een datum in wanneer ik het land weer moet verlaten (dat was een maand na de laatste collegedag), maar er staat geen datum in vanaf wanneer je het land in mag. Dat mag dus eigenlijk vanaf het moment dat je het visum hebt, MITS je dan ook je health cover geregeld hebt. Deze ging bij mij in op 9 juli en ik heb er dus heel wat voor moeten doen om ervoor te zorgen dat ik deze eerder in kon laten gaan, dus dat was mijn main concern. Om samen te vatten dus: regel je OSHC, boek je vliegticket na de datum waarop die OSHC ingaat, regel je visum (vanaf dat moment mag je het land in). Hoe ik dit precies gevonden heb? Heel veel vragen stellen aan veel verschillende mensen, om 6 uur ’s ochtends telefoontjes plegen naar Australië… Haha. Heb je geen mailtje gehad van de uni waar je heengaat welk visum je aan moet vragen en waar je je OSHC kan regelen? Dat was voor mij toen de eerste stap. Als het nog onduidelijk is, laat maar weten, dan zal ik ik kijken of ik het nog wat beter uit kan zoeken voor je!

   • Reply Lisa 10 mei 2017 at 20:37

    Heel erg bedankt voor je antwoord!! Dat helpt me zeker! Ik heb mijn OSHC al geregeld, maar ik moet de data nog aanpassen zodat ik alle introductie mee kan maken (ik weet dat het kan, maar daar moet ik adresgegevens voor hebben en die heb ik nog niet). Nogmaals heel erg bedankt! Je hebt me hier echt verder mee geholpen :)

  Leave a Reply