Legit not so healthy stuff

Stroopwafeltjes voor kerst


Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar bij mij is december altijd één groot festijn met lekker eten, familie, warme avonden rondom de haard en lichtjes. Ook hebben we standaard visite op tweede kerstdag en nemen zij altijd iets lekkers mee voor bij de koffie. Maarre, zoiets kun je natuurlijk ook prima zelf maken. Hoewel de onderstaande taart niet met die intentie gemaakt was (maar voor een verjaardagsnummer van het magazine van mijn studievereniging, zeg maar niets meer… I know how lucky I am), kan hij dat doel wel prima dienen. Dusse, zie dit maar als mijn kerstcadeautje aan jullie, want deze taart is goddelijk (en machtig) en helemaal niet ingewikkeld om te maken. (Toch, meiden?) Dit is trouwens wel een taart waar je geduld voor moet hebben en waarvan je drie dagen later nog steeds geen room meer wil zien, but hey it’s worth it!


Het recept vind je hieronder en is een aangepast versie van de AH site.

Voor de bodem en rand:
16 ministroopwafels (zakje 200 g)
10 stroopwafels, grofgesneden
40 g boter

Voor de vulling:
200 gram mix voor banketbakkersroom
500 ml water

Voor de garnering:
500 ml slagroom
2 zakjes vanillesuiker
1/2 fles karamelsaus (a 200 g) of karamelstroop (zoals wij gebruikt hebben)

1. Maak de banketbakkersroom volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de banketbakkersroom in een lage schaal en laat afkoelen in de koelkast. (Heb geduld, het is het lekkerste als deze echt afgekoeld is).
2. Bekleed ondertussen de bodem van de springvorm met bakpapier. Snijd 1/4 van de onderkant van de ministroopwafels en houd apart. Zet de ministroopwafels met de snijkant naar onderen rechtop tegen de rand van de springvorm.
3. Verkruimel de rest van de stukjes stroopwafel (gewoon met de hand of een mesje) en laat een beetje over als garnering.
4. Smelt de boter in een steelpan en meng door de koekkruimels. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een koude lepel. Zet de vorm 20 min. in de koelkast om de bodem te laten opstijven.(Niet te ongeduldig zijn, we hebben ervaring en je hebt minstens 20 min nodig!!)
5. Klop ondertussen in een kom de slagroom stijf met de vanillesuiker. Vul de spuitzak met de helft van de slagroom en leg in de koelkast. (Of zet gewoon de hele bak in de koelkast en vul de spuit later).
6. Verdeel 5 el banketbakkersroom over de taartbodem en zet terug in de koelkast.
7. Spatel de rest van de slagroom door de rest van de banketbakkersroom. Schep in de taartvorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel de karamelsaus over de bovenkant van de taart. Spuit voor het serveren met de spuitzak toefjes slagroom langs de rand van de taart. En dan mag je ‘m versieren met de overgebleven stroopwafels, steek ze er random in of maak er een grote stroopwafelregen van, dat is helemaal aan jou.

Laat het me weten als je ‘m gemaakt hebt en als de volgende dag nog kon lopen (of nog naar de bus kon rennen…) ;) En oja, niet te zuunig met de karamel want da’s echt heel lekker.

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply Sylvia 22 december 2013 at 20:26

    Hallo fijn recept, yum! Smakelijk :)

  • Reply Marieke 3 januari 2014 at 01:19

    O my… that’s looking good!

  • Reply Hesteranne 11 maart 2014 at 20:49

    Wow! Dat ziet er echt verrukkelijk uit! Ga ik snel een keer proberen :D

  • Leave a Reply