Student-like

Foolproof studeren (en hoe vooral niet)

Bron, edited by me
Dit blogje draagt de naam ‘foolproof studeren’ omdat het zo lekker bekt, maar eigenlijk was een andere titel veel beter geweest. Iets als ‘hoe het studeren vooral niet moet en misschien een paar tips over hoe het wel moet’, maar ja, dat bekt niet lekker en ik probeer iets te doen aan mijn ’titel-verzin-skills’ (dat is geen woord). Foolproof dus, want er zijn nogal wat mensen geweest die naar mij toe kwamen of ik nog tips had wat betreft het blokken voor tentamens (“het meisje geeft immers studiebegeleiding, dus dat zal ze wel weten”). Ik ga maar gewoon beginnen met de dingen die je niet moet doen en die we allemaal toch wel doen:

 • Nieuwe spelletjes op je iPhone, Samsung, Nokia (snake!) of HTC zetten en er dan verslaafd aan raken. Free fall, toevallig? Ja, dat is het spelletje van de film Frozen.
 • Te eigenwijs zijn om een site-blocker te gebruiken en roepen ‘maar ik heb heel veel zelf-discipline!!11!’ Ja, dat zal best, maar niet in tentamenweken. Aanzetten dat ding.
 • Whatsapp. Nogal zo’n ding, vooral om ’te overleggen over het tentamen’ en waarbij het gesprek dan uiteindelijk eindigt over hardlopen, naar de film gaan en wat je vanavond gaat eten. Hetzelfde geldt voor al die fancy andere apps.
 • Planningen maken en ze niet nakomen. Guilty. Hebben we helemaal niks aan.
 • Meerdere dingen door elkaar doen (terwijl je daar eigenlijk niet tegenkan). Focus je op één ding.

Het wordt zo onderhand tijd voor de echte tips die ik ook – als de deadline en het tentamen maar dicht genoeg in de buurt zijn en ik de druk voel – daadwerkelijk toepas.

 • Ga ’s ochtends of ’s avonds sporten, het helpt je ontspannen, je hebt een betere concentratie en je slaapt er beter door. Ik weet dat er mensen zijn die er bij zweren om 14 uur op een dag te leren en de rest van de wereld te vergeten, maar ontspanning is juist belangrijk.
 • Hou je kamer een beetje netjes. Ik zei een beetje, je hoeft geen opruimwoede te krijgen. Chaos om je heen zorgt voor chaos in je hoofd en dat ventileert zich of wel in wat je opschrijft of wel in wat je onthouden kan.
 • Probeer theorieën (love uni-life) zo concreet mogelijk te onthouden en ze toe te passen op situaties in je leven (ik weet dat ik klink als een geitenwollensok). Zo probeerde ik bij de stof over reclames overal een concreet reclame voorbeeld bij te zoeken, over leiderschapstheorieeën mensen die ik ken en over organisatiestructuren bedrijven die erbij passen. Het werkt voor mij, ik weet niet of het voor iedereen werkt.
 • Ga niet aan de koffie, de thee of de energy drank. Als je van 8 tot 18 uur aan het leren bent, dan ben je na een ochtend koffiezuipen ’s avonds helemaal niets meer waard. Het is handiger om vaker een pauze in te lassen, een goed glas koud water te drinken en zo af en toe wat frisse lucht in te ademen.
 • Val je snel in slaap tijdens het lezen van verplichte literatuur? Probeer het in kleine stukjes te verdelen en na iedere 20 bladzijden even een rondje door de kamer of buiten te lopen. Het kan ook helpen om na iedere 20 minuten lezen even om je heen te kijken, je te focussen op een punt ver weg en je te bewegen. (Jumping jacks, squats, doe het allemaal maar).
 • Het is makkelijker om je te concentreren als je je ergens bevindt waar je niet ’te’ comfortabel wordt. Niet op bed, niet op de bank, niet in een hangmat of niet met te veel dekentjes om je heen. Ga aan je bureau of eettafel zitten en zorg dat je voldoende licht hebt en misschien dat er wat frisse lucht naar binnen kan. Sommige mensen gaan graag in de bieb zitten of een andere openbare plek, maar ik kan als puntje bij paaltje komt thuis ook prima studeren.
 • Maak het leuk! Eh… Leonie? Leuk? Tentamens? STUDEREN? Ja. Met gekleurde stiftjes en samenvattingen waar je extra dingen bij schrijft, muziek op de achtergrond, voldoende ontspanning. De beste ideeën komen in mij op tijdens het leren en ik heb dan ook altijd papier in de buurt om ze op te schrijven.
 • Je leven hangt niet af van een tentamen. Het voelt misschien wel zo, maar je mag in je tentamenweken ook best nog andere dingen doen die niet studie-gerelateerd zijn. Alcohol laat ik staan (want daar word ik sloom van), maar in het weekend kun je echt wel een paar uurtjes met je vrienden gaan zitten.
 • Probeer voldoende te slapen. Zelf heb ik geen last van zenuwachtige perikelen de nacht voor een tentamen, maar als je dat wel hebt probeer dan 90 minuten voor je gaat slapen jezelf af te leiden en je stof te vergeten. Droom maar gewoon over iets waar je wel naar uit kan kijken. Zoals dit en dit. (Je kunt je nog inschrijven!)

Nou, dat was de lange waslijst wel, hoor! Ik hoop dat ik er iemand nog een soort van, misschien een heel klein beetje, gelukkiger door kan maken en dat diegene wel succesvol het tentamen gaat halen. Dat deed ik gisteren geloof ik niet (maar ik was dan ook wel erg druk bezig met Free Fall en soggen), verder zijn deze tips wel bewezen effectief ;)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Masha 26 maart 2014 at 17:26

  Wauw wat een tips! Bedankt :)

 • Reply Ilse 26 maart 2014 at 20:40

  Hahaha, marvelous! Ik hoop dat je er levend doorheen komt allemaal. Ik ben blij dat mijn toetsweek er pas over twee weken aankomt. In elk geval ga ik vanavond wél ondervinden of ik beter slaap van het sporten. Ben benieuwd! ^.^

 • Reply Indira 27 maart 2014 at 10:42

  Ik ging altijd op bed mijn artikelen lezen, maar dan werd ik zo slaperig! Je moet je inderdaad niet te comfortabel maken, dan val je in slaap haha!

 • Reply Shanti 28 maart 2014 at 11:58

  Ik verdeel de stof altijd in stukjes (vaak per hoofdstuk, bij hoofstukken boven de 100 pagina’s weer in 2 delen) en mag na ieder stuk even kort 5 minuutjes pauze nemen. Om de zoveeltijd neem ik wat langer pauze en maak ik even wat te eten, ga ik naar buiten, even boodschappen doen etc.

  En wat je vooral niet moet doen in die korte 5 minuten break is een begin maken aan je nieuwe portfolio. Ik was gisteren ineens 4 uur verder. OEPS!

 • Reply Ilse 28 maart 2014 at 17:55

  Oh, deze tips komen echt als geroepen! Ik weet niet hoe het komt maar ik kan me gewoon NIET concentreren. Ik heb vandaag welgeteld 3 hoofdstukken gelezen van de 15 en m’n tentamen is amandag. Ik ga vast in een hoekje zitten huilen want ik denk dat ik m’n herkansing gewoon kei hard ga verpesten..

 • Reply Yvonne 7 april 2014 at 11:16

  Handige tips idd. Ik ben ook super snel afgeleid altijd en moet echt gewoon studeren in een rustruimte, bibliotheek oid haha. Vooral de laptop moet uit, dat is mijn grootste tijd slurper..

 • Leave a Reply