Waarom je als blogger helemaal geen blogtips op hoeft te volgen om succesvol te kunnen bloggen
Blog-onderzoek, Bloggin', Communicatie

Over het niet opvolgen van blogtips (en waarom je ze eigenlijk helemaal niet nodig hebt)

Daar is ze weer, hoor. Die blogger met d’r meningen en ideeën en haar ellenlange lappen tekst die jullie door moeten ploeteren om de clue te vinden: vaak een frustratie. Toch schrijf ik deze blogs niet alleen om mijn kriebels van me af te schrijven, maar ook om een ander beeld te bieden dan wat je veelal online ziet. Zo werkte het toen ik schreef over niet kunnen afvallen, over met Weight Watchers stoppen, over klaar zijn met bloggen, over trots zijn op bloggen enzovoorts. Vandaag kan ik er eentje toevoegen aan dit rijtje: bloggen over het niet het opvolgen van blogtips. (Wow, snap je ‘m nog?)

Blogtips

Dat er de laatste tijd een hoos van blogs met blogtips is in blogland zal de meesten van jullie niet ontgaan zijn. Maar omdat ik nog wel eens wat lezers heb die niet zo ontiegelijk veel blogs volgen als ik zelf doe, zal ik het even toelichten. (Ben je geen blogger? Er zit in deze tekst ook een heleboel theorie uit de communicatie, psychologie en marketing verwerkt. Alsnog interessant dus!)

Er is een soortement van trend gaande om als je a) blogger bent en b) langer dan xx aantal maanden bezig bent en c) een beetje lezers hebt een serie te schrijven met blogtips. Artikelen, blogs over hoe bloggen moet, hoe je er geld mee verdient, hoe je volgers verzamelt, hoe je je statistieken kan lezen, hoe je je blog doet groeien, etc. Hartstikke handig, absoluut, maar ik ben het niet altijd met de inhoud eens.

Het gaat namelijk heel vaak over hoe jij je zo goed mogelijk aan kan passen aan een potentiële lezer. Bijvoorbeeld over hoe je je instagram feed zo aantrekkelijk mogelijk kan maken om vanzelf veel volgers te trekken of hoe je volgers aan je kan binden door je blogstrategie tot op de millimeter nauwkeurig uit te werken. En dat is nu precies waar het wat mij betreft fout gaat.

De persoonlijke blogger

De kracht van een persoonlijke blogger zit ‘m namelijk in het persoonlijke. Het mens zijn achter een scherm. Dat betekent niet per definitie dat je alleen maar rond moet gaan bazuinen wat je normaal in een dagboek zou schrijven, maar dat er een bepaalde tone of voice verwerkt is in je content. Een communicatiestijl. Een stukje karakter. Een stukje dat de ene volger wel aanspreekt en de andere niet. Hoe je bent als je boos bent of gefrustreerd (jullie kennen me…), hoe je bent als je de dolgelukkigste persoon op aarde bent, hoe je humor in elkaar steekt, wat je schrijfstijl is, of je veel of weinig werk besteedt aan je foto’s en de onderwerpen die je bespreekt zijn niet alleen onderdeel van je blog. Het is vooral een onderdeel van jou.

En of je dat nu graag wel of niet wil geloven: de meeste mensen volgen persoonlijke blogs niet alleen om content die erop staat, (hoe jammer dat soms ook is), maar vooral om de persoon achter die blog. En daar, precies op dat punt, waar je als mens aangetrokken bent, geïnteresseerd bent of geprikkeld bent door een ander mens, verandert een lezer wat mij betreft in een volger.

Volgers en hun verwachtingen

Heb ik veel volgers? Nee. Maar de volgers die ik heb, hebben mijn posts al gelezen voor ik ze op mijn social media verspreid heb. De volgers die ik heb vragen overdag aan me: “Goh, wanneer publiceer je weer eens een blog? Ik mis ze.” (Zo lief!) De volgers die ik heb zijn bovendien loyaal en hebben kloppende verwachtingen met wie ik ben, wat ik schrijf en wat mijn blog is.

(Ook al zijn mijn blog en ik nogal eens in identiteitscrisis…)

Mijn blog

Ik weet dan ook dat ik een bepaalde schrijfstijl heb die je aan moet spreken. Ik weet dat ik fan ben van tegen de wereld aanschoppen. Proberen om in de lucht te springen als iedereen zich gedeinsd houdt. Ik schrik niet van een discussie. Sterker nog: pas maar op, want ik ga de discussie graag met je aan. Ik weet dat ik met moeilijke woorden kan strooien of dat ik hele lange blogs schrijf. Dat ik een fan ben van slow blogging. Dat ik de visuele aantrekkingskracht van een blog belangrijk vind, maar dat ik niet de tijd heb om de fotograaf uit te gaan hangen.

Zo zijn er honderd en één dingen die ik over mezelf weet en over mijn blog. Dingen die mijn volgers, sommige van jullie, ook weten al is het misschien onbewust. Je weet dat je op het moment dat je een blog van mij aanklikt in Bloglovin’ een bepaald soort verhaaltje voorgeschoteld krijgt. En als het je niet bevalt of niet interesseert dan klik je mijn blog die dag niet aan. Je weet ook dat ik niet zo vaak post. Dat ik druk ben. Dat ik me daar niet voor wil verantwoorden en geen spijtbetuigen wil schrijven als ik even drie weken niet toe kom aan bloggen.

Een match

Weet je wat dat betekent? Dat de verwachtingen die mijn volgers van mijn blog hebben kloppen met de realiteit. En dat houdt ze vast. Als ze van mij gaan volgen met de verwachting dat ik schrijf over nagellak, dan durf ik er donder op te zeggen dat ze me een dag later weer ontvolgen. Ik schrijf niet over nagellak. Hetzelfde geldt voor mensen die je gaan volgen met de veronderstelling dat je 7x per week iets schrijft. Doe ik ook niet. Daag allemaal!

De veelgehoorde tip ‘om veel volgers te krijgen moet je consistent en regelmatig bloggen’ snijdt wat mij betreft dus ook geen hout. Ik blog helemaal niet regelmatig en toch behoud ik mijn volgers. Dat is omdat ze weten dat ik niet regelmatig post en dat ze dat ook niet van mij verwachten. Wat me wel volgers zou kosten? Als ik zou stoppen met kwaliteit leveren. Doordachte teksten. Niet onderbouwde meningen. Blogs over beauty of fashion. Als ik zou stoppen met doen wat ze wél van mij verwachten.

(Dat betekent niet dat bloggen over beauty of fashion minder is dan wat ik doe. Het betekent alleen dat het niet bij mij past en beter uitgevoerd kan worden door een andere blogger).

Wat mij betreft is het bij bloggen net zoiets als in het echte leven: je kunt niet met iedereen vrienden zijn. Niet iedereen is jouw kind of person. En zo is dat bij bloggen ook. Niet iedere lezer is ook per se een potentiële volger. Al denk ik absoluut dat je het wel kan beïnvloeden. Je kunt het forceren door heel strategisch te gaan bloggen en aan de verwachtingen van potentiële volgers te voldoen. Maar past dit eigenlijk niet bij jou en je blog? Dan houdt je dat waarschijnlijk niet lang vol.

Lever kwaliteit op jouw manier

Wil je weten hoe je wel veel volgers kan krijgen? Lever consistent kwaliteit. Op jouw manier. Op de manier die past bij je volgers. Bij mij zijn dat langdradige posts met veel denkstappen, bij een ander korte lijstjes. Mensen komen naar jouw blog omdat ze op zoek zijn naar iets en dat op jouw blog verwachten te vinden. Misschien kun je een behoefte vervullen (kennis, erkenning) of misschien kun je ze daadwerkelijk helpen bij het maken van een beslissing. Lezers, volgers, zoeken iets. Geef het ze op de manier die bij jou en bij your kind of people past en ze blijven vanzelf wel hangen.

Waarom ik weet dat het zo werkt? Omdat het in de theorie van de brand equity en andere literatuur onderbouwd is. Maar ook omdat ik een ervaringsdeskundige ben na 8 jaar bloggen. Ik durf zonder overdrijven te zeggen dat iedereen die mij vanaf het begin heeft gevolgd (en niet tussentijds gestopt is) mij nog steeds volgt. En met die mensen heb ik ook een klik. Daar converseer ik mee op twitter, babbel ik mee op de universiteit, stuur ik zo nu en dan op instagram een reactie of nog veel voor de handliggender: interacteer ik mee in de commentsectie van mijn website.

Echte fans

Ik weet dat bedrijven focussen op statistieken en cijfers, maar ik hoop dat daar verandering in komt. Aan 10 000 sporadische bezoekers op je blog kun je namelijk moeilijk producten verkopen. Sociale invloed uitoefenen op koopbeslissingen lukt pas als je volgers een klik met je hebben en je op de één of andere manier als een geloofwaardig medium zien. Waarde toedichten aan je kennis of je ervaring. Als ze je mening geloven en als ze je adviezen op willen volgen. Ik heb ‘maar’ 300 hele bijzonder mensen als volgers, maar dit zijn wel mensen waar ik invloed op uit kan oefenen. En dat probeer ik dan ook op de beste (ethisch verantwoorde) manier te doen, door te schrijven over groeien en communicatie en jullie echt iets te leren als het even kan. En dat is zoveel waardevoller dan een heleboel bezoekers die maar een seconde of 20 blijven hangen, die iedere dag even langswippen omdat je consistent post maar eigenlijk nooit de interactie met je opzoeken.

En verloren volgers dan?

Verlies je vaak volgers? Dat is jammer, dat zal ik absoluut niet ontkennen. Maar in feite betekent het niet heel veel meer dan dat ze een ander beeld over jou en je blog hadden dan hoe het er in de werkelijkheid uit ziet. Met zulke volgers kun je je waarschijnlijk nooit echt verbinden noch gesprekken aan gaan. Lekker laten gaan, deze mensen. Ze zoeken gewoon iets anders dan jou of jouw blog. Als je maar trouw aan jezelf blijft dan volgen er vanzelf wel mensen die wél bij je passen. En trouw aan jezelf blijven? Skip de massale blogtips dan gewoon, experimenteer en leer al doende wat werkt voor jou.

Was je hier nog niet eerder geweest en een beetje overrompeld door de tekst? Een korte samenvatting:
Of lezers volgers worden is afhankelijk van hun verwachtingen. Als deze niet in lijn zijn met de daadwerkelijke (uitingen op je) blog, verlies je ze waarschijnlijk. Jammer, maar je hebt toch niet veel aan bezoekers die je niet kunt bereiken. Het is wat mij betreft dan ook onzin om alle blogtips op te volgen. Bloggen is net een beetje als zwemmen, in het diepe leer je het meeste.

PS. Stiekem had deze blog ook ‘Het Grote Blogonderzoek #2’ kunnen heten, want bijna alles dat ik hier verteld heb staat in het theoretische kader van mijn Honours onderzoek. Durven jullie nu nog maar eens te beweren dat onderzoek doen niet óók heel leuk kan zijn.
PSS. Een uitzondering binnen de categorie van blogtips vind ik Blogaholic (waar ik binnenkort voor ga gastrollen, yay!) en Blogtrommel. Dat zijn of technische punten of tips die net iets meer voeten in aarde hebben dan ‘post om de dag’.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

50 Comments

 • Reply Karen 29 mei 2015 at 09:23

  Je hebt helemaal gelijk, het gaat om de band creëren met je lezer. Dat is ook de kracht van social, dat een lezer jou als vriend ziet. Ik heb toevallig ook van de week een artikel geplaatst over blog tips. Ik vind het zo vermoeiend dat iedereen maar continu dezelfde tips van elkaar overschrijft. Laat het gewoon lekker over aan de pro’s zoals Laura en Patricia. Op al die gekopieerde content zit niemand te wachten.

 • Reply Stella 29 mei 2015 at 09:26

  Ik vind jouw blog echt een weerspiegeling van jou als persoon, en ik denk inderdaad dat DAT de kracht is achter een persoonlijke blog. Volgens mij zijn wij echt tegenpolen in dingen. Waar jij opspringt en de discussie vurig aan gaat, houd ik me gedeist en ga liever alles uit de weg. Stiekem vind ik dat ook heel leuk, en je inspireert me in heel veel dingen. Ik denk dat ik daarom vooral jouw blog lees; omdat je me een persoonlijkheid laat zien met ’trekken’ die ik zelf niet heb, en soms best wat meer zou mogen hebben! En ik denk ook dat ik heel veel van jou en jouw ambitie kan leren! Anyways, fijn blogje. Ik schreef laatst dat bloggen best eng is, omdat het soms net lijkt alsof mensen jou als persoon niet leuk vinden. Nu zie ik in dat dat helemaal niet erg is, maar juist waardevol. Hoe meer je jezelf bent, hoeveel meer jouw volgers ‘waard’ worden. Liefs! En dankjewel voor deze fijne inzichten!

 • Reply Yasmine 29 mei 2015 at 09:41

  Helemaal mee eens. En eigenlijk is er ook maar één blogtip: zorg voor goede content.
  Ik heb in het verleden ook wel een keer meegedaan aan het schrijven van zo’n crowdpleasers, vage en oppervlakkige posts die iedereen leek te schrijven en die ik dan ook maar ging schrijven. Gevolg: 2 comments.
  Maar als ik dan schrijf over een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt, waar ik boos over ben of net heel gepassioneerd door ben, dan gaat het beter. Gevolg: 110 comments. Dat bewijst maar weer dat je mensen vooral raakt door jezelf te zijn, en door dingen te schrijven die je boeien. Want alleen over dingen die je goed kent en gepassioneerd door bent, kan je goed schrijven. Vind ik dan.

 • Reply Kim 29 mei 2015 at 09:43

  Heerlijk dat je hierover schrijft. Ik kan me er zeer goed in vinden! Op het begin vond ik het interessant om wat meer te leren over bijv. GA maar de laatste tijd lijkt het wel een virus die rond gaat. Als iedereen al die tips gaat opvolgen dan krijgen we veel soortgelijke blogs. En dat is natuurlijk niks aan. Ga lekker door :)

 • Reply Lieke 29 mei 2015 at 09:45

  Helemaal gelijk! Ik volg een blog ook pas echt als de persoon achter de teksten en foto’s mij aanspreken. En al die blogtips, vooral mensen die net een half jaar bloggen, lees ik soms uit pure vermakelijkheid; want zo onzinnig. Doe gewoon wat je leuk vind en houd het bloggen dicht bij jezelf, volgens mij blijft het alleen op die manier ook leuk voor jezelf. En die volgers, die komen vanzelf. Of niet. Als je er zelf maar plezier aan beleeft.

 • Reply Danielle 29 mei 2015 at 09:51

  Goede strekking van dit verhaal! Nu is het wel zo dat de meeste meiden die dit soort blogtips opvolgen vaak hun blog ook in een bepaald keurslijf willen stoppen omdat ze hebben gezien dat dit werkt, erg jammer. Ik hoop dat er binnenkort weer nieuwe bloggers opstaan die -net als jij- durven af te wijken van de standaard, die durven om niet alles “pintrest style” en “blogger waardig” te doen.

  Sommige tips vind ik overigens wel erg prettig. Bijvoorbeeld concrete tips over goede plug-ins, het vooruit plannen van blogposts en andere “technische” zaken vind ik altijd leuk en leerzaam om te lezen.

 • Reply Kim 29 mei 2015 at 10:07

  Eindelijk een post over blogtips die iets toevoegt. Al de rest geeft dezelfde tips, zodat alle blogs op elkaar beginnen te lijken. Ik lees een honderdtal blogs met regelmaat maar uiteindelijk zou ik het gewoon op een paar kunnen houden, overal lees je toch dezelfde onzin. En als je het niet met je hart en passie doet, voelen lezers dat ook en haken ze af.

 • Reply Nicky 29 mei 2015 at 10:09

  Helemaal met je eens! Ik las ook altijd die tips met het gevoel dat de blogger zich moest aanpassen, terwijl de meesten geen blog beginnen om zich aan te passen naar de volgers. En het is toch net uniek als je je eigen schrijfstijl, foto’s, … hanteert? De échte volgers voor jou als persoon achter de blog, komen heus vanzelf wel!

 • Reply Natasja 29 mei 2015 at 10:12

  Blijf maar spuien hoor, die mening in die ellenlange lappen tekst! Fijne tegenhanger en eens wat betreft blogtips. Nu vind ik het op zich niet zo’n issue als een blogger advies geeft over bloggen – schrijf wat je wilt denk ik maar – maar het is inderdaad lang niet altijd relevant of passend bij de blog zelf.

  Fijne reminder ook om vooral te jezelf te blijven in het schrijven! :)

 • Reply anouk 29 mei 2015 at 10:55

  eindelijk iemand die dit zo lekker zwart op wit neerzet. Vind het sowieso jammer dat het (zo lijkt het tenminste) (bijna) alleen maar om volgers gaat tegenwoordig (en die misschien niet eens zo super fanatiek volgen?)

 • Reply Lana 29 mei 2015 at 10:57

  Je raakt me. Ik merk toch dat ik te vaak blijf denken naar mijn lezers in plaats van vanuit mezelf… en nee dat werkt inderdaad niet

 • Reply Lisa 29 mei 2015 at 11:03

  Ik hou op dit moment een enquête op mijn blik en een van de vragen in “waarom volg je mij?”. Nou, de optie “vanwege jou als persoon” wordt het meeste ingevuld. En dat geeft niet alleen een egoboost, maar bewijst ook wel wat je zegt. Natuurlijk pas ik me wel ietsje aan aan mijn lezers door naar suggesties te luisteren, maar ik zal altijd blijven doen wat voor mezelf goed voelt. Het belangrijkste in denk ik toch dat mensen zien dat ik er plezier in het!

  Op dit moment heb ik een challenge voor mezelf en blog ik iedere dag van mei, en het is leuk dat mijn bezoekersaantallen ervan omhooggaan, maar de reacties van mijn vaste lezers dat ze het zo leuk vinden dat ze nu iedere dag iets nieuws van me kunnen lezen zijn uiteindelijk veel waardevoller. En hierna ga ik weer lekker terug naar drie tot vier keer, en zie ik wel wat er gebeurt.

  Ik heb er trouwens over nagedacht, een blogpost met blog tips schrijven. Maar ik kwam niet verder dan: vijf jaar geleden waren er nog geen blogtips en ik heb er nog evenveel plezier in als eerst, dus waar wacht je nog op, haha.

 • Reply Iris Larisa 29 mei 2015 at 11:06

  Ja! Precies dit. Ik kan me helemaal vinden in je tekst, en wat awesome dat jij hier voor je studie onderzoek naar doet. Thanks for sharing! X

 • Reply alexa 29 mei 2015 at 12:09

  Goede tips maar vind regelmaat en persoonlijke dingen wel echt belangrijk en geen goede lay-out vind ik ook wel een must.

 • Reply Wilmke 29 mei 2015 at 12:44

  Goed dat je vasthoudt aan je eigen visie en wat je wilt. Ik verkeer ook nog al eens (of nog steeds) in een blogcrisis.. Het is zo lastig, door de druk die er op je wordt gelegd..
  X Wilmke

 • Reply Zina 29 mei 2015 at 13:47

  YES YES YES, ik ben het zó met je eens. Ook ik word een beetje moe van alle blogtips die je de laatste tijd om de oren vliegen. Hoewel er soms echt wel goede tips bij zitten, maar ik denk dat écht jezelf zijn het allerbelangrijkste is. Wanneer ik geen klik voel met een blogger (voor zover je een klik kan hebben met iemand die je niet kent), zal ik die blog ook niet lang blijven volgen. En hoewel ik me in het verleden ook echt wel schuldig heb gemaakt aan ‘sorry dat ik zo lang niets heb geschreven’ blogposts, zal ik dat nu niet meer doen. Ik denk dat de mensen die mijn blog volgen inmiddels ook wel weten dat ik soms vier keer per week iets plaats en soms ook weer drie weken niet. En volgens mij heb ik dit al eens eerder verteld, maar bij andere blogs heb ik vaak de neiging om weg te klikken als ik zie dat het een lange blogpost is, maar die van jou lees ik áltijd <3

 • Reply Marte 29 mei 2015 at 15:00

  Sterk artikel weer, Leonie. Iedere blogger heeft zo zijn eigen kenmerken, daarbij behorende volgers en dus de motivatie/denkwijze om het op een bepaalde manier te doen. Ik ga dan wel blog workshops geven, maar dit is ook een van de dingen die ik wil meegeven: ik vertel slechts mijn verhaal en wat voor mij heeft gewerkt. Keep up the good work!

 • Reply Melle 29 mei 2015 at 16:06

  Toen ik zag dat je een blog aan het schrijven was over dit onderwerp, wist ik gelijk dat het ongeveer zo zou uitpakken. Misschien wel omdat ik het zo enorm met je eens bent. En je weet wat ze zeggen, great minds think alike ;)

  • Reply Leonie 30 mei 2015 at 20:21

   Hahaha, is dit ergens een kleine hint dat mijn frustraties al te veel geuit worden op Twitter? ;) Grapje. Fijn dat je het met de inhoud eens bent :)

 • Reply Tessa | 52druppels.nl 29 mei 2015 at 16:13

  Helemaal mee eens! Als ik al die blogtips lees voor meer bezoekers, vraag ik me altijd af of het verplicht is al die bezoekers… Mja, als je er knaken mee wilt verdienen wel waarschijnlijk. Maar ik schrijf gewoon omdat ik het leuk vind, en vind het ook zeker heel leuk als er mensen meelezen. Maar niet als ik daarvoor ineens andere dingen moet gaan schrijven of moet gaan nadenken over ingewikkelde google vriendelijke constructies en zo. Mooi geschreven!

 • Reply Lisanne 29 mei 2015 at 17:47

  Wat een ontzettend eerlijk en goed artikel. Ik kan me hier helemaal in vinden! Bloggen moet je in de eerste plaats doen vanuit een passie en niet voor geld, producten of aantallen volgers. Vind het trouwens echt heerlijk dat je artikels zo lang zijn!

  • Reply Leonie 30 mei 2015 at 20:19

   Ah, wat ben je lief. En ja! dat roep ik natuurlijk al tijden, maar je kunt volgens mij het bloggen ook niet volhouden als je het niet in eerste instantie gewoon heel erg leuk vindt om te doen. Als je het doet om alle bijzaken, dan denk ik dat je nooit heel ver kan komen. En ik ben blij om te horen dat de lange stukken tekst je bevallen!

 • Reply Joyce 29 mei 2015 at 17:56

  Wat een mooi en goed ander perspectief van ‘goed’ bloggen. Net als velen ben ik ook altijd nieuwsgierig naar al die tips om meer volgers te krijgen. Maar daarna denk ik, nee Joyce, je moet gewoon bij jezelf blijven, jouw teksten schrijven en je eigen ding blijven doen. Dat is mijn identiteit en die van mijn blog. En dat is wat ik net als jij heb geleerd tijdens mijn studie (ik deed communicatiewetenschap aan de RU ;)) en dat is wat mij betreft waar je uiteindelijk verder mee komt, maar nog belangrijker: hoe jij plezier houdt in het bloggen.

 • Reply Caro 29 mei 2015 at 21:07

  Je hebt echt helemaal gelijk en beter had het niet verwoord kunnen worden. Lezers volgen je om wie jij bent en niet om wat zij verwachten dat jij bent. Ik vind het heerlijk om je lange blogs te lezen en je hele gedachtegang mee te maken:)

  • Reply Leonie 30 mei 2015 at 20:13

   Gelukkig maar dat de lange posts nog wel in de smaak vallen, want ik kan niet meer zonder, haha. :)

 • Reply Silvana 30 mei 2015 at 00:13

  Zéér waar. Ik voel de hele tijd zo’n algemene druk om maar te publiceren om het publiceren, terwijl ik het juist voor mezelf wil blijven doen. Maaar, ik geef niet toe! Haha. Ik herinner mezelf er telkens weer aan dat ik moet bloggen omdat IK het leuk vind en wanneer IK wat te vertellen heb. Niet andersom.

  • Reply Leonie 30 mei 2015 at 20:03

   Ik heb dat ook wel een tijdje gevoeld, hoor, don’t get me wrong. Maar begin dit jaar realiseerde ik me gewoon dat met alle ballen die ik in de lucht moet houden ik het mezelf niet op kan leggen om aan onrealistische verwachtingen te gaan voldoen. En het heeft zich bewezen, mensen die je oprecht graag volgen, vinden het jammer als je minder blogt maar begrijpen dat wel en blijven je ook gewoon volgen. Dat werkt bij jou ook zo! En tja, er is niks mis met af en toe jezelf duwen op de discipline op te brengen weer eens wat te schrijven, maar het moet zeker gewoon leuk blijven.

 • Reply Fem 30 mei 2015 at 09:06

  Zeer mee eens! Ik begrijp die ‘verplichting’ van op vaste dagen bloggen ook niet: hebben mensen dan geen leven dat ze tijd hebben om bij te houden of je blog wel op tijd verschenen is? De blogs die ik volg verschijnen automatisch in mijn Feedly/Bloglovin feed. Ik denk geen seconde na over het tijdstip waarop een blogger iets post. Andere blogs zie ik op Twitter of FB voorbijkomen, en als het me interesseert, klik ik de blog aan. Het zou me wel opvallen als een blogger die ik graag lees opeens lange tijd helemaal niets meer post, maar ik vind niet dat de blogger daar verantwoording over moet afleggen. Ik merk het ook niet aan mijn bezoekcijfers als mijn blogs wat onregelmatiger verschijnen.
  Het draait inderdaad om de match, de klik tussen blog en lezer. Je hebt veel meer aan een klein fanclubje dat je graag leest dan aan mensen die 1x voorbij komen en nooit meer terugkeren of lezers van het type ‘gillende meisjes’ die alleen reageren met ‘Mooie post!’
  .

 • Reply Eilish (artisticstateofmind) 30 mei 2015 at 10:07

  Helemaal met je eens! AMEN!

 • Reply Naomi in Wonderland 30 mei 2015 at 11:18

  Ik wenste dat ik dit alles had gelezen enkele weken/maanden terug toen ik in een “blog-identiteitscrisis” zat en ik me verplicht voelde om over bepaalde dingen te schrijven, desondanks dat dit m’n ding niet is. Dus ni schrijf ik gewoon verder over wat ik wil schrijven en probeer ik kwaliteit goede posts te leveren, als ik hierdoor volgers verlies of verloren ben dan is dit maar zo :) echt een goed artikel!

  • Reply Leonie 30 mei 2015 at 19:56

   Ah, wat vervelend dat je in zo’n crisis zat. Ik heb het zelf ook wel eens gehad hoor, vooral omdat mijn blog toch wel anders is dan veel andere blogs. Ik dacht altijd: moet ik daar wat meer op gaan lijken dan, om een goed blog te kunnen runnen? Dus je bent zeker niet de enige die zoiets wel eens overwogen of uitgeprobeerd heeft. Lekker schrijven over wat jij wil schrijven en op de manier waarop jij dat wil, lijkt me inderdaad veel beter voor zowel jou als je volgers. Dankjewel voor je compliment :)

 • Reply Daan 31 mei 2015 at 00:16

  Het belangrijkste is dat je er zelf plezier aan beleeft. Het kan me geen hol schelen hoeveel mensen er op mijn blog kijken. De mensen die dan een reactie achter laten zijn des te leuker. Verder houd ik me nooit echt bezig met welke content lezers wel of niet ‘leuk’ vinden, ik schrijf gewoon wat ik kwijt wil. Als dat gewaardeerd wordt, nice, zo niet – er komt diezelfde week vast iets anders online dat dan misschien wel interessant gevonden wordt.

 • Reply Anna 31 mei 2015 at 09:58

  Oeps, ik had dit al eerder gelezen, maar dat was op mijn telefoon en ik was te lui om te reageren. Ik vind jouw stukjes echt zó goed iedere keer, met je heldere uitleg en goed doordachte mening! Echt. Ik heb hier ook eigenlijk niets aan toe te voegen, maar het heeft me zeker aan het denken gezet. Ik vind dat je in bepaalde mate wel iets voor jouw volgers kunt doen, maar meer op het gebied van je site zo gebruiksvriendelijk maken etc. Verder heb je inderdaad helemaal gelijk: mensen zouden je moeten volgen om wie jij bent; op dat gebied zou je je niet aan moeten passen. Zo waar!

 • Reply Anne 3 juni 2015 at 21:32

  Wat een goede blog! Ik volg je nu heel kort (en weet even niet meer hoe ik je gevonden heb) maar lees nu in korte tijd al 2 fijne artikelen waar ik echt wat aan heb en die mij aan het denken zetten! Ik ga denk maar eens even verder rondneuzen op je site en kijken of ik nog meer moois kan vinden! (Vast wel!)

  • Reply Leonie 4 juni 2015 at 09:31

   Volgens mij vond je mij via twitter? :) Wat een mooie complimenten, dankjewel. Ik hoop dat het archief je bevalt!

 • Reply Lieke 4 juni 2015 at 15:56

  Wat een ontzettend verfrissende tekst! Dank voor het schrijven en delen. Maakt me nieuwsgierig naar ‘Het grote blogonderzoek’!
  Ik worstel zelf regelmatig met de vraag ‘welk beeld ik neer wil zetten in mijn blogs’ en het gaat dan inderdaad over tegemoet willen komen aan de verwachtingen van anderen. Absurd natuurlijk want bij jezelf blijven kost zoveel minder moeite en geeft uiteindelijk het beste weer wie je bent, wat je belangrijk vindt, welke thema’s je raken en uiteindelijk dus ook wat mensen van je kunnen verwachten.
  Aan de reacties te lezen heb je op deze manier al aardig wat mensen weten te raken, dus ga zo door zou ik zeggen!

 • Reply Mylene 5 juni 2015 at 16:29

  Ik weet inderdaad wat ik kan verwachten van jou en jouw blog. Soms laat ik een post van jou ook heel lang ongelezen in mijn bloglovin-feed staan, omdat ik daar dan de tijd voor wil nemen. Dat is niet iets voor even snel tussendoor.

  Moet zeggen dat ik wel een beetje klaar ben met al die blogtips van mensen. ‘5 tips om volgers te krijgen’, ‘8 tips over hoe je social media moet koppelen aan jouw blog’. Hier en daar zal er vast wel wat waar van zijn, maar ik heb nu wel gemerkt dat ik niet blog, omdat ik miljoenmiljard volgers wil. Het zou natuurlijk gaaf zijn, maar ik heb me er allang bij neergelegd dat ik niet zo’n blog heb waar dagelijks nieuwe bezoekers op af komen. Ik vind het heerlijk om mijn eigen ding te kunnen doen op mijn eigen manier. Hoewel ik soms nog wel een beetje zoek naar ‘die eigen manier’, want ik betrap mezelf er weleens op dat ik toch nadenk over wat mensen willen lezen.

  Maar goed, daar zijn dit soort posts dan weer heel goed voor. Dus thanks voor de reminder om gewoon mijn eigen ding te blijven doen en te genieten van die 195 volgers die me wel trouw blijven volgen!

 • Reply Paul 8 juni 2015 at 09:18

  Veel is er hierboven al door anderen geschreven, maar ik kan me er bij aansluiten. Het is jammer dat het alleen nog maar gaat om het aantal lezers dat je hebt, en hoe je je bereik vergroot. Persoonlijk ga ik er van op slot als ik moet nadenken over hoe ik het publiek het beste vermaak. Klinkt heel egoïstisch, maar mijn blog is de uitlaatklep voor mijn creativiteit, en niets anders. En als ik daarmee andere mensen weet te vermaken, dan is het mooi meegenomen. Eigenlijk is ieder blog een groot egodocument.

  Mooi stukje weer, Leonie!

 • Reply Myrthe 8 juni 2015 at 19:38

  Heel erg goed artikel!
  Omdat ik het helemaal met je eens ben, ik reageer alleen op posts waar ik iets op wil reageren en niet omdat je er heel veel volgers mee wint en dus maar lukraak op elke blog moet reageren en omdat je helemaal gelijk hebt, ook met je theoriën uit de communicatie etc. Ik denk dat de persoonlijkheid/branding van je blog niet onderschat mag worden!

 • Reply mascha 8 juni 2015 at 19:54

  Wauw. Jij schrijft heerlijk! En ik ben het echt met je eens. Eindelijk iemand die iets anders zegt dan “vaak bloggen” en “controleer je statistieken heel goed”
  dat voelt voor mij ook niet lekker.
  Zeer inspirerende post <3
  Liefs

 • Reply Elke Uyttenhove 8 juni 2015 at 20:41

  Leonie, ik las al enkele malen een blogpost van je… ik moet het je nageven: je schrijft geweldig. Ik heb dan ook maar beslist om niet meer de lezer uit te hanger, maar een volger. Want! Ik ben fan.

 • Reply Margo 10 juni 2015 at 16:29

  Een tekst naar mijn hart! Ik hou van het persoonlijke blog!

 • Reply Simovic-Vuceljic Natasa 14 juni 2015 at 17:24

  Enorm interessant artikel om te lezen. Ik kom vaak blogtips tegen en als niet zo heel lang bloggende persoon weet je soms echt niet meer waar eerst te kijken en wat te geloven. Bepaalde tips pas ik toe, maar de meeste blijven gewoon interessant om “eens te lezen”. Ik blog vooral voor mezelf, omdat ik er plezier aan heb en me beter voel. Ik heb een bepaalde schrijfstijl en bepaalde manier van artikelen samenstellen en het handje vol volgers dat ik heb weten dat. Ik heb misschien wel een hoog Bloglovin’ volgersaantal, maar degene die een reactie achterlaten waar ik op kan antwoorden: daar hecht ik het meeste belang aan. Want dan krijg ik de indruk “Hey, deze persoon heeft mijn artikel ook effectief gelezen!”. En meer lezers/volgers aantrekken: daar hou ik me niet mee bezig. Ik deel alles op sociale media en wie zin heeft om het te lezen, wel die kan het gewoon aanklikken en kijken of het wel bij hen past :) Liefs! x

 • Reply Teni 16 juni 2015 at 16:08

  Leonie, leonie, leonie :)
  Ik had hem al op mijn lees lijstje gezet en vandaag met super veel plezier gelezen :) Je slaat de spijker op de kop, wat een heerlijk stuk tekst. Ik herkende veel dingen die je hebt gezegd afgelopen week. Over verwachtingen, persoonlijk zijn, echte fans.. van alles! :) Supertof dit.

  Liefs!
  Teni

 • Reply Dave instauto 24 juni 2015 at 10:00

  jaa wauw, je snapt me precies! ik word al een beetje moe van al die tips die ze willen geven op me blog
  misschien hebben ze op sommige punten wel gelijk maar toch word ik er moe van
  ik herken me echt in je tekst!

 • Reply nicky 26 juni 2015 at 13:44

  sorry dit valt niet echt onder het onderwerp maar wel in de richting en ik heb echt hulp nodig, zou nuttig kunnen zijn als ik een blog maak naast een webshop zoals labdirect.info om mijn winst te beinvloeden ?

 • Reply Waarom je als blogger prima je kritiek online mag uiten 15 september 2015 at 14:34

  […] geen grote bloggers. Puur door hun gekozen niche of de richting die zij met hun blog opgaan en die niet matcht bij mijn behoeften en verwachtingen van de blogger. Dat er eens iets gezegd wordt van de verandering in content de laatste tijd, misschien zelf […]

 • Reply Tina 21 november 2015 at 17:50

  Hoi Leonie,
  De laatste tijd denk ik regelmatig of ik mijn kleine ontdekkingen in het leven niet ook eens via een blog zou kunnen delen, zodat ook anderen er misschien baat bij kunnen hebben.
  Vaak zijn het praktische dingen waarvoor ik geen oplossing kon vinden. Als ik dan iets heb bedacht wat ik online niet kon vinden denk ik, als ik een blog had…..
  Alleen al het idee van al teveel verwachtingen die ik daardoor misschien op me af roep heeft voorkomen dat ik stappen ervoor heb ondernomen. Ik ben echt een pinterestfan. Geen verplichtingen, of verplichtingen om te reageren. Lekker wat aanrommelen.
  Facebook alleen al schrikt me af. Ja, ik heb een account, maar de druk die ik ervaar om nou steeds op de hoogte te moeten blijven/reageeren heeft ervoor gezorgd dat ik al jaren praktisch nooit meer ga kijken of nooit meer op iets reageer. Zo denk ik dan…stoot ik niemand voor het hoofd.
  Eigenlijk jammer omdat, als ik eenmaal op gang ben gekomen, graag iets schrijf wat me beweegt.
  Nederlands is ook niet mijn moedertaal, dus ik schrijf vaak veel te lange zinnen(met soms aparte woorden). Daar krijg ik dan weleens een opmerking over. Dat misschien niet altijd correct kunnen schrijven houd mee misschien ook een beetje tegen.
  Nu, nadat ik jouw verhaal heb gelezen, heb ik eigenlijk helemaal zin om te beginnen en denk ik wat maakt het uit? Er is er inderdaad maar een zoals ik en dat is oké. En ik hoef niet zoveel mogelijke volgers te scoren. Dus Leonie, bedankt voor het delen van dit stukje en wie weet…..

 • Reply Mathiske's mama blog 10 maart 2016 at 10:36

  Wat goed! mooi geschreven ook. heel herkenbaar. Ik was een afbeelding over dit onderwerp aan het googlen en kwam jou blog tegen, cool toch?
  Ik hoef geen honderden volgers, maar ben blij met de gene die mij persoonlijk aanspreken over dat ze mijn blog zo leuk vinden om te lezen. En dat ze ze iedere dag even lezen.
  Morgen komt ie online, facebook VS bloggen mocht je nieuwschierig zijn ;-)

 • Leave a Reply