Getting personal, Groeien, Student-like

Gewoon nóg een stukje over 2017

Ha, een blog! Hoe schrijf je die ook alweer? Hoe werkt dat systeem waar ik op werk? Nee, grapje, zó erg is het nu ook weer niet met me gesteld. Ik heb gewoon maar besloten te accepteren dat mijn leven op dit moment zich er niet voor leent om dagelijks of laat staan wekelijks blogjes te typen :-) Voornamelijk omdat ik dus afgelopen tijd Heel Veel gedaan heb. Toen ik op Twitter aan jullie vroeg waar ik over moest schrijven was een kleine meerderheid voor schrijven over ‘het zwarte gat’ waar ik verwacht na mijn afstuderen in te tuimelen. De rest wilde graag iets weten over hoe de afgelopen tijd nu is geweest. En toen was daar Marlot, die riep: kun je het dan niet allebei doen?

Wat een verdomd goed idee. Jullie vragen, wij draaien.

Het Zwarte Gat

Het vorige blog dat ik schreef over mijn master Communicatie & Beïnvloeding, werkte ik uit nadat ik zo’n zes weken cursussen had gehad. Inmiddels kun je weken vervangen voor maanden en heb ik bijna al mijn vakken afgerond. Ik heb donderdag mijn laatste tentamen. LAATSTE. Van de master. OOIT. Weet je hoe bizar dat voelt? Weet je hoe eng ik dat vind? Het betekent namelijk dat er nog twintig studiepunten te halen zijn met mijn scriptie en dat het daarna basta is. Finito. Klaar. KLAAR. Na vier jaar buffelen, ieder jaar doorgaan, zonder er ook maar een moment bij stil te staan wat er na de zomervakantie op mijn pad kwam (simpel, want: studie), is er opeens leegte. Een heel groot zwart gat waar ik heel diep in ga tuimelen, denk ik. Misschien is dat de reden dat ik nu een blogje type in plaats van dat ik mijn tentamen van donderdag leer…? Nee, grapje, ergens heb ik er ook wel zin in om het gewoon achter de rug te hebben.

Je begrijpt, modder en pudding in mijn hoofd (deze uitspraak heb ik overigens gerecycled van Iris) want a) ik wil wel graag afstuderen en nieuwe levensfases en jottem een papiertje! en b) ik wil het ook helemaal niet. Ik wil gewoon nog heel vaak in de collegezaal zitten en postertjes in Photoshop maken en een onderbouwing verzinnen en dat dan gewoon beloond worden met een mooie cijfer. Of misschien wil ik vooral blijven leren? Daar hoef je niet per se voor op de universiteit te zitten, natuurlijk. Maar het voelt er zo fijn. Het voelt als thuis. Ik wil nog niet uit huis.

Studie: de afgelopen maanden

Voor de geïnteresseerden, deze cursussen volgde ik: New Media Research Methods, Communication Practices in Digital Society en Weerstand tegen Beïnvloeding. Als ik het zo type lach ik mezelf een beetje uit dat het hier zo druk mee heb gehad, maar jantje nog aan toe, ik moest er echt veel voor doen. Voor iedere cursus las ik ongeveer 22 wetenschappelijke artikelen, voor de ene cursus schreef ik nog een paper en een serie blogs (ga maar kijken, you might like ‘em!), voor de andere ontwierp ik een poster en een presentatie. Deed ik niet alleen natuurlijk, maar met een paar hele fijne groepsgenootjes. Liefde voor hetzelfde arbeidsethos.

Dankzij New Media Research Methods leerde ik de onderzoeksmethodologie van conversatieanalyse kennen, die later onderdeel is geworden van mijn masterscriptie. Er zullen mensen zijn die dit lezen en heel erg hun neus optrekken, maar ik vind het oprecht interessant om te kijken naar hoe mensen met elkaar communiceren, als in: de daadwerkelijk interactie. Dat is namelijk wat je doet, je observeert hoe mensen met elkaar praten en hoe ze de dingen die ze tegen elkaar zeggen begrijpen. Aan de hand van het antwoord van een ander kun je afleiden hoe iets wat je zei geïnterpreteerd is en sinds ik daar meer op ben gaan letten, is er echt een stuk minder miscommunicatie in mijn leven. Tip van flip: doe even een cursusje conversatieanalyse.

(Als jullie een blog willen over alleen de inhoud van de vakken, laat het me weten!)

Scriptie

Dat brengt me al snel bij de scriptie. Ik wil jullie daar graag in detail van alles over vertellen want ik heb mezelf weer eens in de nesten gewerkt door een uitdaging van het formaat olifant bij de haren te grijpen. Ja. Maar, zoals je misschien al aan voelt komen, mag ik dat eigenlijk alleen een beetje oppervlakkig doen. Lekker tegendraads als ik ben, ga ik namelijk mijn theorie gestuurde scriptie niet alleen uitvoeren omdat er een gat in de wetenschappelijke literatuur is gevallen, zoals gebruikelijk. Ik ga namelijk ook een praktisch gat vullen en daarvoor werk ik samen met een organisatie. (Lekker blogje over gaten is dit, hè?) Deze organisatie is onderdeel van de gezondheidszorg en mijn scriptie betreft dan ook communicatie met patiënten. Dat betekent: privacy issues, regeltjes, toetsingscommissies, eisen, nog meer regeltjes en NIET TE VEEL VERTELLEN. Jammer, wel. Ik hou het dus globaal, maar dit is ongeveer het idee:

Bedrijf X heeft een applicatie ontwikkeld om patiënten voor te bereiden op een consult over Y en ik ga uitzoeken hoe die a) applicatie gebruikt wordt en b) hoe deze applicatie invloed heeft op de communicatie tijdens het consult. Onderzoeksmethoden (ja, twee): inhoudsanalyse en conversatieanalyse.

Jullie horen er vast nog wel meer over.

En de rest

Inmiddels gaat dit blogje richting de 1000 woorden en realiseer ik me dat alles wat ik over afstuderen wil vertellen, beter in een volgende blogje kan gebeuren. Naar aanleiding van de tollende gedachten in dit blog , heb ik binnenkort een meeloopdag op een middelbare school. Tot die tijd geldt nog altijd: de kans dat ik de educatieve master ga volgen is net zo groot als dat ik het uiteindelijk niet ga doen. En dat is prima, dus dat houden jullie nog van mij tegoed.

Verder… Thyrax komt binnenkort weer terug. Achtergrondinformatie: dankzij deze blog en een heleboel lieve mensen heb ik het overstappen op een ander medicijn een JAAR uit kunnen stellen, maar zelfs dat was niet lang genoeg. Inmiddels slik ik bijna drie maanden Euthyrox en daar ga ik – voor zover ik zelf kan voelen – best lekker op. Het grote debacle dat overstappen had kunnen zijn, heb ik tot nu toe nog kunnen vermijden. Aanstaande woensdag zal ik zien of mijn bloed het daar inderdaad mee eens is, maar fysiek en mentaal voel ik me best heel prima. Ik ben wel moe en sommige dagen wat futloos maar dat kan bij mij heel goed komen door de winter (maar over!) en door het volgen van meer vakken in een periode dan aangeraden. Ik slaap wel veel, maar het had allemaal echt veel en veel erger kunnen zijn, dus ik ben een gelukkig mens. Of ik dus weer terug ga naar Thyrax? Don’t think so. Ik ben niet de enige.

Dan nog wat nutteloze informatie waar niemand wat aan heeft: ik had een heel lekker weekend aan zee in Bloemendaal (+ gedichtje), afgelopen week zat ik met mijn snoet in de zon zowel drankjes te drinken en ijsjes (en ok, nacho’s) te eten, ik kocht een fantastische nieuwe zonnebril om tropische eilanden mee te ontdekken (moet alleen nog even tickets boeken dan), ik stuurde een verhaal in voor Write Now! onder het motto ‘iets niet doen omdat je het alleen niet durft, is achterlijk’ en ik speelde heel wat spellen uit op de PS4. Beste aankoop van het jaar, echt waar, vooral nu ik straks opeens weer vrije tijd krijg. (Wat is dat? Kun je dat eten?)

Toekomst

Dat was het weer! Ik heb geen spectaculaire dingen meegemaakt zoals jullie allemaal doen, maar vooral veel opgesloten gezeten met mijn laptop en dekentjes en (soms afwezige) studiemotivatie. De master haalt zich helaas niet vanzelf. Dat was best handig geweest, als dat kon. Duimen jullie voor me dat ik donderdag mijn laatste tentamen haal en vrijdag het onderzoeksvoorstel voor mijn scriptie? Dan mag ik namelijk maandag bij de organisatie aan de slag en dan begint het afstuderen pas écht.

Doodeng. Ik vlieg nog liever in mijn eentje naar de andere kant van de wereld. Jullie horen van me. Joe, doei!

PS. ZON! Geniet ervan.
PPS. Ik mocht willen dat mijn bureau er zo uitzag, zeg. De afbeelding is ook compleet willekeurig, maar mooie dingen hoeven niet altijd relevant te zijn.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Mylène 4 april 2017 at 07:22

  Whaa spannende tijden zeg! Ik heb geen master gedaan maar ik heb wel een eeuwigheid gestudeerd en vond het zo gek dat dat klaar was. Maar het gaat waarin ik terechtkwam, vulde zich op een of andere manier vanzelf wel. Zou je niet weer naar het buitenland willen gaan als je straks klaar bent? :) en ohhh, ik ben eigenlijk wel benieuwd wat je dan geleerd hebt van het observeren van mensen en hun houding. Nou hé, succes met alles!!

 • Reply Michelle 5 april 2017 at 20:09

  Je kunt altijd nog méér leren! Gewoon nog een studie erachteraan plakken ;) Heb je geen idee waar je zou willen werken eventueel?
  En inderdaad, thyrax is er weer! Heeft even geduurd, maar goed. Wel fijn dat het met de euthyrax wel goed gaat. Houden zo!

 • Reply Michelle 5 april 2017 at 20:10

  Euthyrox bedoel ik dus..

 • Reply Lenneke 13 mei 2017 at 20:37

  Ben zo benieuwd hoe het nu met je gaat!

 • Reply Docent voor spek en bonen - Sleeping Lion 14 mei 2017 at 19:10

  […] het niet precies meer weet, hier überhaupt nog nooit heeft gelezen of om welke reden dan ook: in mijn vorige blog besprak ik de plannen die ik heb voor na het afstuderen van mijn master. Ik besprak ook het kleine […]

 • Reply Over 180 graden nieuw en fonkelende avonturen - Sleeping Lion 17 september 2017 at 22:52

  […] misschien lieg ik daar een beetje, als je bekijkt waar ik stond bij het ‘laatste’ blog dat ik typte. Daarin schreef ik al twijfelend over wat ik zou doen na het behalen van mijn […]

 • Leave a Reply